Başkentlilere damacana su kalitesinde musluk suyu

Güncelleme Tarihi:

Başkentlilere damacana su kalitesinde musluk suyu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2012 13:38

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, Ankara'nın şebeke suyunun güvenli, sağlıklı ve rahatlıkla musluktan içilebilecek kalitede olduğunu belirterek, “Başkentliler damacana su kalitesinde musluk suyu kullanmaktadır” dedi.

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, helikopterle Ankara'ya su sağlayan barajları inceledi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda Çamlıdere Barajı'nda 487 milyon metreküp, Kurtboğazı Barajı'nda 58 milyon metreküp, Eğrekkaya Barajı'nda 84 milyon metreküp, Kavşakkaya Barajı'nda 37 milyon metreküp, Akyar Barajı'nda 26 milyon metreküp ve Çubuk 2 Barajı'nda 13 milyon metreküp su bulunduğunu söyledi.

Eğrekkaya Barajı'nda doluluk oranının yüzde 74 olduğunu belirten Kaya, doluluk oranının, Çamlıdere Barajı'nda yüzde 40, Kurtboğazı Barajı'nda yüzde 64, Kavşakkaya Barajı'nda yüzde 46, Akyar Barajı'nda yüzde 46 ve Çubuk 2 Barajı'nda yüzde 62 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

İrfan Kaya, toplamda ise Ankara'daki barajların yüzde 45 oranında doluluğa sahip olduğunu ifade etti.

Kaya, 2012 yılı içinde, bugüne kadar Ankara'daki barajlara toplam 459 milyon metreküp su geldiğini belirterek, “Ankara için yağış sezonu henüz başlamadı. Yağışların başlamasıyla bu rakam iyice yükselecek. Şu anda barajlarımızda 706 milyon metreküp su var. Bu miktar Ankara'nın 2 yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor. Ankara'nın şu anda hiçbir su sıkıntısı bulunmamaktadır” diye konuştu.

İrfan Kaya, Ankara'ya su temin eden barajların doluluk oranının sevindirici olduğunu ifade ederek, Başkent'te uzun yıllar su sıkıntısı yaşanmayacağına dikkati çekti.

“Damacana kalitesinde musluk suyu”

Barajların doluluk oranı ve gelen yağışların “www.aski.gov.tr” adresli kurumsal internet sitesinden de takip edilebildiğini hatırlatan Kaya, Ankara'nın şebeke suyunun güvenli, sağlıklı ve rahatlıkla musluktan içilebilecek kalitede olduğunu belirtti.

Barajların tamamen yağmur ve kar sularıyla beslendiğini aktaran Kaya, şunları kaydetti: “Ankara'nın barajları son derece temiz olup, buradan gelen sular İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde modern yöntemlerle arıtılarak vatandaşlarımızın kullanımına sunulmaktadır. Arıtma tesisinden çıkan suyun kalitesi ise Türk ve dünya standartlarına uygundur. Genel Müdürlüğümüz İl Sağlık Müdürlüğüyle koordineli olarak Ankara genelinde yaklaşık bin 40 odak noktasında musluklardan numuneler almakta ve suyu denetlemektedir. Bu analiz sonuçları da günlük olarak 'www.aski.gov.tr' adresli web sayfamızda yayınlanmaktadır. Başkentliler damacana su kalitesinde musluk suyu kullanmaktadır.”

ASKİ'nin havza koruma çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Kaya, baraj havzalarının her ay düzenli olarak havadan denetlendiğini anımsattı.
Kaya, “Helikopterle yaptığımız bu incelemelerde baraj havzalarımızı kaçak yapılaşma ve endüstriyel faaliyetler gibi olası risklere karşı denetliyor, ayrıca barajlarımızı besleyen su kaynaklarını da gözlemliyoruz. Bu sayede havzalarımızın denetimini ve güvenliğini de tam olarak sağlamış oluyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!