BaÅŸbakanlık ve Yargıtay'da kene önlemi

Güncelleme Tarihi:

Başbakanlık ve Yargıtayda kene önlemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2008 12:01

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekipler Yargıtay’ın bahçesinde haşerelere karşı ilaçlama yaptı.

Haberin Devamı

Son günlerde meydana gelen kene ısırması üzerine meydana gelen ölümler üzerine Yargıtay da harekete geçerek Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bahçenin ilaçlanmasını istedi. Belediye ekipleri aralarında kenenin de bulunduğu her türlü haşereye karşı bu sabah Yargıtay’ın bahçesini ilaçladılar.

Belediye ekiplerinin daha önce kene ve diÄŸer haÅŸerelere karşı BaÅŸbakanlık’ın da bahçesini ilaçladıkları öğrenildi. Yetkililer uygulamanın her yıl bu mevsimde yapıldığını ifade ettiler.Â

KENEDEN NASIL KORUNULUR?

KENE İÇİN SÄ°GARA YÖNTEMÄ°Â

Tarım İl Müdürlüğü, KKKA hastalığından ölüme neden olan kenelerle ilgili uyarılarda bulundu. Buna neden olan kenenin Sakırga, Kerni olarak halk arasında bilindiği belirtilen açıklamada, bu tür kenelerin neden olduğu hastalığın Mayıs ve Ekim aylarında görüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Tarım İl Müdürlüğü'nün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Nairovirüslerin neden olduğu, hayvanlardan insanlara keneler ile bulaşan bir enfeksiyondur.

İnsanlar virüsü; enfekte kenelerin yapışması (kan emmesi) sırasında salgıladıkları tükürük salgısı ile enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında temasla bulaşık hayvanların kan ve dokuları ile temasla bulaşır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının virüsünün bulaşmasına etken olan kene halk arasında, sakırga yavsı, kerni gibi isimlerle bilinmektedir.

Hastalık genel olarak Mayıs ve Ekim ayları arasında görülmesine rağmen, değişik aylarda da görülebilir. Hastalık için, çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, hayvancılık ile uğraşanlar, veteriner hekimler, veteriner sağlık teknisyenleri, akut hastalarla temas olasılığı bulunan salgın bölgelerinde görev yapan sağlık personeli, kamp yapanlar risk altındadır.

Yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak döndürmeden yavaşça çekip alınmalıdır. Isırılan yere; bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra tentürdiyot sürülmelidir.

Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle tutulacaksa eldiven giymeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, kolonya, gazyağı vb.) dökülmemeli sigara veya ateş kullanarak keneler uzaklaştırılmalıdır.

Haberin Devamı

Hastalıktan korunmak için

- Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durulması gerekmektedir. Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli;

- Piknik amaçlı veya işleri dolayısıyla su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanlar döndüklerinde mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeli ve kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalıdırlar. Özellikle kırsal alanlarda dolaşırken açık renkli vücudu örten elbise ve çizme giymeli, ayakkabı giyilecekse pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.

- Hayvan sahipleri; hayvanların sağım ve kesim zamanlarını dikkate alarak hayvanlarını ve barınaklarını kene ve diğer dış parazitlere karşı ektoparaziter ilaçlarla yılda iki kez ilaçlamalıdır.

Haberin Devamı

- Ağıl, ahır ve hayvan gübrelerinin döküldüğü alanlar, çeşme başları, hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği muhtemel alanların pülverizatör ile ilaçlama yapılmalıdır."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!