Bamya tohumu faydaları ile yeni gözdeler arasına girdi

Güncelleme Tarihi:

Bamya tohumu faydaları ile yeni gözdeler arasına girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2019 15:53

Faydaları saymakla bitmeye bamya tohumu, son günlerde alternatif tıp tutkunlarının yeni gözdesi haline geldi. İçerisinde bulundurduğu mineral ve vitaminlerle birçok kişinin gündeminde yer alıyor. Besin değerine bakıldığında diğer sebzelere göre kalorisi düşük olan bamya tohumu, yağ ve karbonhidrat olarak da düşük verilere sahiptir. Peki, bamya tohumunun faydaları nelerdir? İşte, merak edilen o detaylar

Haberin Devamı

Bamya tohumunun faydaları arasında birçok detay yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bamya tohumu, göze de fayda sağlayarak retinayı korumaktadır. K vitamininin bolca bulunması dolayısıyla kanın pıhtılaşmasına ise yardımcı olur. İşte, bamya tohumunun diğer faydaları ve detaylı bilgiler

Bamya tropikal bölgelerde, özellikle Brezilya, Hindistan ve Batı Afrika’da çok yaygın ve önemli bir bitkidir. Ülkemizde taze, kuru ve konserve olarak değerlendirilen bamyadan, ABD, Yunanistan ve Brezilya gibi ülkelerde tohumlarından yağ çıkarılarak da yararlanılmaktadır.

Bamya tohumunda %14-19 arasında değişen oranda yağ bulunmaktadır. Linoleik yağ asidi oranı yüksek olan bamya tohumu yağı, bu sebeple kaliteli ve sağlıklı bir bitkisel yağdır.

İyi bir vitamin ve mineral madde kaynağı olan bamyanın besin değerine bakılacak olunursa, diğer sebzelere göre kuru madde ve kalorisi düşük, yağ ve karbonhidrat miktarının az olduğu görülebilir.

Haberin Devamı

FAYDALARI NELERDİR?

Ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.

Retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.

Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.

İçerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.

K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir. Kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir.

Demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.

Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır.

Bamya tohumundaki en bol vitamin vitamin K'dır. Bu vitamin kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur ve kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Bamya tohumu, bu nedenle, osteoporoz , kırıklar ve aşırı kanamayı (yaralanma veya kanama bozukluklarını) önlemeye yardımcı olur .

Bamya tohumları düzenli olarak tüketildiğinde karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Bamyanın beslenme içeriği, kalp sağlığını ve güçlü kemikleri destekleyip kansere karşı koruyabileceği anlamına gelmektedir.

Bamya tohumu içerdiği kuersetin, kateşin, epikateşin,rutin ve prosiyanidin gibi antioksidanlar sayesinde diyabet hastalığını önlemede etkili bir sebze türü olarak ön plana çıkıyor.

BAKMADAN GEÇME!