Bağırsak enfeksiyonundan korunun

Güncelleme Tarihi:

Bağırsak enfeksiyonundan korunun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2012 00:00

Yaz, ishalli hastalık riskini artırıyor. Nedeni basit, sıcak hava yiyecek ve sıvılarda mikrop üremesini kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Temizliği ve tazeliğinden emin olmadığınız gıda ve içeceklerden uzak durmanız, ishallerle karşılaşmayı önlemenin en kolay yolu. Yeri gelmişken hatırlatayım, yaşlılar ve çocuklarda ishal daha şiddetli seyrediyor.

 

Yiyeceklerdeki mikrop üremesinden çocuklar daha çok etkileniyor. Yılda 6-10 kez, yetişkinlerde ise yılda 1-2 kez buna bağlı ishal görülüyor. Yaz sıcaklarında ishalli hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Besinlerin sıcak sebebiyle bozulmaya daha elverişli hale gelmesi ve daha çok sıvı (mikrop üremiş) tüketiminin mikrop alma riskini artırması, ishale neden oluyor. Yaz ishalleri, virüs, bakteri veya parazit bulaşmış su ya da yiyeceğin ağız yoluyla vücuda girmesiyle gelişiyor.

ENFEKSİYON BAKTERİ KAYNAKLIYSA UZUN SÜRER

Haberin Devamı


Yiyecek kaynaklı pek çok ishal 1-2 gün, bakteriyel enfeksiyonların çoğu ise daha uzun sürüyor. Dr. Ayhan Tokgöz, ishali olan hastaların dışkılarının dikkatli bir şekilde incelenmesi, son 12 veya 24 saatte kaç kez tuvalete gidip, ne miktarda dışkıladığını doktora veya sağlık görevlisine bildirmesinin gerektiğini söylüyor. Çünkü bu bilgiler doktorların tanı koyabilmeleri için çok önemli.

 

EN ETKİLİ KORUNMA TEMİZ GIDA


Yaz ishallerinden korunmanın en etkili yolu mikrop bulaşmış içecek ve yiyeceklerden uzak durmak. Özellikle de çocukların korunması. Dr. Tokgöz ishale karşı şu önerilerde bulunuyor:
? Açıktaki kaynaklardan su içmeyin.
? Çiğ sebze ve meyveleri yemeden önce mutlaka bol suyla yıkayın.
? Besinleri musluk suyundan başka bir suyla yıkamayın.
?  Bozulabilecek besinleri mutlaka buzdolabında ve saklama kaplarında muhafaza edin.
? Yemek öncesi ve yemek sonrası ellerinizi mutlaka yıkayın.
? Buzdolabı dışında bekletilen süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.
? Mikropların çoğalmasına zemin hazırlayabilecek her türlü et ve süt ürününün son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edin.
? Tuvalet hijyeni, enfeksiyonun yakın çevreye yayılmasını engellemeye yardımcı olur.
? Siz veya çocuğunuz ishale yakalandıysa aşırı sıvı kaybını telafi için sıvı tüketimini artırarak bir doktora başvurun.

 

TURİST İSHALİ

 

Haberin Devamı

? Seyahate çıkan her 10 kişiden en az 3’ü, kimi dönemlerde 8’i turist ishali oluyor. En sık rastlanan mikrobik seyahat hastalığı.
? Bunlardan enterotoksik E.Coli en sık görüleni. Altyapının kötü olduğu ülkelerde hastalığa yakalanma riski daha yüksek.
? İstatistiklere göre hastalığa yakalananların yüzde 20’si seyahatine devam edemeyecek kadar rahatsızlanıyor. Bunların yaklaşık yarısı ise seyahat planlarını değiştiriyor. Çocukların ve yaşlıların su kaybını tolere etmeleri ise zor. Ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!