Ayak bileğinde renk değişikliği neden oluşur?

Güncelleme Tarihi:

Ayak bileğinde renk değişikliği neden oluşur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2017 10:12

Ayak bileğinde görülen renk değişikliğinin işaret edebileceği sorunlar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, bu durumda uzman radyologlara başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bazı insanların ayak bilekleri bacağın diğer bölgelerine göre daha koyu renkli olabilir. Böyle durumlarda hastalar genellikle cilt problemi olarak düşünüp kremlerle tedavi etmeye çalışır. Ama aslında esas sorun farklı olabilir.

Varis, kirli kanı kalbe doğru götüren toplardamarların genişlemesi ve fonksiyonunu yerine getirememesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kirli kanın ayak bileklerinde birikmesi, ilk zamanlarda ayak bileğinde ödem, ağrı yapar. Zaman geçtikçe ince kılcal damar artışları meydana gelir. Tedavi edilmedikçe kirli kanın birikimi ayak bileğinde renk değişikliklerine neden olur. Bu renk değişikliği genellikle cilt rahatsızlığı gibi algılanmaktadır ve kremlerle düzeltilmeye çalışılmaktadır. Oysaki problemin ana nedeni varis tedavi edildiğinde renk değişikliği de düzelecektir.

Haberin Devamı

Ayak bileğinde renk değişikliği neden oluşur

Atardamarlar dokulara oksijenli, vitaminli, proteinli temiz kan getirir. Doku bu temiz kanı kullanır, kullandıktan sonra artık maddeler oluşur. Bu maddelere metabolit denir. Kirli kanın içinde vücuttan temizlenmesi gereken işte bu metabolitler vardır. Bunlar, o bölgedeki dokudan oluşur, yani engellemek mümkün değildir. Bu metabolitlerin toplardamarlarla geri dönmesi gerekir. Varisleşmiş toplardamar ve ince kılcal damarlar kapatıldığı zaman kirli kan ve metabolitleri derin toplardamarlar tarafından götürülmeye başlanır. Böylece ayak bileğindeki renk değişikliği de düzelmeye başlar.

Ayak bileğinde renk değişikliği neden oluşur

Ayak bileğinde renk değişikliği olan hastaların konusunda uzman radyologlar tarafından değerlendirilmesi hastanın zaman ve para kaybını da önler. Bileğin iç kısmında ve ayak sırtında olan renk değişiklikleri genellikle ince kılcal damarların çok belirginleşmesi veya kalın damarların varisleşip metabolitlerin birikmesi ile olur. Hastalığın erken teşhisi, renk değişikliğinin de çabuk düzelmesini sağlar.

Haberin Devamı

Ayak bileğinde renk değişikliği neden oluşur

arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!