Artık stentler el bileğinden eriyecek

Güncelleme Tarihi:

Artık stentler el bileğinden eriyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 12:37

Kalp damar tıkanıklığı dünyada ve Türkiye’de en çok görülen hastalıklardan. Tıkanıklığın açılmasında ya bypass ameliyatı yapılıyor, ya da stent kullanılıyor. Son yıllarda ise stent teknolojisinde önemli değişiklikler oldu.

Haberin Devamı

Eriyen stent, damar tıkanıklıklarında kullanılmaya başlandı… 68 yaşındaki Eczacı Mustafa Seyhan da kalp damarlarında tıkanıklık tespit edilen hastalardan… Seyhan’ın damarlarını açmak için yeni nesil eriyen stent, el bileğindeki damarlar kullanılarak yerleştirildi. Bezm-i Alem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı, Prof.Dr. Ömer Göktekin, yeni jenerasyon eriyen stentlerin Türkiye’de kullanılmaya başlandığını kaydetti.

6 AY SONRA ERİMEYE BAŞLIYOR

"Mustafa Seyhan’ın kalp damarlarını yeni jenerasyon eriyen stentleri kullarak gerçekleştirdik. Hastanın damarında uzun bir tıkanıklık vardı.Uzun tıkanıklık olduğu için eriyen stent koymayı tercih ettim. Yeni jenerasyon eriyen stentler işlevini tamamladıktan sonra daha erken, 6 ay sonra erimeye başlıyor, 1 yıl sonra da kaybolup orijinal damar ortaya çıkıyor, bu çok güzel bir şey." Prof.Dr. Ömer Göktekin, hekim için zor olmasına rağmen eriyen stenti hastanın el bileğinden yerleştirdiğini kaydediyor. ‘’El bileğinden yapmayı tercih ediyorum çünkü hasta için çok konforlu. Hasta işlemden hemen sonra yürüyebiliyor. Bu büyük avantaj. Kasıktan işlem yapıldığına kanama ve ağrı olabiliyor. El bileğinden yapıldığında ise olmuyor. Biz bütün işlemlerimizi sadece anjiyo değil , (genellikle anjiyo koldan yapılır yaklaşımı vardır) bütün işlemlerimizi, ne olursa olsun ana damar açılması , tam tıkalı damarın açılması gibi bütün işlemlerimizi el bileğinden yapıyoruz.Düşünün ki hasta hemen yürümeye başlıyor. Kasıktan yapıldığında 6 saat hareketsiz kalması lazım. Ayrıca bu bölgeye kum torbası konuluyor. Tuvalet ihtiyacında zorlanabiliyor hastalarımız. Koldan yapmak çok avantajlı."

Haberin Devamı

Artık stentler el bileğinden eriyecek

YENİ NESİL ERİYEN STENTLER TÜRKİYE’DE

Prof. Dr. Ömer Göktekin, eriyen stentin kardiyolojideki son yılların en önemli gelişmesi olduğunu kaydediyor. "2 yıl önce dünyada bu işi yapan 1 firma vardı. Şu an itibari ile ikinci jenerasyon, farklı eriyen stent çıktı. İnaniyorum ki bundan 8-10 sene sonra normal stent hiç kullanmayacağız ve bütün hastalarımızda eriyen stent kullanacağız." Prof. Dr. Ömer Göktekin, son iki yılda eriyen stent ile ilgili yapılan araştırmaların olumlu sonuç verdiğini ifade ediyor. "Bizim tecrübelerimiz son iki yılda yaptığımız işlemlerde normal stente işlem kolaylığı olarak çok benziyor. Damarda normal stent gibi davranıyor. Bunlar iyi özellikler. Çünkü neticede stentin eriyor olması kafamızda soru işaretleri de getiriyordu. Acaba bu stent diğerine göre mukavemetli mi, eriyen stent koyduktan sonra çökmeler olabilir mi gibi. Daha önce yapılan çalışmalarda bunun böyle olmadığı gösterildi. Ama biz hep bunu kendimiz denemek isteriz. Son iki yılda yaptığımız işlemlere bakılırsa böyle bir kaygımız yok şuanda. Damar içerisinde gayet mukavemetli stent gibi davranıyor. İşlem başarımız normal stent ile aynı." Prof. Dr. ömer Göktekin,yeni nesil stentlerin daha erken, 6 ayda erimeye başlayıp, 1 yıl içinde de tümü ile damardan kaybolduğunu vurguluyor. "Diğerleri çoğunlukla 1 yılda erimeye başlayıp, 2 yılda damardan siliniyordu." Prof. Dr. Ömer Göktekin, yeni nesil eriyen stentin , avantajlarını şöyle sıralıyor: "Erimeyen stent konulduğunda bazen damardaki genişleme ve kasılma fonksiyonları kayboluyor. Damar gerektiğinde genişlemiyor gerektiğinde kasılamıyor. Bu özelliğini yitirmiş oluyor.Eriyen stentte ise 1 yıl içinde tamamen erime özellğinden dolayı bu durum olmuyor.Yine damardan salınan bazı hormonlar nedeniyle, takıldıktan 5-6 yıl sonra nadiren yüzde 1 oranında stentte tekrar daralma ve tıkanma olabiliyor. Eriyen stent olduğunda bu risk ortadan kalkmış kalkıyor. Çünkü damarda stent kalmamış oluyor.Bir başka avantaj da eriyen stent konulan damara gerektiğinde bypass yapılabiliyor. Metal stentte bu şans olmuyor." Prof. Dr.Ömer Göktekin, eriyen stentin diğer önemli özellğini ise şöyle açıklıyor.

Haberin Devamı

1 YIL SONRA STENTİN DURUMUNU ANJİYO İLE KONTROL EDİYORUZ

"Özellikle kritik bir bölgeye stent yerleştirmişsek, 1 yıl sonra stentin durumunu özellikle anjiyo ile bakarak kontrol etmek isteriz. Bu hem bizi, hem de hastayı rahatlatır. Çünkü 1 yıl sonra stentin ne durumda olduğu önemlidir. Kontrol için normalde kasıktan anjiyo yapardık ama eriyen stentler çıktıktan sonra biz bu hastaları tomografik anjiyografi ile takip edebiliyoruz. Tomografik anjiyo eriyen stentlerin içini bize gösterebiliyor.Erimeyen stentlerde bu avantaj yok. Metallerde tomografilerde metalden dolayı parlama olduğu için içini göremiyorduk. Ama şimdi çok kolay şekilde anjiyo yapmadan hastayı tomografik anjiyo ile stentlerimizin açık olduğunu görebiliyoruz. Bu çok güzel bir şey." Prof.Dr. Göktekin , yeni nesil eriyen stentin damara adapte olabildiğini kaydediyor. Stenti koyduğumuzda damarlar genişleyebilir, büyüyebilir. Yeni jenerasyon eriyen stent , damarda bir genişleme olursa ona adapte oluyor. Kendini damar duvarına yapıştırmak için genişletebiliyor. Böyle bir özellik var.Bu da önemli bir özellik. Çünkü koyduğumuz stentin damar duvarına yapışması,damarla stent arasında aralık kalmaması çok önemlidir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!