Apartman sakinlerinin fırın tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Apartman sakinlerinin fırın tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 11:50

MANİSA’da, 7 katlı bir apartmanın zemin katında 28 yıldır faaliyet gösteren fırının bacasından çıkan duman, aralarında kronik obstrüktif akciğer rahatsızlığı (KOAH) hastasının da bulunduğu toplam 50 kişinin yaşadığı apartmanın sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Alınan önlemlerinde yetersiz kaldığını belirtten apartman sakinleri, fırının kapatılmasını istedi. Fırının işletmecisi Süleyman Öztürk (36) ise "Baca sistemimiz yenilendi. Bizi şikeyet edenler, belli kişiler. Bu kişilerin pskolojik sorunları var" dedi.

Apartman sakinlerinin fırın tepkisi


Topçu Asım Mahallesi, İzmir Caddesi’ndeki ekmek fırını, zemin katında faaliyet gösterdiği 12 dairede toplam 50 kişinin yaşadığı 7 katlı Altay Apartmanı sakinlerinin tepkisi çekti. Fırının bacasından çıkan dumanın sağlıklarını tehdit ettiğini, yangın riski ile sürekli karşı karşıya oldukları ve evlerinin balkonunda oturamaz hele geldiklerini belirten apartman sakinleri, belediyeye 2007 yılından bu yana defalarca kez şikayet etmelerine rağmen bir sonuç alamamaktan yakındı. Apartman sakinlerinden, KOAH hastası 55 yaşındaki Ramazan Sarıbeyler, ekmek fırınının 28 yıldır binalarının altında faaliyet gösterdiğini belirtip, "O günden bu yana baca sorunu bir türlü çözülemedi. Fırının bacasından çıkan duman sağlığımı tehdit ediyor. Rahatsızlığım, bacadan çıkan bu duman nedeniyle daha da artıyor. Bugüne kadar hep fırının baca sorununu çözülmesini bekledik. Ancak, artık bıçak kemiğe dayandı, fırının kapatılmasını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Apartman sakinlerinin fırın tepkisi


Fırının 8 yıl önce yeri bir baca sistemine geçtiğini anlatan Aysel Sarıbeyler de daha önce fırının bacası nedeniyle apartmanlarında üç kez yangın çıktığına dikkati çekip, "Fırının bacası daha önce apartmanın yan tarafındaydı. Şimdi ise baca tam balkonlarımızın yanından geçiyor.

Eski sistem varken geçmişte çok sıkıntılar yaşadık. Şikayetlerimizin ardından 2007 yılında yeni sisteme geçildi. Ancak, bu yeni baca sistemi de sorunun çözülmesine çare olmadı. Bacanın geçtiği ve takılı olduğu apartman duvarları çürüdü. Eşim KAOH hastası. Eşim fırının bacasından çıkan dumandan rahatsız oluyor. Fırın, geceleri çalıştığı için evde duramıyoruz. Bu nedenle gece parka çıkıp yatıyoruz. Sabahları ise eve dönüyoruz. Neyseki havalar sıcak. Ama kışın ne yapacağız. Evdeki perdelerimizin her tarafı fırının bacasından sıçrayan kıvılcımlar nedeniyle yanık içinde" diye konuştu. Manisa Belediyesi eski Başkanı Bülent Kar döneminde yaptıkları başvurulara rağmen geçen 8 yılda hiçbir önlem alımadığına da dikkati çeken Sarıbeyler, savcılığa suç duyursunda bulunduklarını da kaydetti. Sarıbeyler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kapatma kararına rağmen fırının halen faaliyetine devam ettiğini de söyledi.

Bir diğer apartman sakini Necibe Oral (58) da fırının bacasından çıkan dumanından illallah dediklerini belirtip, yetkililerin seslerine kulak vermesini istedi.

Haberin Devamı

Apartman sakinlerinin fırın tepkisi


"ŞİKAYETÇİ OLANLARIN PSİKOLOJİK SORUNLARI VAR"


Fırının işletmecisi Süleyman Öztürk, şikayetçi olanların hep aynı kişiler olduğunu belirtip, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Daha önce eski baca sistemi varken yapılan şikayetlerde haklılık payı olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Ancak, şikayetler sonrasında, vatandaşların rahatsız olduğunu anlayınca baca sistemini yeniledik. Hatta şikayetlerin ardından belediye yetkileri tarafından yapılan denetimlerde 180 TL idari para cezası kesildi. Yetkililer, bize eksikliklerimizi bildirdi. Bu eksikliklerimizi giderdik. Şu an hiçbir eksiğimiz yok. Eğer ki eksiğimiz olsa her şikayetin ardından yapılan denetimlerde burası çoktan kapanırdı. Bu kişilerin neden devamlı bizi şikayet ettiğini anlamıyorum. Bunların psikolojik sorunu var. Koskoca apartmanda sadece hep aynı insanlar şikayet ediyor. İşi inada bindirdiler. ’Ekmek kokusu’ var diyorlar. Tabii ki olacak, çünkü burada biz ekmek üretiyoruz. Fakat, iddia ettikleri gibi duman yok. Çünkü baca sistemi yeni. Elimizden geldiğince vatandaşları rahatsız etmeden hizmet etmeye çalışıyoruz" dedi. Daha önce eski bacadan dolayı fırına kapatma kararı verildiğini doğrulayan Öztürk, ancak, baca sistemini yenilenince, bu sorun ortadan kalktığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!