Ankara Üniversitesi yenilendi

Güncelleme Tarihi:

Ankara Üniversitesi yenilendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 11:54

Vehbi Koç Vakfı'nın bağışıyla yenilenen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vehbi Koç Göz Hastanesi, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un da katıldığı törenle açıldı.

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, törende yaptığı konuşmada, yaklaşık 40 yıldır, gerek Vehbi Koç Vakfı, gerekse Koç Topluluğu olarak eğitim, kültür ve sağlık alanlarında birçok kuruluşa destek verdiklerini, bugün yenilenerek hizmete açılan Vehbi Koç Göz Hastanesi'nin de bu kurumların en eskilerinden biri olduğunu söyledi.

Babası Vehbi Koç ile söz konusu kurum arasındaki ilişkinin 1 Nisan 1957 tarihinde başladığını belirten Koç, şöyle konuştu:

“Ankara Üniversitesi profesörlerinden merhum Süreyya Gördüren Vehbi Bey'e bir mektup yazarak üniversite bünyesinde bir göz bankası kurulması için yaptıkları çalışmalardan bahsetmiş ve yardım talebinde bulunmuş. Vehbi bey, adeti veçhile, konuyu hemen ele almış ve 3 gün sonra o zamanki genel müdürü Hulki Alisbah'a bir mektup yazarak 'Mevzu çok mühimdir. Buna mukabil, giriştiğimiz taahhütler vardır. Bu mühim davaya yardım etmek elbette beni de çok sevindirecektir. Fakat işin mahiyeti nedir, neyi icap ettirir, hiçbir şey bilmiyorum' demiş. Rahmetli Alisbah, meşhur titizliğiyle konuyu incelemiş, hatta kornea nakli yapılan toplam 6 hastayla bile konuşmuş. Vehbi beye de gayet olumlu bir mektup yazmış, tarih 8 Nisan 1957. Vehbi beyin şahsi bağışı, Kızılay ve Göz Bankası Derneğinin yardımlarıyla, proje başlamış. 3 Aralık 1963 Pazartesi günü 90 yataklı göz hastanesi, modern laboratuvar ve klinikleriyle hizmete açılmış.”

Göz Bankasının yenilenmesi konusunda 2005 yılında kendisinden yardım istendiğini kaydeden Koç, bunun üzerine kendilerinin de “ellerini ceplerine attıklarını” ve hastanenin bugünkü modern görünümüne kavuşturulduğunu söyledi. Koç, “Yeni hastanenin şifa ve ışık dağıtmasını temenni ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE'DE TEK”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da 1963 yılında hizmete giren kurumun yenilenerek vasfının tamamen değiştirildiğini belirterek, “Binanın büyüklüğü eski büyüklüğünün 2 katına çıkarak 4 bin metrekarelik alana kurulu bir kompleks haline geldi” diye konuştu.
Bunun Türkiye'de tek olduğunu, bir çok batı ülkesinde bile böylesine kapsamlı bir göz hastanesi bulunmadığını ifade eden Aras, Vehbi Koç'un Ankara Üniversitesine katkılarının sadece göz hastanesiyle sınırlı olmadığını, merhum işadamının 1968 yılında da Vehbi Koç Öğrenci Yurdu'nu Ankara Üniversitesi'ne devrettiğini anlattı.

Hastanenin yenilenmesi için Vehbi Koç Vakfı'nın 2.3 milyon YTL bağışta bulunduğunu kaydeden Aras, “Uzun yıllardır kaynak olmadığı için böyle bir işe girişemiyorduk. Vehbi Koç Vakfı'nın bağışıyla böyle güzel bir eser ortaya çıktı” diye konuştu.

Binanın sadece dışının değil, ameliyathaneleri, ofisleri ve diğer bölümlerinin de yenilendiğini belirten Aras, böylece personelin huzur içinde çalışabileceği bir yapı oluşturulduğunu söyledi.

Aras, konuşmasında hastanenin yenilenmesine katkıları olan diğer bağışçılara da teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!