Ani bebek ölümünde serin ortam uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Ani bebek ölümünde serin ortam uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2016 10:41

Halk arasında beşik ölümü denilen ani bebek ölümleri zaman zaman yaşanıyor. Sıcak hava ani bebek ölümlerinde riski arttıran bi faktör. Bebeklerin yaşadığı ortamlar serin tutulmalı, en uygun sıcaklık ise 20-21 derece.

Haberin Devamı

Türk Pediatri Kurumu (TPK) tarafından, 'Çocuk ve Çevre' temasıyla düzenlenen 52. Türk Pediatri Kongresi, bin 300 kişinin katılımıyla Antalya'nın Kemer ilçesi Beldibi Turizm Merkezi'ndeki bir otelde devam ediyor. Kurumun başkanı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural, uykuda bebek ölümü olarak bilinen Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun bebeğin gece ya da gündüz uykusunda gerçekleştiğini ve tıbbi olarak açıklanamadığını söyledi. Prof. Dr. Vural, Ani Bebek Ölümü Sendromu'nun 1 yaşına kadar olan bebekleri etkilediğini belirtti.

Aileler çocuklarını yatırıp, ertesi sabah öldüklerini görüyorlar. Araştırmalarda yüzüstü uyutulan bebeklerde ölümün daha çok olduğunu görülüyor. Sırt üstü pozisyonda yatırılan çocuklarda ölüm oranı daha az. Bu nedenle aileler bebeklerin yatış şekillerine önem vermeli.

Haberin Devamı

BEBEK SOĞUKTA UYUMALI

Bebek ölümlerinin önlenmesinde soğuk ortamlar çok önemli. Sıcak ortamlar, ani bebek ölümü için çok daha tehlikeli. Bu nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemli. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalı. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalı. Annenin sigara kullanmaması da önem taşıyor.

Ani bebek ölümünde serin ortam uyarısı

İLK 7 AY ÖNEMLİ

Anne ve babanın bebeği kendi yataklarında yatırması da risk taşıyor. Bu durum ortamın ısısını arttırır. Anne babanın uyku sırasında bebek üzerine devrilmesi nedeniyle solunum sıkıntısı çeken bebek ölebilir. En sağlıklı yöntem ilk 7 ay bebeklerin anne babanın odasında ama farklı bir yatakta yatırılması.

HER İKİ DOĞUMDAN BİRİ SEZARYEN

Türkiye'de her iki doğumdan biri sezaryen. Dünyanın çok az ülkesinde bu rakamlar görülüyor. Normali bu oranın yüzde 15 en fazla yüzde 20 olması. Ülkemizde sezaryenle doğum 15 yıl önce bu yüzdelerdeydi. Son yıllarda gereksiz bir artış gözlenmeye başladı. Sezaryen hem annede hem de bebekte sağlık problemleri çıkarabiliyor. Anne adayı normal doğumdan korktuğu için ve sezaryeni sağlıklı olması nedeniyle tercih ediyor gibi ama doğrum sonrası bazı sorunlar ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

SEZARYENLE SAĞLIKLI BEBEK RİSKE ATILIYOR

Sezaryenle doğan bebeklerde hiç görmememiz gereken bir takım solunum sorunlar ortaya çıkıyor. Bu bebek normal doğumla hiç yaşamayacağı bir sorunu, sezaryenle doğum olduğu için yaşıyor. Bebeklerin akciğerlerinde bir miktar sıvı kalıyor. Kalan sıvı bebeklerin daha fazla küvezde kalmasını ve oksijen almalarını, hastaneye yatırılmalarını, kan testleri yapılması ve gereksiz antibiotik almalarına neden oluyor. Normal doğumla sorun yaşmayacak bebek bir hafta 10 gün hastanede yatabiliyor. Sezaryenle doğumun anne ve bebeğinin sağlık durumu açısından bir risk taşımadığı sürece yapılmaması gerekiyor.

Ani bebek ölümünde serin ortam uyarısı

Haberin Devamı

4 ÇOCUKTAN BİRİNİN TÜM AŞILARI YAPILMADI

Sağlık Bakanlığı çok sayıda aşıyı bebeklere ücretsiz olarak uyguluyor. Avrupa'daki bir çok ülkeden çok daha fazla aşı ülkemizde yapılıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre her aşı için yüzde 90 seviyelerinde bir aşılanma oranımız var. Tüm aşıların tam yapılma oranı ise yüzde 74. Hala 4 çocuktan 1'i tüm aşıları tam olarak olmamış. Aşılanma her çocuğun hakkı.

TÜRKİYE'DE DOĞAN SURİYELİ BEBEKLER RİSK TAŞIMIYOR

Türkiye'de yılda 60 bin Suriyeli yeni doğan bebek var. Suriyeliler her Türk çocuğu gibi tüm haklardan yararlanıyor. Yeni doğan bebeklerin aşıları yapılıyor. Türkiye'de doğanlar bir risk taşımıyor ama dışarıdan gelen, aşılanmamış olanlar bir risk çıkarabilir. Bu nedenle de Sağlık Bakanlığı bir takım aşıların yapılma tarihini öne çekti.

Haberin Devamı

Ani bebek ölümünde serin ortam uyarısı

BAKMADAN GEÇME!