Ameliyatla obezite tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Ameliyatla obezite tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 15:29

Çağımızın hastalığı obezitenin tedavisi var mı? En uygun tedavi yöntemi nedir, yan etkileri var mıdır? Obezite tedavisi hakkında merak edilenleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş’a sorduk.

Haberin Devamı

Obezite, en basit şekilde genel sağlığı bozacak oranda, vücutta aşırı yağ birikmesi durumudur. Tüm dünyanın en önemli sağlık sorunları arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her 3 kişiden biri obezdir. Obezite cerrahisi, yalnızca kişinin fazla kilolarından kurtulması için yapılan estetik bir ameliyat değildir. Obezite şeker hastalığı, koroner arter hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği, solunum bozuklukları, reflü, depresyon, kısırlık, adet düzensizlikleri, iktidarsızlık, eklem hastalıkları, varis, beyin kanaması, felç gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Ayrıca meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri gibi bazı kanserlerin oluşmasına da neden olabilir.

 

Ameliyatla obezite tedavisi

 

Haberin Devamı

OBEZİTE NASIL ÖLÇÜLÜR?

Obeziteyi belirlemek için vücut kitle indeksi hesaplamasından faydalanılır. Vücut kitle indeksi hesaplamasına göre 25 - 29,9 kg/m² arasında olanlar fazla kilolu, 30 – 39,9 kg/m² arasında olanlar obez, 40 kg/m²'nin üzerinde olanlar ise ileri derecede obez olarak tanımlanır. Vücut kitle indeksi 40'ın üzerine çıktığı morbid obezite ve 50'nin üzerine çıktığı süper morbid obezite durumlarında ise erken ölüm riski anlamlı şekilde yükselmektedir.

 

Ameliyatla obezite tedavisi

 

OBEZİTE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Obezitede uygulanması gereken ilk tedavi cerrahi değildir. Öncelikle konusunda deneyimli doktorlar ve diyetisyenler tarafından hazırlanmış bir program ile kilo verdirme hedeflenir. Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan, 6 ay süre ile uzman denetiminde diyet, egzersiz ve medikal tedavi gibi yöntemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir. Obezite ile beraber şeker, kalp, solunum ve eklem hastalıkları gibi hastalıkları olan kişiler bu cerrahiye aday olabilirler.

 

Haberin Devamı

Ameliyatla obezite tedavisi

 

OBEZİTE CERRAHİSİ NASIL YAPILIR?

Obezite cerrahisinde temel olarak iki yöntem vardır; mide hacminin küçültülmesi ve/veya yiyeceklerin emiliminin bazı aşamalarda engellenmesinin sağlanması şeklindedir. Obezite cerrahisinde laparoskopik yöntemin kullanılması ile hastalara açık cerrahiye kıyasla daha konforlu bir iyileşme dönemi sunulabilmektedir. Bu yöntemle, hastalar ameliyat sonrası günlük hayatlarına kısa sürede dönmekte, yara yeri enfeksiyonu gibi sorunlarla daha az karşılaşmaktadır.

 

Ameliyatla obezite tedavisi

 

TÜP MİDE AMELİYATI NEDİR?

Tüp mide ameliyatı olarak bilinen bu yöntemde midenin belli bir bölümü cerrahi olarak çıkarılır ve geriye tüp şeklinde bir mide bırakılır. Ameliyattan sonra az miktarda alınan besinlerle bile hasta çabucak doyar. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü de çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmaz. Oldukça kolay bir yöntem olup, komplikasyon oranları oldukça düşüktür. Ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde fazla kilonun %60-70’nin kaybedilmesi beklenir.

Haberin Devamı

Sadece cerrahi teknikler obeziteden kurtulmak için kesin bir çözüm yöntemi değildir. Obezite cerrahisi sonrasında hasta kendisine önerilen diyet, egzersiz ve yaşam değişikliği önerilerine uyarsa ancak kalıcı ve kesin bir şekilde kilo kaybı sağlanabilir. Bu sebeple, tüp mide ameliyatına karar veren kişiler, kalıcı bir şekilde kilo vermek istiyorsa, beslenme ve yaşam tarzlarında ömür boyu sürecek değişiklik konusunda kararlı olmalıdırlar.

 

Ameliyatla obezite tedavisi

 

arpanetmedya.cım 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!