Alerjik şokta her saniye önemli

Güncelleme Tarihi:

Alerjik şokta her saniye önemli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 13:05

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan, halk arasında alerjik şok olarak bilinen anafilaksinin, çok kısa sürede ve hızlı seyredebilen bir hastalık olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Orhan, anafilaksinin ölüm potansiyeli taşıyan alerjik bir reaksiyon olduğunu anlattı.

Hastalığın belirtilerinin çok kısa sürede ortaya çıktığını ifade eden Orhan, şunları belirtti:

"Aniden ortaya çıkan, vücudu etkileyen ve kısa sürede ölümle sonuçlanabilen anafilaksi, en tehlikeli alerjik hastalıktır. Birçok alerji anafilaksiye neden olur. Anafilaksi, etkenle karşılaştıktan sonra genelde iki saat içerisinde karşımıza çıkar ve deride döküntüler, vücudun belli bölgelerinde şişmeler, nefes darlığı, boğazda sıkışma hissi, öksürükle şoka hatta ölüme kadar gidebilen alerjik reaksiyondur."

Orhan, Türkiye'de anafilaksi ile ilgili birçok çalışma yapıldığını vurgulayarak, çocuklarda anafilaksinin en çok görüldüğü ilk üç nedeni de besinler, arı zehri ve ilaçlar olarak sıraladı.

Haberin Devamı

"HEMEN ADRENALİN TEDAVİSİ YAPILMALIDIR"

Bazı hastalarda alerjiye yol açacak bir neden bulamadıklarını da anlatan Prof. Dr. Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Reaksiyona baktığımız zaman hastanın genel klinik görüntüsünden anafilaksi olduğunu söyleyebiliriz. Dakikalar içerisinde bile ortaya çıkabilen ve çok hızlı seyredebilen bir hastalıktır. O nedenle hastalığın tedavi aşamasında bizim için saniyeler bile önemlidir. Biz, mutlaka besin ve arı anafilaksisi olan hastalarımıza adrenalin iğnesi veriyoruz. Bu ilk yapılması gereken tedavidir. Anafilaksi başlar başlamaz hemen adrenalin tedavisi yapılmalıdır. Adneralin uygulamasının ardından bulgulara göre çeşitli ilaçlar verilebilir."

Orhan, hastalıkta adrenalin iğnesinin çok önemli olduğunu işaret ederek, "Çocuklar anafilaksiyle evde, okulda, sokakta her an karşılaşabilirler. O nedenle ilk tedavi sağlık kuruluşunda yapılmaz. Adrenalin iğnesi bu konuda çok önemlidir. Hemen adrenalin iğnesi yapılmalı ardından da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.

Adrenalin iğnesinin zamanında yapılması gerektiğini de dile getiren Orhan, "Adrenalin zamanında yapılırsa belirtiler hemen geriler ve hasta çabucak düzelebilir. İkinci bir doz adrenalin çok az sayıda hastaya yapılır. Bazen her şey çok uygun yapılsa bile hayatını kaybeden hastalar olabilir. Bu nedenle de bizim en koktuğumuz alerjik hastalık budur" dedi.

BAKMADAN GEÇME!