Ağır spor yapanlarda kalp krizi riski daha yüksek

Güncelleme Tarihi:

Ağır spor yapanlarda kalp krizi riski daha yüksek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2014 12:26

Ağır spor yapan kişilerde kalp krizi geçirme riskinin daha fazla olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Serdar Akgün, kalp krizinden genç yaşta ölümlerin son günlerde arttığını söyledi.

Özellikle spor yapanların sağlık muayenelerini düzenli şekilde yaptırması gerektiğini belirten Akgün, şöyle konuştu:

"Elektrokardiyografi ve ekokardiyografi bu açıdan önemlidir. Ağır spor yapanlarda kalbin sağ tarafında kasların ileri derecede gelişmesine bağlı olarak ritmi bozan odaklar oluşmakta ve ani ölüme neden olabilmektedir. Basit tetkik ve muayene yöntemleriyle böyle bir tanı koymak oldukça güçtür. Gerektiğinde ekokardiyografi dahil tüm tetkikler yapılmalıdır. ABD'deki üniversitelerde atletizmle uğraşan sporcular için özel bir takip sistemi uygulanmasına karşın ani ölüm riski düşürülememiştir. Sporla uzun süreden beri uğraşanlarda bile ani ölüm oluşması şaşırtıcı değildir."

Haberin Devamı

"ANİ ÖLÜM RİSKİ ERKEKLERDE DAHA YÜKSEK"

Akgün, kalp krizine bağlı ani ölümlerde genetik faktörlerin de etkili olduğunu söyledi. Genç yaşta kalp krizinden ölüm nedenleri arasında aort kapak bozuklukları ve aort damarının yırtılması gibi rahatsızlıkların da bulunduğunu belirten Akgün, şöyle devam etti:

"Öte yandan 35-50 yaş arasındaki ölümlerde aileden gelen kandaki yağ oranı yükseklikleri, insüline bağlı şeker hastalığı, kontrol altına alınması güç olan hipertansiyon ve ağır sigara içicileri klasik olarak risk altında bulunuyor. Bu tip bireylerin sıkı bir taramadan geçirilmesi gerekiyor. Ani ölüm riski erkeklerde daha yüksektir. Ani ölüm olgularının çoğunluğu sabah 6.00 ve öğle saatleri arasında olmaktadır."

Akgün, kalp krizinin 24 saat öncesinden belirti verdiğini, ani gelişen baygınlık, çarpıntı ve ağır yorgunluk hissinin bu belirtilerden olduğunu aktardı. Ani ölümün beklenmedik ve son derece üzücü bir durum olmasına karşın toplumda belli oranlarda görüldüğünü dile getiren Akgün, kişilerin aralıklarla kalp kontrolünden geçmesini önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!