AB'nin en önemli sağlık sorunu

Güncelleme Tarihi:

ABnin en önemli sağlık sorunu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2012 00:00

Avrupa Birliği’nin en önemli sağlık sorunu ilan ettiği malnütre (yetersiz beslenen) hastaların tedavisinde, beslenme desteği büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nin “En Önemli Sağlık Sorunu” olarak ilan ettiği malnütrisyon (kötü beslenme) konusunda ülkemizde hayata geçirilen toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların sayısı hızla artıyor.

Abbott Nutrisyon’un desteği ile İzmir Balçova’da düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan hasta ve hasta yakınları, tedavi süresince yaşadıkları olayları hekimlere anlatırken duygusal anlar yaşandı.

45 yaşında olan ve halen tedavisine devam edilen bir Crohn hastası ameliyat öncesi 35 kiloya kadar düştüğünü, tedavi süresince kullandığı beslenme ürünleri ile 55 kiloya nasıl ulaştığını anlattı. Beslenme ürünlerini düzenli bir şekilde hekim ve hemşire kontrolünde kullandığını aktaran hasta, tedavisi sırasında aldığı hemşire destek hizmeti ile de psikolojik olarak da iyileşme sürecine girdiğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

SÜREKLİ ÇORBAYLA BESLEMEK YETERSİZ OLABİLİR

 

Toplantıda konuşan bir anne ise, oğlunun iki yıldır bitkisel hayatta olduğunu ve tedavisinin evde sürdürüldüğünü belirtti. “Beslenme ürünleri kullanmasaydık yanlış beslenme; mesela sürekli çorbayla beslenme gibi oğlumun yaşamını daha da olumsuz etkileyecek bir beslenme alışkanlığı olacaktı. Belirli bir kiloda kalacaktı. Kilosu ideal seviyede olamayacaktı. Hazır ürünler ve eğitim hemşireleri sayesinde hem az maliyetli hem de tatmin edici bir beslenme ve yaşam alışkanlığı kazandık,” dedi.

 

Bir diğer hasta yakını da, 30 yıllık hikayesini hekimler ile paylaşırken toplantıya damgasını vudu. İki yıldır yatağa bağımlı olarak yaşayan ve yıllardır beynindeki tümör ile mücadele eden hastanın eşi, enteral beslenme ürünleri ile eşine yemek verebilmenin kendini çok mutlu ettiğini söylüyor.

 

Hastaların bakımında beslenme desteğinin bir diğer faydası da, hatalı beslenmenin önüne geçilmesi. Hastalar bu desteği almamaları halinde yanlış beslenmeye başlıyor; örneğin sürekli çorbayla beslenme gibi yaşamını daha da olumsuz etkileyecek beslenme alışkanlıkları kazanıyorlar. Hazır beslenme ürünleri ve eğitim hemşireleri sayesinde, hem az maliyetli, hem de tatmin edici bir beslenme ve yaşam alışkanlığı kazanılıyor.

 

Haberin Devamı

Yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımlanan Malnütrisyon, tıpta yaşanan gelişmelere rağmen ileri ülkelerde bile önemli ve sık görülen bir sağlık problem olmayı sürdürüyor. Son yıllarda, sağlık politikaları ve araştırmalar obezite (veya aşırı beslenme) üzerine odaklanmasına karşın, yetersiz beslenme ekonomi ve sağlık alanında topluma ciddi bir yük getiriyor. Herhangi bir nedenle hastaneye başvuran hastanın, yetersiz beslenmeye bağlı veya hastalığın oluşturduğu durum sonucu malnütrisyonda olması tedavinin başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Malnütrisyon, iyileşmeyi geciktirip hastanede kalış süresini uzatabiliyor, enfeksiyona karşı duyarlılığı artırıyor, yaşam kalitesini düşürüyor ve hatta çoğu hastada ölüm riskini artırıyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!