Sigaranın zararları 10 yılda geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Sigaranın zararları 10 yılda geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 11:17

KONYA’da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ruhuşen Kutlu, sigarayı bırakan bir kişinin vücudunun 10 yılda kendini yenilediğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Kutlu, “Sigarayı bırakan bir kişide akciğer kanseri riski 10 yıl sonra yarıya iner.

Kalp krizi riskinde, hiç sigara içmemiş biri ile içen arasındaki fark 10 yıl aradan sonra eşitlenir. Uzun yıllar vücuttan etkisi silinmeyen sigaranın bırakılmasıyla vücutta birçok değişiklik meydana gelir” dedi.

Başlaması kolay bırakması zor olan sigaranın bırakılmasından 20 dakika sonra tansiyon ve nabızın normale döndüğünü belirten Yrd.Doç.Dr. Kutlu, yapılan araştırmalar sonucu sigarayı bırakan bir kişinin vücudunda çok sayıda değişiklikler meydana geldiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Kutlu, “Sigarayı bırakan bir kişide 8 saat sonra vücut kendini yenilemeye başlar. Kan oksijeni normal düzeye çıkar. 24 saat sonra karbonmonoksit vücuttan atılır. 48 saat sonra nikotin vücutta artık saptanamaz. Cilt kendini yeniler. Akciğer kapasitesi artar, solunum rahatlar. 2-12 hafta sonra dolaşım bütün vücutta düzelir. 1-9 ay içinde akciğer hücreleri yenilenir. Ağız, boğaz ve yemek borusu kanserleri riski yüzde 50 azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur” diye konuştu.

EN BÜYÜK SAĞLIK SORUNU

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 1.3 milyar kişinin sigara içtiğini, yılda 4.9 milyon kişinin ve her 8 saniyede 1 kişinin sigaradan kaynaklanan bir hastalıktan hayatını kaybettiğini söyleyen Yrd.Doç.Dr. Kutlu, “Eğer gerekli önlemler alınmazsa, 2020 yılında 10 milyon kişi sigaradan kaynaklanan bir hastalıktan hayatını kaybedecek. Ülkemizde her yıl 100 bin vatandaşımız erken yaşta sigaradan hayatını kaybetmekte olup, gerekli tedbirler alınmaz ise, önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacaktır. Sigaranın yol açtığı ölümler trafik kazaları, terör iş kazaları tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü dünyada en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu ilan etmiştir. Toraks Derneği’nin açıklamasına göre Türkiye’de yetişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Ülkemizde sigara içen 17 milyonun üzerinde. Bu sağlık sorunu ortak bir mücadeleyle çözmemiz gerekir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!