8 yaşında yüksek tansiyon komasına girdi

Güncelleme Tarihi:

8 yaşında yüksek tansiyon komasına girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2012 00:00

Yüksek tansiyon nedeniyle komaya giren 8 yaşındaki Nanife Nur Eren, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi’nde yapılan tıbbi müdahale sonucu sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Baykan, çocuklarda da görülebilen yüksek tansiyon hastalığında erken tanının çok önemli olduğunu söyledi. Doç.Dr. Baykan, şunları söyledi:

"Aksaray’dan koma halinde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisimize getirilen 8 yaşındaki Hanife Nur Eren kız hastanın, bu yaşına gelene kadar ara ara burun kanaması olduğu, başka herhangi bir şikayeti olmadığı ve hastalandığı gün arkadaşlarıyla parkta oynarken düşüp kaldığı öğrenildi. Hastanemizde yapılan detaylı inceleme ile kısa sürede aort damar darlığı ve buna bağlı tansiyon yüksekliği nedeniyle koma halinde olduğu belirlenen çocuk hastaya, birkaç saat içerisinde yapılan müdahaleyle anjiografik olarak aort damar darlığına stent yerleştirilerek tedavi edildi. Bir gün içerisinde bilinci açılıp kendine gelen hastamız, serviste takip edilmektedir."

Haberin Devamı



YÜKSEK TANSİYON ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİYOR



Çocukluk çağında tansiyon yüksekliğinin görülme sıklığı nadir olduğunu ve sebeplerinin yetişkinlerden çok farklı olduğunu belirten Doç.Dr. Ali Baykan, şu bilgileri verdi:

"Çocuklarda tansiyon yüksekliği, çoğunlukla böbrek ve damar hastalıklarından, endokrin sebeplerden kaynaklanmaktadır. Son yıllarda artan şişmanlık ile şişmanlığa bağlı tansiyon yüksekliği de görülmektedir. Çocuklarda tanısı ve tedavisi yetişkinden farklı olan bu hastalığın sebebinin araştırılması önemlidir. Çocukluk çağı tansiyon yüksekliğinin erken teşhisi ve tedavisi için; çocuk hastaların tansiyonlarının aile hekimlerince en az bir kez ölçülmüş olması gerekir. Yüksek tansiyonu olan çocuklarda nedenin araştırılması ve nedene yönelik tedavi yapılmalıdır. Erişkin hastalardaki gibi ilaç tedavisine hızla geçmek yerine, tansiyonun nedeninin aydınlatılması ve gerekiyorsa anjiyografiyle, ameliyatla veya ilaçla tedavi düşünülmelidir."

 

BELİRTİLERE DİKKAT



Çocuklarda kalp kaynaklı tansiyon yüksekliği hastalığının belirtileri hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Baykan, şöyle devam etti:

"Hastalığın belirtileri bebeklikte muayenede üfürüm duyulması ve bacaklardaki nabızın alınamaması şeklinde kendini gösterir. Bebekte yorulma, kilo alamama dikkat çekebilir. Büyük çocuklarda erken yorulma, baş dönmesi, burun kanaması, bayılma, göğüs ağrısı, gibi şikayetler yapan aort koarktasyonu kolaylıkla tansiyon ölçümü ile tanınabilecek bir hastalık olup erken tedavisi hayat kurtarıcıdır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!