6 ilçede çocuk felcini süpürme operasyonu

Güncelleme Tarihi:

6 ilçede çocuk felcini süpürme operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2014 17:35

Suriyeli sığınmacıların beraberinde getirme olasılığı bulunan çocuk felcine karşı İstanbul’un 6 ilçesinde, 0-59 aylık bütün çocuklara dün polio (çocuk felci) aşısı yapılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Bir hafta boyunca sığınmacıların yoğun yaşadığı Ümraniye, Sancaktepe, Fatih, Esenyurt, Küçükçekmece ve Sultangazi ilçelerindeki çocuklar ev ev gezilerek aşılanacak. İstanbul Tabip Odası 36 ilçelik ilde aşılamanın 6 ilçeyle sınırlı tutulmasının hastalıkla mücadelede yetmeceği uyarısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı’nın İstanbul’da sessiz, sedasız çocuk felcini mop-up (silip süpürme) kampanyası başlattı. Aşılama faaliyeti konusunda yeterince bilgilendirme ve duyuru yapılmaması eleştiri konusu oldu. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Ümit Şen, kızamık vakalarında dünya birincisi, Avrupa üçüncüsü olmamızın aşılamanın başarısızlığını gösterdiğini belirterek, “Kağıt üstündeki yüksek aşılama oranları gerçeği yansıtmıyor. Kayıt dışı nüfusa, savaştan kaçanlar da eklenince ciddi bir risk artışı sözkonusu. Aşılama kampanyasının sadece altı ilde yapılması yetmeyecektir. Türkiye çocuk felci salgını riskiyle karşı karşıya” dedi.

Haberin Devamı

1998'DEN BERİ GÖRÜLMÜYORDU

Pratisyen Hekim Komisyonu’ndan Dr. Naciye Demirel çocuk felci hastalığının bulaşıcılığının yüksek olduğunu belirterek, “Ülkemizde 1998’den beri yeni vaka görülmemesine karşın, çok göç lıyoruz. Başta Suriye’ye komşu illerimizde ve savaştan kaçan binlerce göçmenin yaşadığı büyük şehirlerimizde çocuklarımız tehdit altında. Suriye’nin yanısıra polio virüsünün dolaşımının olduğu Pakistan, Afganistan, Somali’den vs. gelen insanlar sadece kamplarda yaşamıyor. Oldukça hareketli bir nüfus olarak özellikle İstanbul’un bütün ilçelerine dağılıyor” dedi.

AŞILATIN MUTLAKA

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün aile hekimlerinin aşılama kampanyasında sahada görev almasını uygun bulmadığını hatırlatan Dr. Demirel, sınırlı sayıda hekim ve sağlık çalışanıyla hedef çocuklara ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi.
Dr. Demirel ayrıca Ümraniye, Sancaktepe, Fatih, Esenyurt, Küçükçekmece ve Sultangazi ilçelerinde yaşayan herkese seslenerek, daha önce çocuk felci aşısı yaptırmış bile olsalar gelen görevlilere kolaylık göstermeleri ve çocuklarını aşılamaları çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!