4 gün arayla 2 kez nakil

Güncelleme Tarihi:

4 gün arayla 2 kez nakil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 01:54

Doğuştan böbreklerinde kist bulunan ve karaciğer sirozu olan 7.5 yaşındaki Berat’a 4 gün arayla yapılan, iki ameliyatla önce karaciğer sonra böbrek nakledildi. Sadece 15 kilo olan Berat’a nakledilen her iki organı annesi Fadime Bali (33) verdi.

Haberin Devamı

Adana'da yaşayan Koca ve Fadime Bali’nin ikinci çocukları olan Berat, doğduktan 40 gün sonra karnı şişmeye başladı.

4 gün arayla 2 kez nakil

Durmadan ağlayan çocuğu doktorlara götüren aileye önce “Gazdan şişiyor ve ağrıyor” dendi. Ağrı ve şişlik geçmeyince çekilen ultrasonografide Berat’ın her iki böbreğinde kistler bulunduğu görüldü. Aile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk edildi. Burada kesin tanısı konduğunda, Berat 3 aylık olmuştu. Kısa süre sonra karaciğerinde de sorun olduğu anlaşıldı. Safra yollarındaki kistler karaciğer sirozuna da yol açmıştı.

4 gün arayla 2 kez nakil

Haberin Devamı

Durumu giderek daha fazla bozuluyordu. 4 yıl önce diyalize girmesi gündeme geldi. Annesi diyalizin yan etkilerinden korkuyordu. Böbrek naklinin yollarını arıyordu. Doktorları böbrek naklinin yetmeyeceğini, karaciğerin de değişmesi gerektiğini söyledi. Amcası karaciğer, annesi böbrek vericisi olmaya hazırdı.

4 GÜN ARAYLA AMELİYAT

Yapılan tetkiklerde amcanın karaciğer damar yapısının uygun olmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine annesi Fadime, oğluna hem karaciğer hem de bir böbreğini vermeye hazırdı. Memorial Şişli Hastanesi’nde önce Prof. Dr. Koray Acarlı ve ekibi tarafından karaciğer nakli yapıldı. 4 gün sonra yine anne-oğul birlikte ameliyata alındı. Bu kez Doç. Dr. Burak Koçak ve ekibi Berat’ın büyüyen dalağını ve böbreklerini alarak, annesinden aldık böbreği nakletti. 

20 gün yoğun bakımda kalan, her iki organı çalışmaya başlayan Berat hastane odasında evine döneceği günleri sayıyor. Berat, “En büyük hayalim okula gitmek ve keçi beslemek” dedi.

KARACİĞER, BÖBREKLERİ KORUDU

* Fadime Bali: Aslında ben baştan beri araştırmış, her iki organı da vermek istemiştim. Amcanın karaciğeri uygun bulunmayınca, ‘benden alın’ dedim. Korkum iki organ vermek değildi. Asıl korkum, karaciğerimin uygun olmamasıydı. Neyse ki karaciğerimin de nakledilebileceği anlaşıldı. Berat okula hiç gitmedi. Ne kamu ne de özel kreşler, ana okulları, okullar hastalığından ötürü risk almak istemedi. Evimizin önündeki okul yolundan giden çocuklara bakan Berat bana sürekli, “Ben ne zaman okula gideceğim?” diye soruyordu. Arkadaşları boyu onlardan kısa diye oyuna almıyorlardı. İnşallah gelişimi arkadaşlarını yakalar, okula gidebilir artık.

Haberin Devamı

4 gün arayla 2 kez nakil

* Prof. Dr. Koray Acarlı: İki organ naklini aynı anda çok sık yapmıyoruz. Aslında iki büyük ameliyatı aynı anda yapmak istemiyoruz. Ancak Berat’ın önce karaciğerini değiştirmeseydik, böbrek ameliyatının başarısı riske girerdi. Karaciğer nakliyle, böbrek ameliyatı için uygun ortam hazırladık. İki organın, aynı vericiden gelmesi avantaj. Çünkü karaciğer kendisine zarar veren yapıları ortamdan temizlerken aslında böbrekleri de bağışıklık sisteminin saldırısından koruyor. Annenin sol karaciğerinden aldığımız 210 gramlık karaciğer naklinden sonra böbrek nakli gerçekleştirildi.

* Doç. Dr. Burak Koçak: Çocuklarda aynı anda hem karaciğer hem de böbrek nakli sık yapmıyoruz. Yılda en fazla 3-4 çocuk geliyor böyle. Berat’ın mutlaka nakil olması gerekiyordu. Böbrek naklinden sonra reddi önlemek için verdiğimiz ilaçlar karaciğer hastalığının (siroz) ilerlemesini hızlandırırdı. Bu nedenle de her iki organın değişmesi gerekiyordu. İki organın kadavra puan sistemi farklı olduğu için aynı anda, aynı alıcıda buluşması zordu. Bu yüzden canlı vericiden alıyoruz. Önce karaciğer naklini, iyi giderse böbrek nakillerini yapıyoruz. Böbrek naklini de çok öteleyemiyoruz. Çünkü karaciğer naklinden sonra diyaliz alırlarsa yine komplikasyon riskleri çok artıyor. Şu anda karaciğer enzimleri normale döndü. Böbrek de iyi çalışıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!