E-sigara da normal sigara kadar zararlı

Güncelleme Tarihi:

E-sigara da normal sigara kadar zararlı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2015 10:40

Türk Toraks Derneği elektronik sigaranın, sigara bırakma aracı olmadığı ve sağlığa zarar verdiği uyarısında bulundu. Elektronik sigaranın da içinde diğer tütün ürünlerinde olduğu gibi nikotin(sıvılaştırılmış hali) var ve bağımlılık yapıyor.

Haberin Devamı

E-sigara da normal sigara kadar zararlı
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Cengiz Özge, bazı iddialarda yer aldığı gibi elektronik sigaranın, sigaradan daha az zararlı olduğuna dair yapılmış herhangi bir araştırma bulunmadığını söyledi. Elektronik sigarayla ilgili üreticilerinin “daha sağlıklı” algısı oluşturarak, gelecekte sigaranın yerini almasını hedeflediğini belirten Prof. Dr. Özge, şunları söyledi:

“Elektronik sigaranın bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmadı. Diğer tütün (sigara, puro, nargile vs.) ürünlerinden farksız. Elektronik sigara tütün endüstrisinin ürünü. Aynen sigaralara filtre takmaları, light, mentollü, ince sigarayla yaptıkları gibi tüketici algısını değiştirmeye çalışıyorlar. Artık herkes sigaranın zararını biliyor. Sigarayı, elektronik sigarayla değiştirmek istiyorlar. İçinde sadece nikotin bulunduğu ve zararlı olmadığı iddiası tamamen yalan. İçindeki sıvılaştırılmış nikotinin başta damar sağlığı olmak üzere zararları var.”

Haberin Devamı

2017’DE 10 MİLYAR DOLARLIK CİRO BEKLENİYOR
Tütün endüstrisinin amacı zaman kazanmak, tüketimin düşmesini engellemek ve karlılığını devam ettirmek. Bütün büyük tütün üreticileri elektronik sigara üretimine girdi. Yaptıkları yatırımın karşılığını pazar paylarını sürekli büyüterek almaya başladı bile. Elektronik sigaraların piyasaya çıktığı 2008’deki cirosu 20 milyon dolardı. Bu rakam 2012’de 500 milyon dolar, 2014’de 2 milyar 757 milyon dolara ulaştı. 2017’de cirolarının yılda 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

FİRMALAR YASAK DELMEYE ÇALIŞIYOR

Halen Türkiye’de satışı ve kullanımı yasak olan elektronik sigaranın serbest olması için firmaların uğraştığını anlatan Prof. Dr. Özge, “Yasağa rağmen kaçak yollarda elde ediliyor ve kullanılıyor” dedi. Daha önce sigarayı bırakanların dahi, “daha az zararlı” olduğu düşüncesiyle elektronik sigaraya başladığını belirten Prof. Dr. Özge, “Elektronik sigaranın diğer tütün ürünlerinden hiçbir farkı yok. Sigarayı da bıraktırmaz. Zaten içindeki nikotin bağımlılık yapıcı” diyor.

YANINDAKİ PASİF İÇİCİ

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı hemen hemen bütün sigara üreticilerinin elektronik sigara üretme kararı aldığını hatırlattı. Elektronik sigaraların bazılarının nikotinin yanı sıra meyve aroması ve şeker içerdiğini, bunların nikotin bağımlığını daha da artırdığını söyledi. Prof. Dr. Dağlı, “Elektronik sigaralarda irritan ve alerjenler de yer alıyor. Zannedildiğinin aksine, pasif etkilenim de söz konusu. Sadece sigara içen değil, yanındakiler de aynı sigara içenlerden olduğu gibi zarar görüyor” uyarısında bulundu.

EN BÜYÜK HEDEF ÇOCUKLAR

New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre elektronik sigara her yerde içilebildiği ve çevreye zarar vermediği için daha çok kullanılmaya başlandı. Özellikle okul çağındaki çocuklar için merak uyandıran bu alışkanlık, erken yaşta sigara içilmesine neden oluyor ve çocuklar elektronik sigarayla başlayıp daha sonra normal sigaraya geçiyor. Bu nedenle ABD’de bazı eyaletlerde yasaklandı. Dünyada bu yıl 6 milyon, Türkiye’de 150 bin kişinin ölümüne neden olacak tütün endüstrisi, birçok ülkede sigarayla ilgili yasal düzenlemelerin dışında kalarak 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere dahi elektronik sigara pazarlıyor. Türkiye’de elektronik sigara yasak. Bazı Avrupa ülkeleri de 18 yaş altına satışını yasakladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!