Minicik bedenler doğmadan ameliyat oldu

Güncelleme Tarihi:

Minicik bedenler doğmadan ameliyat oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2015 15:39

Spina bifida (açık-tamamlanmamış omurga) sorunu saptanan iki bebek anne karnında ameliyat edildi. Gebeliğin 26’ıncı haftasında, annelerinin karnında açılan 3’er delikten yaklaşık 900 gramlık bebeklere ulaşan cerrahlar, omurgadaki açıklığı sığırdan elde edilen kalp zarından yamayla kapadı.

Haberin Devamı

Minicik bedenler doğmadan ameliyat oldu
İstanbul Bilim Üniversitesi Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde önce Nafize ve Ekrem Gül çiftinin bebeği(fetus) Umut Ali ameliyat edildi. Aynı ekip bir gün sonra bu kez Berna ve Murat Günhan çiftinin bebeği İshak’ı anne karnında ameliyat etti. Türkiye’de ilk kez yapılan sözkonusu ameliyatları çocuk cerrahisi uzmanı Prof.Dr. Kerem Özel, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi kadın doğum ve perinatoloji uzmanı Doç.Dr. Ali Gedikbaşı, beyin ve sinir cerrahı Yrd.Doç.Dr. İbrahim Alataş ile ameliyatların öncülerinden Gissen Üniversitesi Fetal Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Thomas Kohl gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 3.5 saat süren ameliyatlar, anne karnında açılan 3 mm’lik üç delikten sokulan kamera ve cerrahi aletlerle kapalı yöntemle gerçekleştirildi. Fetal cerrahi denilen yöntemde, Umut Ali’nin 2 cm, İshak’ın ise 2.4 cm uzunluğundaki açıklığı yamayla kapatıldı. İçeriye amniyon mayisi, dışarıya ise beyin omurilik sıvısı sızması engellenmiş oldu. Böylece açıkta olan sinirlerin harap olarak çok ciddi sorunlara zemin hazırlamasının önüne büyük oranda geçildi.

Ameliyattan sonra anneler erken doğum riskine karşı birer hafta hastanede yatırılarak izlendi. Her iki bebek ameliyatları gibi birer gün arayla, 31’inci haftada dünyaya geldi. Yaklaşık 2 ay yenidoğan yoğun bakımda izlendikten sonra da taburcu edildi.

Minicik bedenler doğmadan ameliyat oldu

ERKEN DOĞUM RİSKİ VAR

Prof. Dr.Kerem Özel: Bu ameliyat sadece Almanya ve Brezilya’da yapılıyor. Cerrahi ve anestezi ekiplerimiz bu ameliyat için Gissen Üniversitesi Fetal Cerrahi Merkezi’ne 2 yıl boyunca, aralıklarla giderek eğitim aldık. Bu ameliyatlar gebeliğin 22-26’ıncı haftasında yapılabiliyor. Spina bifida ömür boyu düzenli takip gerektiriyor. Bebeklerin de takipleri devam edecek. Bu ameliyatın en önemli riski erken doğum.

Haberin Devamı

Yrd.Doç.Dr. İbrahim Alataş: Spina bifidada tamamlanmamış omurga nedeniyle açıkta kalan sinirlerde harabiyet gelişiyor. Yerleştirdiğimiz yamayla fetusları travmanın etkisinden kurtardık. Sinirlerin ilerleyici harabiyetini önledik. Bacak hareketlerini koruduk. Hifdosefali (beyinde su toplanması) riskini, beyincik sarkmasını engelledik. Motor fonksiyonlarının kaybını engelledik.

Minicik bedenler doğmadan ameliyat oldu

BÜTÜN SPİNA BİFİDALILAR UYGUN DEĞİL

Gebeliğin 22-26’ıncı haftası arasında yapılabilen bu ameliyatlar bütün Spina Bifida tespit edilmiş fetuslar için uygun değil. Bacak hareketleri bulunan, beyninde sıvı toplanmamış, omurgasında eğrilik, başka organ sorunları olmayan fetuslara yapılabiliyor. Kilo sorunu bulunan, plasentası(eşi) ön duvarda olan annelere uygulanamıyor.

"KIYAMADIK"

Haberin Devamı

Nazife Gül(36): Spina bifida hiç duyduğum bir hastalık değildi. 12 yaşında bir oğlumuz daha var ve bebeğimize de bu tanı konduğunda aldırmayı hiç düşünmedim. ‘Ne olursa olsun doğuracağım, bakacağım’ dedim. Ameliyatın yurtdışında yapıldığını duyunca üzüldüm, sonra burada da yapma hazırlıklarından haberdar olunca sevindim ve kabul ettim.

Berna Günhan (27): İlk bebeğimiz. Tanı duyunca çok şaşırdım. İlk gün anlatılanlardan kafamız karıştı ama sonrasında kıyamadık ve nasıl olsurda olsun doğurmaya karar verdik. Doğumdan sonraki iki ay yoğun bakımda olduğu için zordu, şimdi kucağımızda işte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!