Karıncadan küçük ama 8 milyon kişiyi hasta ediyor

Güncelleme Tarihi:

Karıncadan küçük ama 8 milyon kişiyi hasta ediyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 16:34

Milimetrenin binde 3 ya da 5'i büyüklüğündeki ev tozu akarı allerjisine her 10 kişiden 1'inde rastlandığı, Türkiye'deki tahmini hasta sayısının ise yaklaşık 7 milyon 500 bin olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Gülbahar, "mite" olarak da bilinen örümcekgillerden ev tozu akarının 3-5 mikron boyunda, 8 bacaklı, kör canlılar olduğunu, kepek ve deri gibi atıklarla beslendiğini belirtti.

RUTUBET VARSA EV TOZU AKARI DA VAR

Rutubetin olduğu yerde ev tozu akarının da bulunduğunu kaydeden Prof. Gülbahar, evde beslenen hayvanların ev tozu akarını da artırdığını söyledi. En sık rastlanan allerji türüne "ev tozu akarının" neden olduğunu anlatan Gülbahar, 21-24 derece arasındaki sıcaklık ve yüzde 55 nem oranına sahip ortamların bu canlılar için "ideal" sayıldığına dikkati çekti.

ÇARŞAFLAR HAFTADA BİR DEĞİŞTİRİLMELİ 65 DERECEDE YIKANMALI

Evlerde akarların sıfırlanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Okan Gülbahar, alınacak tedbirlerle sayısının azaltılabileceğini, böylelikle allerjisi bulunanların yaşam standardının yükseltilebileceğini ifade etti.

Ev tozu akarı allerjisinden korunmanın en basit yolunun basit ev ve sade eşyalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülbahar, şu önerilerde bulundu:

"Evde kalın perdeler olmasın, halılardan da kaçınmalı. Çarşaflar en az haftada 1 kez değiştirilmeli. Ev tozu akarından korunmak için çamaşırlar 65 derecede yıkanabilir ya da derin dondurucuda bekletilebilir. Özellikle de çocukların peluş oyuncakları. Dondurduğunuz zaman akarlar yaşamıyor. Çocuklar açısından alınacak tedbirler önemli çünkü çocuklarda bu allerji türüne çok sık rastlanıyor."

Haberin Devamı

YENMESİ DAHA DA TEHLİKELİ

Aynı üniversitenin bir başka allerji ve immünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen de yaptıkları araştırmalar sonucu her 10 kişiden en az 1'inde bu allerji türüne rastlandığını belirlediklerini, Türkiye'deki hasta sayısının 7 milyon 500'e ulaştığını tahmin ettiklerini açıkladı. Gökmen, hastaların çoğunlukla doktora gitmediği için tanı almadığını, ev tozu akarına allerjisi olduğunu da bilmediğini söyledi.

Allerjinin en önemli belirtilerinin burun akıntısı, hapşırık, kulak kaşıntısı olduğunu, hastaların özellikle sabahları bu belirtileri yaşayabileceğini anlatan Gökmen, şu bilgileri verdi:

"Yıkamakla akarlar geçmiyor çünkü nemi seviyorlar. Hatta çamaşırlar ılık suyla yıkandığında artıyorlar. Nemli alanlar daha riskli. Hastaların evin en güneşli yerlerinde bulunmasını istiyoruz. Bazı deterjan tarzındaki ilaçlar ev tozu akarını öldürebiliyor. Uzun süre çuvallarda kalan un, bulgur, kuru fasulye tüketiminde de gıda allerjisi şeklinde kendini gösterebiliyor. Yenmesi durumunda daha tehlikeli olabiliyor. Nefes darlığı ya da allerjik şok yaşatabiliyor."

Gökmen, ev tozu akarlarının astıma neden olabilecek kadar tehlike arz ettiğini, bu canlılara allerjisi bulunanların uzman bir doktor tavsiyesiyle immünoterapi olarak bilinen aşı tedavisinden faydalanabileceğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!