2 yıl içinde kafa nakli olacak

Güncelleme Tarihi:

2 yıl içinde kafa nakli olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 14:57

Ünlü İtalyan cerrah Sergio Canavero, iki yıl içinde kafa nakli gerçekleştirmeye, yani bir kişiye ait kafayı bir bağışçının vücuduna monte etmeye, hazır olacaklarına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Turin İleri Neuromodülasyon Grubu araştırmacılarından Canavero, New Scientist dergisine yaptığı açıklamada kafa nakilleri sayesinde tümörler tüm vücuduna yayılmış olan kanser hastalarına, felçlilere ve çeşitli başka rahatsızlıklar nedeniyle vücutlarının kontrolünü kaybetmiş kişilere sağlıklı bir vücutla ikinci bir yaşam şansı tanınmış olacağını belirtti.

MAYMUNA 40 YIL ÖNCE KAFA NAKLİ YAPILDI

Bilim insanları son olarak 1970 yılında bir maymunun kafasını başka bir vücuda nakletmiş ve kısmi bir başarı sağlamayı başarmıştı. Omuriliği beynine bağlanmadığı için hareket edemeyen maymun, yeni vücudu ile 9 gün boyunca hayatta kalmayı başarmış ancak sonuçta vücudun bağışıklık sisteminin nakledilen kafayı reddetmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

ARTIK BU TEKNİĞE SAHİBİZ

Haberin Devamı

Canavero “Artık bu ameliyatı mümkün kılacak teknik yeteneklere sahip olduğumuza inanıyorum. Elbette eğer insanlar böyle bir ameliyatın gerçekleştirilmesini istemezse ben de bunu yapmam. Ancak ABD ve Avrupa’da insanların böyle bir ameliyata karşı çıkması, bu işlemin dünyanın başka bir yerinde yapılmasına engel değil” dedi.

Bir çok bilim insanı ise Canavero’nun bu konuda fazla “hırslı” olduğunu ve çok zorlu bir prosedür olan kafa naklinin yakın gelecekte başarıyla gerçekleştirileceğine inanmadıklarını söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!