Rütbeli, apoletli motosiklet ordusu RED WOLVES

Güncelleme Tarihi:

Rütbeli, apoletli motosiklet ordusu RED WOLVES
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2008 00:00

Panzer, Çavuş, Kirli, Sin. Onlar dünyanın en sert motor kulübü Cehennem Melekleri’nin Türkiye’deki destekçi ve temsilcisi. Sert bakıp, düzene meydan okuyorlar. Vücutlarında ay-yıldız ve benzeri dövmeler yaptırmışlar. Birlikteyken, başkana refakat ederken göz temasını asla kesmiyorlar. Red Wolves yani Kızıl Kurtlar’ın kendi aralarında ordudakini aratmayan çok ciddi bir hiyerarşileri mevcut. Aralarına girmek çok zor. Bir yıla varan çaylaklık döneminden geçmek şart, sonunda da adayın kabul edilip edilmeyeceği meçhul. Ama Redwolf yeleğini bir kere giyen, "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" tarzında bir kardeşlik grubunun parçası oluyor.

Haberin Devamı

Harley-Davidson’ın 105’inci yaş gününde HOG (Harley Owners Group) üyeleriyle İstanbul’dan Çeşme’ye motor sürüyoruz. Çeşme’de, Kirli ve Panzer, barın önüne gelişigüzel park edilen diğer motosikletlere küçümseyerek bakıyor: "Bunlar motorları park etmiyor, terk ediyor!"

Onlar, ABD’den dünyaya yayılan MC, yani motosiklet kulübü kardeşliğine inanıyor. Başta ABD’deki Hell’s Angels (Cehennem Melekleri) olmak üzere MC kültürünün tüm dünyada yanlış anlaşıldığını söylüyorlar. Onlara göre Cehennem Melekleri, sıradan bir çete değil, egemen kurallara ve tüketim toplumuna karşı çıkan, felsefesi olan bir grup.

Kirli ve Panzer, Türkiye’de Hell’s Angels’in felsefesini destekleyen Red Wolves üyeleri. Aslında basından uzak kalmak istiyorlar ama birlikte yaptığımız yolculuğun hatırına İstanbul’a döndükten sonra röportaj yapmayı kabul ediyorlar. Onların kefaleti sayesinde Red Wolves’ın başkanı ve üyeleriyle Maslak Atatürk Sanayi Sitesi’ndeki kulüp evinde görüşüyoruz.

KURALIN OLMADIĞI YERDE KAOS

Red Wolves 2007’de kuruldu. Kendilerine Red Wolf, Kızıl Kurt demelerinin nedeni kurt sürülerinin en saldırgan üyelerinin kızıl kurtlar olması. Kurucular yıllardır birlikte motor sürüyor. Başkan R, camiasında büyük saygı görüyor. "Saygı" aslında MC’ler arasında kilit kelime. Başkan R, "Saygı gösterirsen, saygı görürsün" diyor. Tabii durum bu kadar basit değil. İçlerinde orduyu aratmayacak müthiş bir hiyerarşi ve uyulması gereken kurallar silsilesi var. Basın ilişkilerini yürüten Ronin "Kuralın olmadığı yerde kaos olur" diye açıklıyor bu hiyerarşiyi. Birinci kural, kulübün çıkarları. Onlar, her şeyin ve herkesin üzerinde. Seçimle gelen başkan en çok sözü geçen kişi. Kararlar oylanarak alınsa da son söz onun. Onun altında vice president (başkan yardımcısı) yer alıyor. Kulüp yapılanmasında secretary (sekreter), treasurer (finansçı), sergeant at arms (disiplin kurulu başkanı), chief (şube yöneticisi), road captain (yol kaptanı) rütbeleri bulunuyor. Takımında görev alacak kişileri ise başkan seçiyor.

EGOLARI BIRAK, İTAAT ET

Red Wolf olmak zor bir yol. Onlardan biri olacaksanız, bir üyenin size kefil olması gerek. O andan itibaren, siz bir "hangaround" (askıdaki kişi) olarak hiyerarşinin en alt kademesindesiniz. Bu süreç 6 ayla bir yıl arasında değişiyor. Size verilen görevleri eksiksiz yapmak, söylenenlere itaat etmek zorundasınız. Sohbet ederken, masaya çay getiren de bir hangaround. Adı Ömür. "Gururun kırılmıyor mu?" diyoruz, "Hayır, bu geçilmesi gereken bir süreç" yanıtını veriyor. Bu safhayı aştıktan sonra "prospect" yani aday üye haline geliyorsunuz ve bir kulüp üyesi size sponsor oluyor. Giderlerinizi karşılamıyor, sadece halinizden, tavrınızdan, eğitiminizden sorumlu oluyor. Prospect’lerin de kulüple ilgili söz hakkı yok. Dışarıda tuvalete giden üyeleri korumaktan, motosikletleri silmeye kadar her tür görevi üstleniyorlar.

Bu sürecin, kişisel egoların törpülenmesi için gerekli olduğunu söylüyor başkan yardımcısı Sin. Çünkü önemli olan kulüp egosu. Bu aşamada rüştünüzü ispat edebilirseniz, kulübe üyeliğiniz oylamaya konuyor. Üyeliğinize bir kişi karşı çıkarsa, diğer kardeşlerini ikna etmek zorunda. Ama iki üye birden sizi istemiyorsa, şansınız yok gibi bir şey. Ronin "Biyolojik ailende kardeşlerini seçemezsin ama burada seçilmiş kardeşlerle birlikteyiz. Biz kulübe üye değil, ailemize kardeş alıyoruz" diyor.

BİRİMİZİ KESERSEN HEPİMİZ KANARIZ

Kardeşliğe kabul edildiyseniz, tüm üyelerin katıldığı çılgın bir parti düzenleniyor ve montunuzun üzerinden artık eksik etmeyeceğiniz deri yeleğinize patch’iniz takılıyor. Patch İngilizce yama demek. Yeleğinize yamanan bu amblemler, artık sizin her şeyiniz. Çünkü patch motor kültürünün kutsal sembolü. Patch’i kaybetmek, bir birliğin sancağını

/images/100/0x0/55ea46b8f018fbb8f8757de3
kaybetmesiyle aynı. Başkan R, Red Wolves’ın felsefesini şu sözlerle özetliyor: "Motor üzerinde kardeşliği yaşıyoruz. Sırtımızı birbirimize dayayarak var oluyoruz. Birimizi kesersen hepimiz kanarız. Motosiklet bunun için bir araç, amaç değil."

Kardeşlerin yaptıkları, dışarıda daima savunuluyor. Yanlış yapan kardeşlere hesap içeride soruluyor. Yani kol kırılıyor yen içinde kalıyor. Kardeşler arasında para sorunu filan yok. Sin, "Kadınlar dışında her şeyi paylaşırız" diyor. Bir kardeş diğerinin motorunu sormadan alıp gidebiliyor, gece yarısı çat kapı evine girip çıkabiliyor. İhtiyaç anında günün hangi saati olursa olsun bütün işler bırakılıp yardıma gidiliyor. Bir kardeş bu yüzden boşanma aşamasına geldiğini söylüyor. İçlerinde zengin de var, yıllarca taksit ödeyip motosiklet alan da. Bankacısından tamircisine, iş adamından restoran sahibine, birçok farklı meslekten kardeş var. Onları tek tek anlatamıyoruz maalesef. Çünkü birey yok, kulüp var.

HEPİMİZ VATANSEVERİZ

Motosiklet kulüpleri genellikle milliyetçi, hatta ırkçı olarak tanınıyor. Milliyetçilik, Red Wolves’da da göze çarpıyor. Üyelerin vücutlarındaki dövmelerden de anlaşılıyor bu. Kulübün resmi bir politik görüşü olmadığını iddia ediyor Ronin: "Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter ve laik demokratik yapısını savunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni sonuna kadar destekleyen bir görüşümüz var. Bu ortak payda dışında herkes istediği şekilde düşünmekte özgürdür..." Aramızda her etnik gruptan, solcusundan ülkücüsüne her siyasi görüşten insan var, diyorlar. Başkan R, politikayla ilgilenmiyoruz diye ısrar ediyor. Sin ise grubun politik görüşünü, "Hepimiz vatanını seven insanlarız. Uluslararası bir kültürü Türkiye’de yaşatmaya çalışıyoruz. Kafatasçı bir ırkçılıkla bağlantımız olamaz" diye anlatıyor.

KÖKÜMÜZ BOZKIRDA AT SÜREN ATALARIMIZDA

Red Wolves üyeleri ve aslında tüm MC’ciler egemen kurallara karşı çıktıklarını söylüyor. Egemenlerin, kendilerini kötü çocuklar olarak göstermeye çalıştığına inanıyorlar. İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün bakıma muhtaç çocuklar için düzenlediği festivale sponsor olan, çocuklarla birlikte resmi geçide katılan, TEMA Vakfı’yla çevreci eylemler planlayan Red Wolves, dünyadaki benzerlerine göre daha farklı. Evleri, aileleri, işleri var. Amerika’da motorcular, MC kültürünün kökenini kovboylara dayandırıyor. Türk motorcular da "bozkırda at süren atalara" kadar götürüyor kökenlerini. Amerikalılar Jesse James’e, Red Wolves ise Köroğlu’na, Dadaloğlu’na özeniyor.

MONTUN ÜSTÜNDEKİ SEMBOLLER

Haberin Devamı

Rütbeli, apoletli motosiklet ordusu RED WOLVES


Sırtında patch yani kulüp amblemi taşıyanların yapacağı hareketler tüm MC camiasına mal olacağı için sıradan kulüplerin patch takmasına izin verilmiyor. Patch’ler üç parçadan oluşuyor. En üstte kulübün adının yazdığı "Rocker" denilen parça var. Ortada sembol yer alıyor. Red Wolves’ın sembolü dişlerini gösteren bir kızıl kurt. Patch’in en altında ise kulübün hüküm sürdüğü bölge veya şehrin adı yer alıyor. Yeleğin ön sol tarafında üyenin ismi ve varsa görevi, sağ tarafında "yüzde 1’lik arıza" olduklarını gösteren amblem ve üyenin bağlı olduğu charter (şube) yer alıyor.

BİR BÖLGEDE TEK DOMİNANT KULÜP KURALI

Amerikan Motosikletçiler Birliği’nin (American Motorcyclist Association-AMA) 1947’de Hollister Festivali’nde çıkan olaylar sonrası yaptığı "motosiklet kullananların yüzde 99’u iyi, terbiyeli ve yasalara saygılı insanlardır" açıklaması, bazı motosikletçilerce hakaret sayıldı. Onlar kendilerini "yüzde 1" olarak tanımladılar. Amerikan filmlerinin gazıyla, sıkı içen, sıkı eğlenen, girdiği yeri dağıtan, dövmeli ve deri yelekli halleriyle hafızalara kazındılar. Böyle başlayan MC (Motorcycle Club) efsanesi 60 yılda dünyaya yayıldı. Çoğunlukla bir bölgede sadece bir tek dominant MC hüküm sürüyor. Aksi takdirde MC’ler arası savaş kaçınılmaz oluyor. Hell’s Angels ile Bandidos arasında çıkan, 100’e yakın kişinin hayatını kaybettiği ünlü Kuzey Savaşı’nın da bu yüzden yaşandığı anlatılıyor.

Bir bölgede tek bir MC kulübü oluyor ama başka motosikletçiler RC, yani Riding Club (motor sürenler kulübü) adıyla kulüpler kurabiliyorlar. Zaten RC’ler MC’lerden farklı. Onların amacı sadece motosiklet keyfini sürüp arkadaşlık etmek.

KADIN ASLA YOK

Motosiklet kulübü topluluklarında en kesin ve ayrımcı kural cinsiyetle ilgili. Asla bir kadını aralarına almıyorlar. Kadınlar isterse sadece kadınlardan oluşan gruplar kuruyor. Red Wolves’da üyelerin eşlerine "Old Lady" deniyor. Gece Atatürk Sanayi Sitesi’nde yapılan partiye kulüp üyeleri ve kız arkadaşları katılıyor.

HAYRIMIZI KORUYACAK ŞERRİMİZ VAR

Red Wolves motor kulübü, dünyanın en büyük MC’si Hell’s Angels’ın resmi destekçisi. 30’a yakın ülkede örgütlenen Hell’s Angels dünyada en çok korkulan motor kulübü. Bazı ülkelerde yasadışı kabul ediliyor. Hell’s Angels’ın baş harflerinin alfabedeki rakamsal karşılığı 8 ve 1. Kulüp bu rakamlardan oluşan numarasını her ülkede en sıkı bulduğu kulübe veriyor. Türkiye’de 81 rakamlarını yeleklerin sağında taşıma hakkı Red Wolves’ta. Red Wolves’a şiddet uygulayıp uygulamadıklarını soruyoruz. Cevap şöyle: "Bizim hayrımızı koruyacak, şerrimiz var..." Cumartesi akşamı herkese açık partiye gidiyoruz. Partiye katılanlardan biri, üyelerden birinin kız arkadaşına saygısızlık edince, hayrı koruyan şerle karşılaşıyor... Belki durumu en iyi açıklayan, Hell’s Angels World’un internet sayfasının altında yazan cümle: Ne zaman doğru yapsak kimse hatırlamaz, ne zaman yanlış yapsak kimse unutmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!