Ruslar Türkiye'den vazgeçmiyor

Güncelleme Tarihi:

Ruslar Türkiyeden vazgeçmiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 11:42

Geçen yıl Rusya'dan yurtdışına çıkan turist sayısı yüzde 2.6 azaldı ancak Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 6.4 arttı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Dr. Filiz Köse’nin yaptığı araştırma, Türk turizm sektörü için umut verici sonuçlar içeriyor. TurizmdeBuSabah.com'un ele geçirdiği araştırmaya göre, 2005 yılının ilk dokuz ayında, Rusya’daki dışa dönük turizm hareketliliği yüzde 2.6 geriledi. Ruslar kemer turistik harcamalarda sıkarken, Türkiye’ye gelen turist sayısında ise tam tersine yüzde 6.4’lük artış meydana geldi.

Türkiye Rusya’da birinci tatil rotası konumunda. Türkiye’den sonra ikinci tercih edilen pazar konumuna yükselen Mısır, Türkiye’nin çok gerisinde kaldı. Türkiye'nin rakipleri İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere olan talep de her yıl azalıyor.

2003, 2004 ve 2005 yıllarında, Türkiye turistik amaçlı en çok ziyaret edilen gözde turizm rotası olma özelliğini güçlendirirken, rakip ülkelerin pek çoğu pazardaki gücünü kaybetmeye başladı. Rusya Federasyonu’ndaki 2005 yılı  ilk 9 aylı istatistiklerine göre; yurtdışına turistik amaçlı çıkışlarda Türkiye’yi, Çin, Mısır, Finlandiya, İspanya, Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Yunanistan, Bulgaristan BAE, Çek Cumhuriyeti takip etti.

Haberin Devamı

Mısır, başkenti Kahire’de meydana gelen terörist saldırıya rağmen, Rusya’da, Türkiye’den sonra ikinci gelişen turizm rotası konumunu korudu. Ancak yıl sonu itibariyle Mısır’daki büyümenin % 6’yı geçmesi beklenmiyor. 2006 yılı itibariyle Rusya’dan Mısır’a yönelik  turizm akışında azalma olabileceğinin sinyalleri alınırken, yeni açtığı otellerle konaklama fiyatlarını dolayısıyla tur paketi fiyatlarını daha makul olacağı beklenen Dubai’ye yönelik turist akışında gözle görülür şekilde artış olması bekleniyor.

Rus turistler, Türkiye’ye ağırlıklı olarak kitle turizmi için geliyor. Ancak her yıl kış turizmi, İstanbul alışveriş ve hediye turizme yönelik talep artıyor. Son yıllarda Gasprom, Nivea, LeeCoper gibi büyük holdingler konferanslarını Türkiye’de düzenliyor.

 Diğer yandan, Antalya ve Aydın, Rus futbol takımlarına (Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Kore, Polonya Slovenya, Ermenistan, Hollanda, İsveç, Romanya, Kazakistan, Arjantin, Bulgaristan, Sırbistan, Belarus, Güney Kore, Çekoslavakya, Macaristan, Gürcistan, Moldova, İsviçre ve Ukrayna’nın yanısıra) antreman yapmaları amacıyla ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

 Antalya'da 2004-2005 yılları arasında Rusya Federasyonu’ndan 478 futbolcu antreman amaçlı geldi.Geçtiğimiz yıllarda Rus vatandaşları daha çok iki ve üç yıldızlı otelleri tercih ederken, son yıllarda 4 ve 5 yıldızlı otelleri, tatil köyleri ve “lux” apart otelleri tercih edenlerin sayısında dikkat çekişi artışlar meydana geldi.

Son yıllarda Rusya Federasyonu’ndan Türkiye'ye gelen turist sayısındaki artış gibi, Rus vatandaşlarının yurtdışı harcamalarında da artış gözlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!