Ruhumuz cenderede

Güncelleme Tarihi:

Ruhumuz cenderede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü ruhsal sorun yaşayanların sayısında bu yüzyılda önemli bir artış bekliyor. Araştırmalar Türkiye'de her yüz kişinin 12'sinin ruhsal sorun yaşadığını gösteriyor.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkede 30 bin kişiyi kapsayan bir araştırma, ruhsal sorunların yaygınlaştığını ortaya koydu. Sorunların çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıktığını gösteren araştırma Türkiye'de her yüz kişiden 12’sinin en az bir kez bir ruhsal sorun yaşadığını ortaya çıkardı.

Merkezi Cenevre’de olan Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı International Consortium in Psychiatric Epidemiology, yedi ülkede toplam 30 bin kişiyi kapsayan verileri inceledi. Bunun sonucunda ABD’de her yüz kişiden 48’inin, en az bir kez bir ruhsal sorunu yaşadığı belirlendi. Bu oran, Hollanda’da yüzde 40, Almanya’da yüzde 38, Kanada’da yüzde 37, Brezilya’da yüzde 36, Meksika’da yüzde 20, Türkiye’de ise, yüzde 12 olarak hesaplandı.

Yüzyılın hastalığı olacak

WHO Bülteninde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, ruhsal sorunlar giderek yaygınlaşıyor. Sık sık gençlik yıllarında başlayan ruhsal sorunlar, hastaları yaşam boyunca etkiliyor. Bu arada, ruh sorunları olan insanların yarısına yakın bir bölümünün hiç bir zaman uzmanlara başvurmadığı, hastaların tedavi görmediği ifade ediliyor.

Ruh hastalarının sayısının gelecekte önemli ölçüde artacağı, bu rahazlızlıkların 21’inci yüzyılına damgasını vuracağı düşünülüyor.

Amerika'da gerçekleştirilen bir başka araştırma ise yaşlılarda görülen depresyonun gençlere oranla daha büyük sorunlara yol açtığını ortaya çıkardı. Yaşlıların fiziksel özellikleri nedeniyle tedavilerinde güçlük yaşandı görüldü.

Amerikan Geriatri Birliği’nin dergisine aldığı inceleme raporuna göre, majör ve minör depresyonun yaşlılarda görülme sıklığı sırayla yüzde 6.5 ve yüzde 5.2 şeklinde gerçekleşiyor. Fazla belirti vermeyen depresyonu olan bu hastaların yaklaşık yüzde 25’i iki yıl içinde ağır depresyonlu hale dönüşüyor.

Depresyon tekrarlıyor

Dr. Cem Mumcu ve Doç. Dr. Timuçin Oral tarafından hazırlanan ve Pfizer ilaç firması tarafından yayınlanan 'Yaşlılık ve Depresyon' konulu kitapçıkta yer alan bilgilere göre ise yaşlılıktaki depresyonun tanınmasının zor olduğu ve daha çok yeti yitimine neden olduğu bildiriyor. Buna göre yeterince tedavi edilemeyen depresyon yaşlı hastalarda ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturuyor. Çeşitli çalışmalar, geç yaşlarda başlayan depresyonun yüksek tekrarlama riski gösterdiğini ortaya koyuyor. Örneğin 60 yaş üzeri depresyonlarda ilk krizden sonraki iki yıl içinde tekrarlama oranı yüzde 70 olarak gerçekleşiyor. 20-30 yaşlarında depresyonun tekrarlama oranının yüzde 30 olduğu gözönüne alındığında yaşlılık depresyonunun boyutları gözler önene seriliyor. Bu sonuçlar tüm yaşlı hastaların tek depresyon krizi geçirseler dahi uzun süre tedavi edilmelerinin şart olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca depresyon tedavisinde gençlere uygulanan ilaçların yan etkilerinin yaşlı hastalarda daha fazla görüldüğü, bu nedenle yakın takip gerektiği bildiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!