Romatizma her yaşta görülür

Güncelleme Tarihi:

Romatizma her yaşta görülür
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 00:00

Romatizma hareket sistemini yani kemik, kas ve eklemleri tutan bir hastalık grubu. Romatizma her yaşta görülebilen, ağrıyla seyreden bir hastalık. Eklemlerde ağrı, şişlik ve sıcaklık belirtileri gösteren romatizma, tedavi edilmediği taktirde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Romatizmanın tanısı nasıl konur?

Genelde romatizmada bir veya birkaç eklemin, farklı veya eş zamanlı tutulumu söz konusudur. Eklemlerin tutulma şekli, süresi, simetrisi ve laboratuvar değerleri göz önünde tutularak romatizmal hastalığın tanısı konulur.

Sadece yaşlılar mı romatizma olur?

Hayır. Her yaş grubunda görülebilir.

Romatizma nasıl ortaya çıkar?

Romatizmal hastalıklar vücudun savunma mekanizmasıyla ilgili. Savunma sistemi vücudu yabancı maddelere karşı korur. Ancak romatizma hastalığı sırasında savunma mekanizması kendi dokularına karşı reaksiyon gösterir. Normalde sağlıklı yaşam için gerekli olan bağışıklık sistemi, dokuları bakteri ve virüslerden koruyacağı yerde kendi eklem yapısını bakteriye benzeterek ekleme saldırır ve bunun sonucunda eklemde ödem ve ağrı oluşur.

Kireçlenmeyle ilgisi var mı?

Kireçlenme olarak bilinen ’artroz’ da eklem kıkırdağının hastalık, darbe veya aşınma sonucu bozulmasıyla meydana gelir. Eklemlerde yük dağılımı bozulduğunda ağrı oluşur.

Yumuşak doku romatizması nedir?

Yumuşak doku romatizmasında ise bağışıklık sistemi bozulmaz ve eklem tutulumu yoktur. Yumuşak doku romatizması daha çok kaslarda ağrı ve sertlik şeklinde görülür. Kişinin duruş bozukluğu, stres durumu ve depresyonla ilişkilidir.

Soğukla, sıcakla ilişkisi var mı?

Yaygın kanının aksine romatizmanın nem veya soğukla bir ilişkisi kanıtlanamadı. Bozuk, iltihaplı eklemler havadaki iyon değişimine kolay adapte olamazlar. Bu yüzden nemli havalarda ağrılarda artma görülür.

Kilonun etkisi nedir?

Romatizmanın beslenme veya kiloyla da bir ilişkisi yok. Sadece diz, kalça gibi yük taşıyan eklemler kilolu kişilerde zorlanır ve ağrıya neden olur. Ayrıca normal insanlarda aşırı kilo uzun vadede diz ve kalçada artroza (kireçlenmeye) neden olur.

Tedavi nasıl yapılır?

Romatizmanın türüne, tutulan eklemin şiddetine, diğer organların durumuna ve laboratuvar bulgularına göre tedavi planlanır. Ağrı kesiciler, iltihabı azaltan ve savunma mekanizmasını güçlendiren ilaçlarla tedavi edilir. Hastanın eklemlerinin iltihap durumuna göre fizik tedavi programları verilir. Elektroterapi ve egzersiz tedavide büyük önem taşır. Hastaya evde yapacağı egzersizler öğretilir. Romatizmanın ilerlemiş hallerinde şekil bozuklukları veya eklem hareket kabiliyetinin aşırı azaldığı durumlarda protez takılması için cerrahi müdahaleye gereksinim duyulabilir. Gut hastalığında olduğu gibi kandaki ürik asit seviyesini düşürmek için hastaya diyet uzmanı tarafından diyet verilebilir. Aşırı kilolu olan hastalarda diz gibi yük taşıyan eklemler üzerinden yükü azaltmak için zayıflama diyeti verilebilir.

Romatizmanın belirtileri

l Bir ya da birkaç eklemde ağrı, şişlik

veya ısı artışı.

l Sırt, bel ve kalçalarda ağrı.

l Vücut hareketlerinde zorlanma (örneğin

öne doğru eğilme, başını çevirme).

l Sabah yataktan kalkarken

tutukluk hissedilmesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!