Rock’n Coke, Barışa Rock, Huzura Rock

Güncelleme Tarihi:

Rock’n Coke, Barışa Rock, Huzura Rock
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 00:20

Önümde temmuz başında düzenlenecek olan yeni bir rock festivalinin duyurusu var: 1. İstanbul Rock Republic Festivali, 1-2-3 Temmuz, Sarıyer-Mehmet Akif Ersoy Parkı’nda. Yav, burası Barışa Rock Festivali’nin düzenlendiği yer değil mi? Eyvah ki ne eyvah, gene birbirlerine düşecekler!

Ben rock dinlemeye başladığımda topu topu bir Kemancı, bir de Ortaköy’de Flatline’ımız vardı. Paşa paşa buralara gider, Madmadam gibi gruplardan sevdiğimiz şarkıları dinlerdik.

Adımbaşı kavga etmekten yorulduğumuz için, uzun saçlarımızı berelerin altına saklayarak gezdiğimiz o yıllar geride kaldı. Aradan geçen on yılda Türkiye gelişti serpildi, rock müzik de kapalı mekanlara sığmaz oldu, festivaller başladı. Bunlardan en önemlileri Rock’n Coke ile Barışa Rock’a Türkiye’nin her yerinden binlerce rocker ve müziksever katıldı.

Peki sevinebildik mi? Hayır...

Çünkü bu festivalleri politik bir inatla çakıştırdılar. Barışa Rock, Coca Cola gibi bir markanın rock müzikle anılamayacağı iddiasıyla Rock’n Coke’a alternatif olarak doğdu. Hatırlayacaksınız destekleyicileri arasında Petrol-iş Sendikası, Eğitim-Sen, KESK, Uluslararası Af Örgütü, Veteriner Hekimler Odası gibi (konuyla daha yakından ilgili) kuruluşlar vardı. Festivale gelenlerin çantaları aranmış, ele geçirilen Coca Cola’lara da el konulmuştu.

Tabii isteyen barışa, isteyen huzura, isteyen de ırkımızın çeşitli üstünlüklerine dair rock festivalleri düzenleyebilir. Yeter ki çakışmasın!

Madem bu kadar iddialısın, festivalini diğerinden bir hafta önce ya da sonra düzenle, daha iyi müzisyenler ve gruplar çağır, alanına daha çok insan topla. Birbirinizin paçasından tutmayın kardeşim. Olan müzikseverlere oluyor: Hangi grubu dinlesek, kim kimle çakışmış, oradan çıkıp öbürüne yetişebilir miyiz, ilh!

Rock Republic’i düzenleyen Major Müzik Organizasyon’dan Pelin Oray diğer festivallerle bir bağlantı ya da karşıtlıkları olmadığını söylüyor. Onların çizgileri diğerlerinden farklıymış: ‘Biz rock ve metal yelpazesinin içinde kalmaya özen gösteriyoruz. Festivalimizde diğerlerindeki gibi popa yakın gruplara yer verilmeyecek.’

Pelin Hanım, İstanbul rock kazanına hoş geldiniz. Bu sözleriniz bile ortalığı kaynatacak cinsten...

Göreceğiz!

Hıdiv Kasrı’na celur misun uşağum?

Karadeniz’in ‘uşak’ ve ‘paçi’leri 28 Mart-4 Nisan arasında Hıdiv Kasrı’nda buluşuyor. Karadeniz Sivil Toplum Örgütleri Birliği’nin danışmanlığında hazırlanan Karadeniz Yemek Şenliği sadece Karadenizlileri değil, bu bölgenin kültürünü merak eden herkesi biraraya getirecek. Ben de mlutlaka gitmeye çalışacağım. Celsun kara lahana, citsun mısır ekmeği; al sana hamsi koli, ver bağa Laz boreği! Canlı müzik ve farklı yörelerin folklor ekiplerinin gösterilerinin yer alacağı ‘Karadeniz Lezzetiyle 7 Gün 7 Gece’ şenliği haftaiçi 18.00-23.00; haftasonu 14.00-23.00 arasında. Açıkbüfe yemek ve içecekler kişibaşı 47.5 yeni lira. Bilgi: (216) 425 06 03.

Simitten sonra tantuni sarayı

Bundan iki yıl önce tantuni nedir diye sorsalar ‘herhalde bir Rum mezesi’ derdim. Özel bir tür lavaşla sunulan Mersin kökenli bu yemek son bir iki yılda öyle yayıldı ki yeni bir simit sarayı vakasıyla karşı karşıyayız. İtiraf ediyorum tantuni benim de fastfood listemin üst sıralarına yerleşti. Son olarak Beyoğlu Balık Pazarı’nda yeni bir tantunici keşfettim: Tatlı Tantuni Salonu. Tam dört katlı! En üst katı teras. Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi’nin tam karşısında, temiz-pak bir dükkan. Ekmek arası ya da dürüm seçebilirsiniz, tantuninizi cin biber, limon ve turp eşliğinde servis ediyorlar. Künefeleri de hiç fena değil. Künefenin porsiyonu 3.5, dürüm tantuni 2.5 YTL. Beyoğlu Balık Pazarı, No:52. (212) 251 31 84

Kadıköy Deneme Sahnesi 35. yılını kutluyor

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Deneme Sahnesi, Kadıköylü bir tiyatro okulu. Her yıl yetişkin ve çocuklardan oluşan ve sayıları yüzü aşan kursiyerleri ile Türkiye’de tiyatro sanatının yaygınlaştırılması ve yaşatılması adına büyük emekler veriyor, gişe açmadan ücretsiz oyunlar sahneliyor, 2 yıllık eğitimi başarıyla bitiren kursiyerlerine Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriyor. Bugüne kadar Deneme Sahnesi’nde öğrenci, oyuncu veya eğitmen olarak bulunmuş isimler arasında Rasim Öztekin, Özgü Namal, Peker Açıkalın, Levent Tülek, İlker Ayrık, Celal Belgil, Erkan Üçüncü, Sermiyan Midyat, Yonca İnal, Şebnem Köstem, Ertaç Özden gibi isimler var. 35 yaşındaki topluluk, 27 Mart Pazar, Dünya Tiyatrolar Günü’nde, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde 35. yaşını kutlayacak. Saat 19.30’da kokteyl ile başlayan etkinlikte, Deneme Sahnesi’nin geçmişi anlatan bir megavizyon gösterimi, dans tiyatrosu ve canlı karikatür gösterisi olacak. Şimdiki ve eski üyeleri başta olmak üzere etkinliğe herkes davetli.

‘Geceleyin İstanbul’ fotoğraf atölyesi

Fototrek 6 hafta sürecek ‘gece fotoğrafçılığı’ atölyesi başlatıyor. Teorik çalışma ile başlayacak ilk ders bugün saat 19.00’da Fototrek’in Beyoğlu’ndaki merkezinde. İlk çekim önümüzdeki hafta Ortaköy’de. Çalışmaya sadece on kişi katılacak. Ücreti 100 yeni lira. Danışman: Eğitmen-fotoğrafçı Cenk Gençdiş. Başvuru: (212) 251 90 14.

Birol Giray ve Cem Hakko’dan yeni radyo

Radyo FG ile Power FM’in ortaklaşa kurduğu yeni radyo istasyonu ‘Lounge 102’ yayına başladı. Radyo müzik türü olarak ağırlıkla Chill out, Dub, Trip Hop, Acid, Nu Jazz, Deep House ve Space Age’e 7/24 yer verecek. Yurtiçi ve yurtdışından programlar sunacak olan yeni radyo istasyonu www.loungefm.net’ten online olarak dinlenebilecek.

Kadıköylüler müjde: Cibalikapı semtinizde

Cibalikapı Balıkçısı Anadolu yakasındaki müdavimlerinin ısrarı üzerine Kadıköy-Moda’da da bir şube açtı. Ben geçen salı gittim. Açılalı üç ay olmasına rağmen haftaiçi bile dolu. Moda sahilinde Şiribom-2 ile Koço arasında yer alan yeni şubenin önünde şık da bir bahçesi var, belli ki havalar ısınınca iyice patlayacak.

Her iki dükkanın da balıkları Beyoğlu Balıkpazarı’ndaki Dalyan Balıkçısı’ndan günlük olarak geliyor. Gideceklere bir de tüyo: Duvarda asılı bir kara tahta var. Bu tahtaya o gün olan balıkları yazıyorlar, balıklar bittikçe tahtadan siliyorlar. Onun için gider gitmez tahtaya bir göz atın, kendi balığınızı peşinen ayırtın. Cibalikapı’da Doluca, Turasan, Diren, Cankara şaraplarının yanında Atatürk Orman Çiftliği’nin şaraplarını da tadabilirsiniz.

İçki mekanına dönüşmesin diye 12.00’de açtıkları dükkanı, gece 12.00’de kapatıyorlar. Ahtapotu mükemmel yapan bir ustaları var ama işin ilginç tarafı kendisi ahtapot yemiyor. Pişip pişmediğini kokusundan anlıyormuş. Dini inançları gereği çok sıkışırsa ağzına bir parça atıyor, çiğneyip tadına bakarak tükürüyor. Cibalikapı: (212) 533 28 46 Moda: (216) 348 93 63 www.cibalikapibalikcisi.com

MUTLAKA DENEYİN

Torik lakerda

Girit ezme

Ahtapot

Fırında tahin-pekmez


NE, NEREDEN GELİYOR?

Zeytinyağı : Ayvalık

Otlar : Cunda

Tahin : Tarsus

Pekmez : Silifke

Turşu : Çubuk

Peynir : Ezine

Fıstık, ceviz : G. Antep

Ahtapot : Ayvalık

Uskumru çirozu : Yunanistan

Ringa füme : Yunanistan

MEVSİMLİK OTLAR

Kayakoruğu

Radika

Turp otu

Cibez

Şevketibostan

Hoşkıran

Gelincik

Isırgan


KAÇIRMAYIN

ROCK SEVENLERE

Bora Uslusoy Kemancı’da

Rock’n Dark etkinlikleri kapsamında Kemancı Bar’da her hafta yapılan cuma konserlerinin bu haftaki konukları Bora Uslusoy, Murat Köseoğlu&Zeynep Arıkan. Saat: 22.00. Biletler kapıdan 12 YTL. (212) 251 27 23

DUB SEVENLERE

Richard Fearless Babylon’da

Death In Vegas’ın beyni olarak tanınan Richard Fearlees yarın (26 Mart) saat 23.00’te Babylon’da çıkacak. Elektro miks’lerin efendisi geçen yıl Rock’n Coke’a da gelmişti. Biletler 15-25 YTL (212) 292 73 68

ANADOLU&CAZ SEVENLERE

Erkan Oğur Vox’ta

Erkan Oğur son müzikal projesi Telvin Trio ile yarın (26 Mart) saat 23.00’te Vox’ta. Telvin’in kelime anlamı ‘değiştirmek’ ve Anadolu’nun müziklerini cazla doğaçlıyor. Biletler 20 YTL (+Biletix) (212) 244 04 42

KLASİK SEVENLERE

Ayla Erduran & Valeri Oistrakh Boğaziçi’nde

Akbank Oda Orkestrası Ayla Erduran ile ünlü Rus viyolacı Valeri Oistrakh’ı ağırlıyor. 30 Mart’taki konser saat 19.30’da Boğaziçi Üniversitesi’nin konser salonunda. Biletler: 4-17.5 YTL (212) 287 02 32

TÜRK MÜZİĞİ SEVENLERE

Koro Sabancı Üniversitesi’nde

Sabancı Üniversitesi’nin müzik fakültesi gibi çalışan kulübü Müzikus’un İstanbul şarkılarından oluşan konseri bu çarşamba (30 Mart) saat 20.00’de üniversitenin gösteri merkezinde. Giriş ücretsiz. (216) 483 90 00
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!