Puro kutuma atılan sorular

Güncelleme Tarihi:

Puro kutuma atılan sorular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 02:12

Külün rengi ile içilen puronun kalitesi arasında bir ilişki var mıdır?

Bu konuda da karşılıklı zıt görüşler var. Beyaz külle yanan puronun kalitesinin daha iyi olduğunu savunanlar olduğu gibi, beyaz kül oluşumunun kalite ile değil, yaprağın yetiştirildiği topraktaki magnezyum oranı ile ilişkili olduğunu söyleyenler de çoğunluktadır. Beyaz kül estetik olarak göze hoş görünmekle beraber, ben de bunun direkt kalite göstergesi olmadığı kanısındayım. O kadar mükemmel purolar var ki, beyaz kül oluşmuyor. Topraktaki mevcut magnezyum ile birlikte harmanı oluşturan yaprakların toplam yoğunluğu, destenin sıkılığı, dolguda kullanılan yaprakların rutubet oranı gibi faktörleri de dikkate almak gerekmektedir. Güçlü ve yoğun ‘‘ligero’’ yaprakları, hafif-kuru ‘‘seco’’ yaprakları gibi beyaz külle yanmaz.

Aynı ebatta olmalarına rağmen farklı marka purolarımın içim süresi birbirinden farklı oluyor. Bu süreyi etkileyen faktörler nedir? İçim süresi uzun puro daha mı iyidir?

İçimi uzun süren bir puronun kısa sürenden daha iyi olduğunu söylemek yanlıştır. Yanmayı kullanılan yaprakların yoğunluk ve rutubet oranı tayin eder. Yaprak yoğunluğu en önemli faktördür. Mesela, Küba tütün yaprağı Dominik, Honduras ve Nikaragua yaprağından daha yavaş yanar. Ayrıca yapı olarak da daha yoğundur. Dolguda kullanılan ligero yaprağı (bitkinin dört ve beşinci sırasından yazın kesilmiş tok gövdeli yapraklar) çok güçlü olmasına rağmen çok iyi yanmaz. Bu nedenle uzman harmancılar bir harman tasarlarken bu özellikleri gözönüne tutup ağırlığı, yoğunluğu ve lezzeti daha hafif olan, bitkinin dibinden yukarıya doğru bir önceki hasattan alınmış seco denilen bir-iki-üçüncü sıradaki yaprakları katarlar. Böylece hem ligeronun gücü kontrol altına alınmış, hem de güzel, düzgün bir yanma sağlanmış olur. Genel kaide, demette ne kadar çok ligero yaprağı olursa puronun o kadar güçlü olacağıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!