Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya 'aşk notu'!

Güncelleme Tarihi:

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 16:11

İnsanlığın 1930'da tanıdığı Plüton'un gerçek yüzünü tam 85 yıl sonra bugün gördük. Hatta Google bugüne özel bir doodle bile hazırladı. 2006’da uzaya fırlatılan New Horizons uzay aracı, Plüton ve Uydusu Charon’a yakın geçişini yaptı. Artık gezegen olarak sayılmayan Plüton'dan gelen ilk fotoğraflar heyecan yarattı. İşte Plüton'dan gelen ilk fotoğraf, ve hakkında ilginç bilgiler.

Haberin Devamı

Plüton'un gizem perdesi ortadan kalkıyor... Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA tarafından 2006'da uzaya gönderilen New Horizons adlı uzay aracı bugün, hakkında çok az şey bilinen cüce gezegen Plüton’a en yakın mesafeye ulaşarak dünyaya fotoğraflar gönderdi. Google, New Horizons aracının Plüton gezegenine en yakın mesafeye ulaşacağı bugün için özel bir Doodle hazırladı.

PLÜTON SANILANDAN DAHA BÜYÜK ÇIKTI

NASA'nın 'New Horizons' adlı uzay aracı, Plüton'un çapını 2 bin 370 kilometre olarak hesapladı. Misyon Başkanı Alan Stern, bilim adamlarının beklediğinden daha büyük çıkan bu 'cüce gezegenin', Kuiper Kuşağı nesneleri arasında lider konumda olduğunu söyledi. Stern, "Plüton'un çapını ölçmek için 3 farklı yöntem kullandık. Bunun için atmosfere sahip olmayan Charon'u örnek ve dayanak noktası olarak kullandık. Plüton'un beklediğimizden daha büyük çıkması, bizim için sürpriz oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

NEW HORIZONS'TAN (YENİ UFUKLAR) İLK FOTOĞRAF

NASA, "görkemli Plüton'dan önizleme" başlığıyla paylaştığı fotoğrafın altına şu notu düştü: Cüce gezegen, 9 yıldır 3 milyar mil yol kat eden New Horizons uzay aracımız aracılığıyla dünyaya bir aşk notu gönderdi. Bu fotoğraf, bugün yapılacak en yakın uçuştan önce alınan son ve en detaylı görüntü.

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu

NASA'nın Instagram hesabından yayınladığı görüntünün en dikkat çekici özelliği, 'cüce gezegen'in üzerindeki kalp şekli. Fotoğrafta görülen şekil sosyal medya kullanıcıları tarafından vakt-i zamanında gezegenlik statüsünden çıkarılan Plüton'a atıfta bulunularak, 'incinmiş bir kalbe' benzetildi.

PLUTON'UN YÜZEYİ NASIL GÖRÜNÜR?

Pluton'un metandan oluşan atmosferi içinde nasıl bir yer olduğunu gösteren bir bilgisayar simülasyonu.

PLÜTON GEZEGENLİKTEN NEDEN ÇIKARILDI?

Plüton, 2006’nın Ağustos ayına kadar gezegen olarak kabul edilirken, 2006'da Uluslararası Astronomi birliğinin belirlediği bazı kriterlere uymamasından dolayı gezegen sınıfından çıkartıldı.

Haberin Devamı

Uluslararası Astronomi Birliğinin 2006 da düzenleyip açıkladığı “gezegen olma kurallarına göre;

1) Güneş (ya da her hangi bir yıldız) etrafında dönme.

2) Kendi kütlesi olduğu için küresel bir yapıya sahip olma.

3) Yörüngesindeki “enkazı” (yani küçük gök cismini) temizlemiş olma.

Plüton, gezegen olma kriterlerinden üçüncüsüne uymamakta ve 2006’nın ağustos ayında bu kritere uymaması nedeniyle gezegen statüsünden çıkartılmıştır.

Plüton'un gezegen statütüsünden çıkarılması tüm dünyada ve sosyal medyada büyük yankı bulmuş ve Plüton'a 'destek' çıkılmıştı.

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu

Haberin Devamı

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu

Leyla ile Mecnun dizisi de bir bölümünü Plüton'a ithaf edilmişti.

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu

PLÜTON HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

- Plüton Gezegeni; 13 Mart 1930'da keşfedildi. Güneş Sistemi'nin etrafında dönen en büyük onuncu cisim olması sebebiyle uzun bir süre gezegen olarak değerlendirildi.

- Plüton gezegeni Ay'dan daha küçüktür.

- Resmi adı da "134340 Plüto" dur.

- Plüton gezegeni; Güneş'ten 6 milyar km uzaklıktatır. Kendi ekseni etrafında dönüşünü 6 gün 9 saat 17 dakikada, Güneş çevresinde dönüşünü ise 248 yılda tamamlar.

- Neptün gezegeninin incelemeleri sırasında çekilen fotoğraflarda aslında Plüton gezegeninin de bir adet fotoğrafı çekilmişti fakat bu durum 1930'a kadar fark edilmedi.

Haberin Devamı

- Plüton ismi Klasik Yunan Mitolojisindeki yeraltı tanrısının adıdır(Hades olarak da geçer) Gezegene bu isim; varlığı keşfedildikten sonra gözlemevine gelen binin üzerindeki isim önerilerinden birinin sahibi 11 yaşında bir Oxford öğrencisi olan Venetia Burney'e aittir. Plüton gezegeninin de yüzeyi soğuk ve yaşama dair bir iz barındırmadığı için bu ismin aklına geldiğini söylemiştir. Plüton gezegeni; Şaron, Nix, Hydra, P4 ve P5 olmak üzere 5 doğal uyduya sahiptir.

PLÜTON'UN ŞİMDİYE KADARKİ EN NET FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Nükleer yakıtla çalışan New Horizons, bir yolcu uçağından 100 kat daha hızlı hareket ediyor. Dünyadan gerçek zamanlı olarak yönlendirilemeyen uzay aracı Plüton’la randevusunda uzayın keşfinde tarihi bir anı temsil etti.

Haberin Devamı

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu

Ayrıca, Plüton'un kaşifi Clyde Tombaugh'un küllerinin bir kısmı bu insansız uzay aracının içindedir.

Plüton: Gizemli gezegenden dünyaya aşk notu

CLYDE TOMBAUGH KİMDİR?

Tombaugh; 4 Şubat 1906'da, Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletindeki Streator şehrinde doğdu. Ailesi Burdett, Kansas'a taşındıktan sonra, Tombaugh ilk teleskobunu yaptı ve Lowell Gözlemevi'ne Jüpiter ve Mars ile ilgili gözlemlerine ait resimler yolladı. Bunun sonucunda Tombaugh'a iş teklifi yapıldı. 1929'dan 1945'e kadar Lowell Gözlemevi'nde çalıştı. Plüton'u keşfinden sonra Kansas Üniversitesi ve Kuzey Arizona Üniversitesi'nden dereceler kazandı. 1931'de keşfedilen 1604 Tombaugh isimli asteroit, adını Tombaugh'dan aldı.

1955'den 1973'te emekli oluşuna kadar New Mexico Eyalet Üniversitesi'nde astronomi dersleri verdi. Yaşamı boyunca 14 asteroit keşfeden Tombaugh'nun ilk keşfi 1929'da, Plüton'u ararken keşfettiği 2839 Annette'ydi. Tombaugh keşfettiği bazı asteroitlere karısı, çocukları ve torunlarının adlarını verdi. 1931'de Kraliyet Astronomi Topluluğu Tombaugh'a Jackson-Gwilt Madalyası'nı verdi. 17 Ocak 1997'de, New Mexico eyaletinin Las Cruces şehrinde vefat etti. (Kaynak: wikipedia.org)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!