Plaja giderken

Güncelleme Tarihi:

Plaja giderken
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güneşe çıkarken doğru beslenin

Sebze ve meyve yönünden zengin bir diyet uygulayın.

Eğer çok sıcak bir bölgeye tatile gidecekseniz, güneşe çıkmadan bir kaç hafta önce havuç hapları alabilirsiniz.

Gün ortasında güneşe çıkmaktan sakının.

Özellikle ilk çıkışınızda en az 15 faktöre sahip koruyucu kullanın.

Sigara içmeyin. Sigaradan alınan her nefes, cildinizi tahrip eden serbest radikallerin sayısını artırıyor.

Eğer cildiniz çok hassas ise, güneşe çıkarken, giydiklerinize özen gösterin. Korumayı önce giyeceklerle sağlayın.

Güneş banyosundan sonra aloe vera jelleri tercih edin. Yumuşatıyor, koruyor ve yüksek etkiye sahip.

Kortizon hormonu

Çok sayıda hastalığın tedavisinde tercih edilen, yararlı bir ilaç olan kortizonu çok dikkatli ve doğru kullanmak gerekiyor. Çünkü çok fazla yan etkisi var. Kortizon böbrek üstü bezlerinde kolesterolden üretilen bir hormon. Ve vücudun dengesinde önemli bir rol oynuyor. Vücudun stresle savaşmasını sağlıyor. Damar yapısını etkiliyor ve tansiyon düşüklüğünü engelliyor. Kortizon özellikle böbrek üstü bezi yeterli çalışmayan kişilerde görülen Addison hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca alerjik hastalıkların ve astımın tedavisinde de kortizondan yararlanılıyor.

Cilt hastalıklarını iyileştirmek için yine kortizona başvuruluyor. Ancak geniş kullanım alanına ve tedavideki başarısına karşılık, kemikler üzerinde olumsuz etkileri görülebiliyor. Uzun süreli kullanım sonucunda, kemik erimesi, kalça kırıkları, kaslarda erime ile karşılaşılabiliyor.

Tedavide kortizon kullanılacağını öğrenen insanlar korkuyorlar ve doktora sormadan ilacı bırakabiliyorlar. Ancak ilacın kesilmesi hasta insanları şoka bile götürebiliyor. Doktorlar, kortizonun hastalık belirtileri baskılandıktan sonra en kısa sürede, en düşük doza indirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Sabahları tek doz kullanım tercih edilmeli.

Kreminizi doğru seçin

Güneşten korunmak için doğru krem seçtiğinize emin misiniz? Ergenlik sivilceleriniz varsa jel ya da losyon şeklinde koruyucuyu tercih edin. Sörf yapıyorsanız, kullandığınız koruyucu suya dayanıklı olmalı. Büroda çalışıyor ve güneş altında az kalıyorsanız, güneş koruyucu içeren bir nemlendirici veya fondöten kullanın. Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş gören tüm bölgelere sürün. Koruyucu kremler, sizi güneşin zararlarından yüzde yüz oranında uzak tutamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!