Pistlerin küçük canavarı

Güncelleme Tarihi:

Pistlerin küçük canavarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 00:00

Batuhan Ünlü (11) ilkokul 5’inci sınıf öğrencisi. Bir yıldır karting yapıyor. Ve bu sporda çok başarılı. Bir başka deyişle karting sporunda soyadı gibi ünlü. Başarısı, nice eski sporcuları kıskandıracak nitelikte. Çünkü Batuhan, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun "25 Küçük Adam" projesinde 7 yarışta elde ettiği 268 puanla, 2007 sezonunun "PO Cup Şampiyonu" oldu.

Batuhan Ünlü, devlet memuru anne ve babanın iki çocuğundan biri. İstanbul’un Çekmeköy semtinde oturuyor, ilköğretim 5’nci sınıfta okuyor. Sınıfının birincisi, ama bu kadar değil. Derslerdeki başarısı kadar sosyal de bir çocuk. Okulun yüzme takımında ve orkestrasında. Bir yandan da piyano çalıyor, İngilizce, Almanca ve Çince öğreniyor. Ayrıca da çok sıkı bir motor sporları izleyicisi. Televizyonlarda yayımlanan yerli yabancı her yarış ilgi alanına giriyor.

Tüm bunların yanı sıra geçen şubat ayından beri de karting sporuyla ilgileniyor. Yaşı küçük ama bu konuda hedefini şimdiden koydu. İleride bir Formula 1 pilotu olmak istiyor. Bu dileği çocukça bir dilek olarak da kalmadı. Benzer duygulara sahip babası Levent Ünlü’nün desteğiyle bu konuda önemli adımlar attı. Hem de sadece geçen şubat ayında başladığı kartingde önemli bir derece de aldı. 7 ayrı yarış sonunda elde ettiği 268 puanla, 2007 sezonunun "PO Cup Karting Şampiyonu" oldu.

ZİNCİRLE BERABERÜMİTLERİM KIRILDI

Batuhan, kartinge Petrolofisi’nin sponsorluk yaptığı "25 Küçük Adam" projesini gazetelerde okuyarak girdi. Babasının motosikletine atladıkları gibi soluğu Tuzla’daki Karting pistindeki elemelerde aldılar. "Tuzla’daki elemelerde 100’den fazla çocuk vardı. Önce fizik ve kondisyon testleri yaptılar sonra da piste çıkartıp go-kart’a bindirdiler. Daha önce lunaparkta birkaç kez binmiştim ama bu farklıydı. Gaza basınca adeta uçuyordu. Çok keyif aldığım elemeleri geçtim. Sonra da 15 gün boyunca araç, mekanik, pist, kurallar ve bayraklar gibi konularda temel eğitimler aldık. Bu 15 günün sonunda da 7 yarıştan oluşan şampiyona da yarışmaya başladık."

Hevesle başladığı yarışların ilk gününde şanssız bir mekanik problem yaşıyor Batuhan ve ilk turlarda yarış dışı kalıyor. "Yaklaşık bir aydır bu yarışa hazırlanıyordum. Geceleri uyuyamıyordum bu yarışı düşünmekten." Bu kadar heyecanlı başladığı yarışta starttan sonra ilk turu önlerde bitirdi. İkinci turu dönerken virajda bir ses geldi. Gaza bastı ama arabaya kumanda edemedi. Tüm rakipleri Batuhan’ı geçti. Yarış sorumluları gelip baktıklarında zincirin koptuğunu gördüler. "Saatlerce ağladım. Tüm ümitlerim kırılmıştı. Babam motor sporlarında mekanik problemlerin her sporcunun başına gelebileceğini, Formula 1 yarışlarında bile milyon dolarlık takımların aynı sorunu yaşabileceklerini anlatıp beni teselli etti."

BABASI KREDİYLEKARTİNG ARABASI ALDI

Batuhan’ın ikinci etap yarışta birinci gelmesi ile tüm morallerinin yerine geldiğini anlatıyor babası Levent Ünlü. "Bu spora gönül vermiş eski şampiyonlardan Bestanbey Yüzbaşıoğulları Batuhan’ın yetenekli olduğunu söyledi ve ona işin inceliklerini öğretmeye başladı." Bunun üzerine Levent Ünlü oğluna araç almaya karar verdi. Ama karting pahalı bir spordu. Tüketici kredisi çekip 6 bin Euro değerindeki aracını, ve 1000 Euro’ya da diğer ekipmanlarını aldı.

Artık Batuhan profesyonel karting aracıyla dilediği gibi antrenman yapıyordu. Üçüncü yarıştan sonra artık rakipsizdi. 61 numaralı aracıyla pistlerde rüzgar gibi esiyordu. Bu arada Levent Ünlü, "kartingi daha iyi öğrenmek için internette arama yaparken iki çocuğu da karting yapan Levent Uykan ile tanıştım. Uykan, Batuhan’ın antenörü oldu. Ran Lojistik de sponsorluğunu üstlendi" diyor.

Batuhan da bu çabalar sayesinde PO Cup yarışlarında ilk yarış dışındaki diğer tüm yarışları birinci bitirdi. Son yarışın ilk etabında ise daha ilk virajda arkasından gelen aracın çarpması ile yarış dışı kaldı. Bu nedenle ikinci etapta en arka sıradan start aldı. Ama herkesi geçip şampiyonluk kürsüsüne çıkmayı başardı.

Karting gaza basmak değil

Her erkek çocuk otomobillere ve otomobil yarışlarına meraklıdır. Bu nedenle karting yaşı küçük çocuklara otomobil yarışı heyecanını yaşatıyor. Ama bu sporu sadece gaza basmak zannetmeyin. Zor durumlarda ani karar vermeyi, beyin ile vücudun koordinasyonunu sağlamayı öğretiyor. En önemlisi motor sporlarına başlamak için de ideal bir temel. Aralarında eski Formula 1 Dünya Şampiyonu Michael Schumacher ve kardeşi Ralf’in de bulunduğu birçok ünlü sürücü karting yaparak başlamış.

TÜRKİYE’DE 1995’TE YÜKSELİŞE GEÇTİ

Türkiye bu sporla ilk kez 1970’li yıllarda tanıştı. İstanbul Karting Kulübü’nün kurulmasıyla ilk pistine 1980’lerde açıldı. 1987’de Cem Hakko’nun öncülüğünde karting ikinci bir ivme kazandı. Avrupa standartlarında inşa edilen Tuzla Karting Pisti ile karting yapanların sayısı arttı. İzmit Körfez Pisti’nde ise 1995’ten beri resmi karting yarışları yapılıyor. 1998’de İzmir, Ankara ve Adana’daki pistlerde Türkiye Karting Şampiyonası yarışları yapılmaya başladı. Türkiye’de bu sporu yapmak isteyenlerin Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’ndan lisans alması gerekiyor. Bu tür yarışmalarda araçlar 120 km/s hız yapabiliyor.

KARTİNG NEDİR?

Karting ilk olarak İngiltere’de bir çiftçinin çim biçme makinesinin motorunu söküp kendi yaptığı bir şasi üzerine yerleştirmesiyle başladı. İlk karting yarışları, İngiltere’de yapıldı. Go-kart ya da kart adı verilen çok küçük, benzin ve hava soğutmalı, arkadan motorlu, dört tekerlekli minyatür araçlarla yapılan karting, motor sporlarının temeli olarak kabul ediliyor. 1960’lardan sonra İngiltere, Avustralya ve Japonya olmak üzere uluslararası yarışmalarda kullanıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!