Pilates ne işe yarıyor

Güncelleme Tarihi:

Pilates ne işe yarıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2007 00:00

Pilates, son yılların en hızlı yayılan egzersiz türüdür.

Denilebilir ki egzersiz dünyası hiçbir zaman bu kadar çok konuşulan, yazılıp çizilen, hızlı büyüyen ve neredeyse bir sanayi haline gelen başka bir aktiviteyle karşılaşmadı. Bu egzersizin mucidi bir Alman boksördür. Joseph Pilates adındaki bu Alman aynı zamanda bir egzersiz antrenörü, bir çalıştırıcı. Pilates, geliştirdiği bu mükemmel tekniği 1920’li yıllarda Amerika’ya taşımış ve yaygınlaşması için ciddi çabalar harcamıştır.

RAKİPSİZ BİR YÖNTEM

Pilatesin son yıllarda kazandığı ivmenin pek çok sebebi vardır ama bunlardan en önemlisi yöntemin içinde Yoga ve Zen Meditasyonu’nda bulunan odaklanma ve konsantre olma felsefelerinin de yer almasıdır. Bu egzersiz büyük kas guruplarını güçlendirmek, vücuda elastikiyet, form, ruhsal ve yapısal zindelik sağlamakta rakipsiz gibidir. Pilates büyük kas gruplarını güçlendirmede vücudun kendi direncini kullanmasını sağlar. Boyun uzamasında, vücudun dik, düzgün ve etkileyici bir görünüm kazanmasında ve her şeyden önemlisi güçlenmesi ve dayanıklılığı artırmasında son derece önemlidir.

KASLARI GELİŞTİRİYOR

İçerdiği birbirini tamamlayıcı bir dizi egzersiz uygulamaları ile pilates iyi bir deneyim sürecidir. Eğer bu konuda uzmanlaşmış bir hocanın yönetiminde uygun ekipmanlar ve yer egzersiz antrenmanları ile birlikte yürütülürse pilatesin kasları büyütmekten çok geliştirdiği, onlara esneklik ve elastikiyet kazandırdığı bilinmektedir.

Pilatesin en önemli özelliklerinden biri de sadece bedensel değil duygusal ve ruhsal güçlenmeye de yardımcı olması beden ve ruh uyumunu desteklemesidir. Ben bu egzersizin hem kalori kaybı hem form sağlayıcı, hem dinlendirici, akıl-beden işbirliğini güçlendirici etkisi nedeniyle daha da yayılmasının sağlığı iyileştirme ve güçlendirmek için daha yararlı olacağını düşünüyorum. Pilatesi kilo kaybı sürecinde ortaya çıkan sarkma, dokusal gevşeme ve kas güçsüzlüğü gibi sorunlarla başetmede önemli bir avantaj gibi görüyorum. Kilo kaybı sürecinde egzersiz planlarında pilatese de yer verenler hem bedenen, hem ruhen daha çok hafifliyor, zindelik, elastikiyet ve uyum sağlıyor. Pilates hakkında daha çok bilgilenmek istiyorsanız, internet kaynaklarından ve kitaplardan yararlanabilirsiniz.

Düşük kalorili alışveriş listesini nasıl yapacaksınız

Eğer kilo sorununuz varsa, kilo yönetimini başarmanın ilk adımı doğru bir alışveriş listesi yapmaktır. Listeyi hazırlarken şu önerilerden yararlanabilirsiniz:

1- Mandıra ürünleri alırken, düşük yağlı ya da yağsız sütü, yoğurdu ve beyaz peyniri, light veya diyet margarinleri, yağı azaltılmış veya yağsız kremaları.

2- Tahıl ürünlerini alırken, kepekli ekmeği, mısır ekmeği, çavdar ekmeği gibi ekmekleri,

3- Kraker, pirinç, makarna ve pasta seçiminde mısır gevreklerini, düşük yağlı diyet krakerleri, kahverengi pirinci, entegre makarnaları,

4- Et alırken, balık, derisiz hindi ve beyaz tavuk eti, biftek ya da ekstra yağsız kıymayı tercih etmelisiniz.

5- Meyve alırken, elma, greyfurt, mandalina, portakal, armut, üzüm, nektarin, şeftali, greyfurt, kayısı, kiraz, erik, kavun ve limonu tercih etmeli ayrıca kividen, ayvadan, nardan ve egzotik meyveler olan guava ve papayadan faydalanmalısınız. Bu meyvelerden glisemik indeksi düşük olanlara öncelik vermelisiniz.

6- Sebzelerde karnabahar, kabak, yeşil fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, marul, enginar, salatalık, mantar, havuç veya kereviz, brokoli, soğan, patates, domates, yeşil biber ve kırmızı biberden, ayrıca lahana, pırasa, asma yaprakları ve bamyadan yararlanabilirsiniz.

7- Baklagillerde, mercimek, kuru fasulye ve nohuda yer vermelesiniz.

8- Pişirmelik gıdaları alırken, tuzu ve yağı az olanları tercih etmelisiniz.

9-Salça, sos ve baharat oluştururken, düşük yağlı mayonez, hardal, ketçap, salata sosları, sirke, erik sosu, yeşil biber konservesi, soya sosu kullanmalı; içecek alırken, su, mineral suyu, kalorisi az meyve suları, kalorisiz içecekler, tatlandırılmış buzlu çaydan yararlanmayı denemelisiniz.

Kaynak: Hafifleyin Gençleşin, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Doğan Kitap, 2005

ealtinel@yasasinhayat.org


DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için:

Tel: (0212) 236 73 00

Salata serbest mi?

Diyet aşamasında söğüş salatalık ve domatesi istediğim kadar tüketebilir miyim? Bu durum karbonhidrat fazlalığı yaratabilir mi?

Diyet yapanların başlıca sorunlarından biri öğün arası atıştırmalarıdır. Bu alışkanlığı kolayca ortadan kaldırabilmek için acıktıkça çiğ sebzelerden sınırsız tüketilebileceği önerisi sık karşılaşılan bir uygulamadır. Diyet yaparken öğünlerinizde salatanın yanı sıra az yağlı sebze yemekleri, et grubundan bir ana yemek ve ekmek grubundan bir yiyecek de tüketin. İşte bu kombinasyonla sınırsız sebze tüketmeye çok ihtiyaç duymayacaksınız. "Sınırsız çiğ sebze tüketebilirsiniz" önerilerinin yapıldığı sistemler zaten ana öğünlerde sizi aç bırakıyordur. Zaten dilediğiniz kadar çiğ sebze tüketmeniz aldığınız kaloriyi almanız gereken kalorinin altında tutacağından zayıflamanızı engellemeyecektir. Bizim önerimiz sağlıklı bir beslenme planında 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketmenizdir.

niluferinceis@yasasinhayat.org

Ders çalışırken kilo almayın

Sınavlara hazırlanıyorum. Son 5 ayda 6 kg aldım. Bu artışı durdurmak için ne yapabilirim?

Sınav dönemi ne yazık ki hayatımızda önemli bir dönüm noktası. Bu dönemde o kadar hareketsiz kalıyoruz ki, beslenme alışkanlıklarında da yanlışlar var ise bu sırada vücudumuzu da yağ ile doldurmuş oluyoruz. Bu dönemde sizin de söylediğiniz gibi en azından kilo artışını durdurabilirseniz, sınavdan sonra zayıflama dönemine geçiş yapabilirsiniz. İşte öneriler:

l Öncelikle kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğini düzenli tüketin.

l Ders programınızda aralara 10 dakikalık teneffüsler koymalısınız.

l 10 dakikalık molaları yürüyüş bandında veya evin içinde yürüyerek yada biraz jimnastik hareketi ile değerlendirin.

l Okuyacaklarınızı odada yürüyerek okuyun. Sesli olarak anlatın!

l 2 saatte bir, bir şeyler atıştırın (meyve, bisküvi, süt, meyveli yoğurt..)

l Akşam yemekten sonraki atıştırmalara dikkat edin!

l Uyku düzeninizi çok bozmamaya çalışın

l Yatmadan önce jimnastik yapın.

l Aralarda salatalık, küçük domates, marul, çiğ karnabahar, havuç atıştırabilirsiniz.

l Hafta sonu 1 saatlik yürüyüş yapın.

gunes@yasasinhayat.org

Gece terlemeleri önemli olabilir

Gece terlemeleri bazen ilaçlardan kaynaklanabiliyor. Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların, ateş düşürücü ve depresyon iyileştirici ürünlerin gece terlemeleri yapabileceği biliniyor. Gece terlemelerini her zaman masum sanmayın! Bu terlemeler özellikle lenfomalar olmak üzere bir kanserin, Malta humması, tüberküloz, endokardit gibi bir enfeksiyonun veya kan şekeri düşmelerinin (hipoglisemi) ilk belirtisi de olabiliyor. Tiroid bezinin hızlı çalıştığı durumlarda da (hipertiroidi) gece terlemeleri sıklaşıyor. Bizim önerimiz terlemelerinize kilo kaybı ve belli belirsiz bir ateşin eşlik ettiği durumlarda, sorunun çözümünü doktorunuza bırakmanız, tıbbi yardım almakta geç kalmamanızdır. ehattat@yasasinhayat.org

Dr. Ece HATTAT
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!