Petkim’de ulusalcı mantığı anlamak mümkün değil

Güncelleme Tarihi:

Petkim’de ulusalcı mantığı anlamak mümkün değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2007 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Petkim’in yüzde 51’inin blok satış yoluyla özelleştirilmesiyle ilgili tepkileri, "Buralarda şu ulusalcı mantığı anlamak mümkün değil. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde devlet ticaret yapmaz" sözleriyle yanıtladı.

Katıldığı bir TV programında soruları yanıtlayan Erdoğan, Petkim özelleştirmesinin Türkiye’nin nasıl bir fırsatlar ülkesi, nasıl bir cazibe merkezi haline geldiğini göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi. Petkim’in özelleştirme kararının 1987’de Turgut Özal döneminde alındığını ve bugüne kadar çeşitli nedenlerden dolayı ertelendiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

HİÇ ALAKASI YOK:

"Biz göreve geldiğimizde 600 küsür milyon dolar veren oldu. Şimdi gördüğünüz gibi 2 milyar doları aştı. Yapılan dedikodu ne? ’Ermeni diasporası aldı’ deniliyor. Hiç alakası yok. Bir defa burayı alan Şekerbank’ın ciddi bir kısmını alan Kazak Türkü. Petkim bugün yakaladığı bu performansı yarın yakalayamayabilirdi. Çünkü Ceyhan’da petrokimya tesisleri kurulacak, Samsun’da petrokimya tesisleri kurulacak. Bunlar kurulduğu zaman aynı performans ortaya konulabilir."

ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL:

Birilerinin bu gelişmenin önünü kesmek isteğini öne süren Erdoğan, "Buralarda şu ulusalcı mantığı anlamak mümkün değil. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde devlet ticaret yapmaz. Devlet tüccarlık yapmaz. Devlet denetler, düzenler, ufuk verir" diye konuştu.

MATEMATİK HESAPLA GİRİLMEZ:

Erdoğan, Kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyonla ilgili, "Türkiye kayıp verir mi?" sorusuna da, "Bu tür şeyleri konuşmak ideal değil. Bu tür şeylerin kararını almaktır aslolan. Karar alındıktan sonra bu tür matematik hesaplarına girilmez" yanıtını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!