Perde alırken iyi düşünün

Güncelleme Tarihi:

Perde alırken iyi düşünün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2004 00:25

Perde yaptırmak, eski perdeleri değiştirmek masraflı ve zahmetli bir iş. Üzerinde uzun düşünmek ve araştırmak gerekiyor. Sadece perdeleri değiştirerek bir evi yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Binlerce perdelik kumaş ve tül arasından renk ve desen seçimi, bunların ev ya da ofisinize göre tasarımı ayrı bir uğraş gerektiriyor. Bu konuda profesyonel destek veren firmalar var. Fiyatlar ise kumaşın cinsine göre değişiyor. Ütü istemeyen polyester kumaşlar, ipek ve kotonlara göre çok daha ucuz.

Ev tekstilinin öncülerinden Aykut Hamzagil, perdeyi modaya değil beklentilere göre seçmek gerektiğini söylüyor. Ancak her yıl popüler eğilimler ortaya çıkıyor. Örneğin hem güneşlik hem tül perde kullanacaksanız, bu sene organza kumaştan ince tüller revaçta. Crincle (krinkıl) denilen buruşuk görüntülü ve ütü istemeyen tüllerin modası yavaş yavaş geçiyor. Daha klasik, ağır mekanlarda şık kumaşlar tercih ediliyor. Tafta, kadife şönil hatta goblen perdeler drapeli ve Amerikan pileli uygulanabiliyor. Bu kumaşlar yıkandıktan sonra mutlaka ütü istiyor. Perde ütülemek istemiyorsanız perdelik kumaşınızn en az yüzde 67 polyester yüzde 33 pamuk içermesine dikkat edin.

Katlamalı perde diye adlandırılan ve ayrı bir mekanizmayla pencereye yerleştirilen modeller yeni evlenen çiftlerin ve genç odalarının favorisi. İki ayrı modeli var; çubuklu ve piliseli. Çubuklu modelde perdenin belirli yerlerine çubuk geçiriliyor ve mekanizması sayesinde yukarı çekildiğinde perde çubukların olduğu yerden katlanıyor. Piliseli modelde ise perde kendi üzerine katlanarak yukarı çekiliyor.

Düz hatlı perdelerden hoşlanmıyorsanız süs olarak korniş üzerine takılan farbalardan kullanabilirsiniz. Farbaların İtalyan, işkembe modeli, balon, pelerin dilim ve istiridye kabuğu olarak adlandırılan modelleri var. Son zamanlarda tuttuğu takımın renklerine göre farba yaptıranlar varmış.

Eğer evinizdeki tülden başka hiçbir yerde olsun istemiyorsanız İstanbul 1000a Dekorasyon Merkezi’nde mağazası olan Chanan Designs’a bir göz atın. Chanan Designs’da tül perdelerin metrelik fiyatı 30 Euro ile 300 Euro arasında değişiyor.

PERDECİLER ÇARŞISINDA FİYATLAR UCUZ

Tek tek perdeci dolaşmaktan sıkılanlara İstanbul Zeytinburnu Prof. Dr. Turan Güneş Caddesi’ndeki Perdeciler Çarşısı’nı gezmelerini öneririz. İsterseniz mağazalar perdenizi de dikiyor.

Güneşlikler: 5 milyon - 15 milyon lira

Tüller: 7 milyon-45 milyon

Katlamalı perde: 80 milyon 170 milyon

PERDE FİYATLARI (Metresi)

Persan:

İpek organza tül: 40 milyon-60 milyon

Kumaşlar: 18 milyon 150 milyon

Katlamalı perde: 25 milyon (astarsız metrekare fiyatı)

Drape: 24 milyon

Linens

Polyester organza tül: 20 milyon 120 milyon

Kumaş: 30 milyon-90 milyon

Katlamalı perde: 30 milyon (parçası)

Farba: 20 milyon 60 milyon

Verdi

Organze ve ipek tül: 15 milyon- 25 milyon

Kumaşlar: 15 milyon-35 milyon

Katlamalı perde: 15 milyon 25 milyon (adet)

Stor: 15 milyon-30 milyon

Taç

Tül: 15 milyon-50 milyon

Kumaş: 17 milyon-40 milyon

Epengle

Kadife perdelikler: 29 milyon-42 milyon

Aykut Hamzagil

İpek Organza: 75 milyon- 125 milyon

Kumaş: 9 milyon 500 bin-

49 milyon

PERDE ÖLÇÜSÜ NASIL ALINIR?

Perde boyu alırken korniş eni ve yere kadar olan mesafe dikkate alınır. Tülünüzü az pileli istiyorsanız korniş boyunu iki buçuk katıyla çarpıp tül almalısınız. Bu oran normal pileli perdelerde üç katına, çok pilelilerde ise uç buçuk katına kadar çıkıyor. Eğer desenli bir kumaş seçtiyseniz desenleri göstermesi için pencere boyunu en az üçle çarpın. Stor perde ve katlamalı perde dikimlerinde ölçü camın yüksekliği kadar ve pencere kasa ölçüsünün 10 ya da 15 santimetre fazlası kadar alınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!