Patronundan şikayetçi olanlara

Güncelleme Tarihi:

Patronundan şikayetçi olanlara
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2011 21:56

Dünya prömiyerini 30 Haziran’da Amerika’da yapan Patrondan Kurtulma Sanatı, son dönemlerin en komik filmlerinden. Yer yer kara mizaha başvuran, durum komedisi ve geyik muhabbetinin inceliklerine hakim, zeki esprilerle süslü senaryosu ile seyirciyi memnun eden film, usta oyunculuklarıyla da göz dolduruyor.

Haberin Devamı

Jason Bateman, Charlie Day ve Jason Sudeikis, işlerinde mutluluğu bulamamış ve patronlarından dertli çalışanları, Kevin Spacey, Colin Farrell ve Jennifer Aniston ise, hastalıklı ruh hallerine sahip, çalışanlarına gün yüzü göstermeyen arıza patronları canlandırıyor. Michael Markowitz, John Francis Daley ve Jonathan M. Goldstein’in kaleminden çıkma senaryoyu yöneten isim ise televizyon dünyasının önemli komedi dizilerine de imza atan Seth Gordon. Karşımızda incelikli, keyifli bir kara komedi var.

Kızım Tayga geçen ay Amerika’daydı.
Geldiğinde “Horrible Bosses diye bir film izledim, hem de senden önce, çok da beğendim” diye ufak ufak havasını attı bana.
Horrible Bosses özellikle popüler oyunculardan oluşan kadrosuyla gerçekten de çok konuşuluyordu.
Amerika’yı kasıp kavuran, vizyona girdiği ilk haftasonu Transformers’dan sonra gişede ikinci sıraya oturan film, Türkiye’de Patrondan Kurtulma Sanatı adıyla vizyonda.
YANLIŞLIKLAR KOMEDİSİ
Terfi alabilmek için günde neredeyse 12 saat çalışan Nick, yakında evlenmek üzere olan ve nişanlısını çok seven diş hekimi asistanı Dale, uzun süredir bir kimya şirketinin muhasebecisi olan ve kadınlara karşı bir hayli zayıf olan Kurt, liseden beri sıkı dost olan üç arkadaş.
Çoğu akşam toplanıp bir şeyler içerken dertleşiyorlar. Sohbetlerinin çoğunu da patronlarından çektikleri oluşturuyor. Nick, kendisine terfi vermeyen patronu Dave’in, Kurt, daha fazla uyuşturucu ve sefahat için iş ahlakını hiçe sayan patronu Bobby’nin, evlenme arifesindeki kendisini taciz eden sapık patronu Julia’nın hayatlarından çıkmasını istemekte.
Akıllarına gelen tek kalıcı çözüm ise patronlarını öldürmek. Bu işte hiçbir deneyimi olmayan üç kafadarın, birilerinden yardım alması gerekiyor. Ancak ilk bakışta kolaymış gibi görünen bu istekler, çok geçmeden kocaman bir yanlışlıklar komedyasına dönüşüyor.
KEVIN SPACEY’YE DOYAMAMAK FARRELL’DAN DAHA ÇOK İSTEMEK
Bencil, mükemmeliyetçi, çalışanlarını sürekli aşağılayan ve megaloman patron rolünde Kevin Spacey adeta döktürüyor. Onun göründüğü sahnelerde pür dikkat kesiliyor ve her mimiğini yakın takibe alıyorsunuz. Nick’e yaklaşıp, gözlerinin içine bakarak “senin sahibinim” dediği sahneyi unutmak zor.
Collin Farrell’in canlandırdığı kokain ve seks bağımlısı Bobby, babası ölür ölmez, çeşitli hilelere başvurarak para üstüne para koymak istiyor. Bunu yaparken de yıllardır anlaşamadığı ve babasından kıskandığı muhasebeci Kurt’e hayatı zehir etmeye özen gösteriyor. Filmde Farrell’in karakterinin diğer patronlardan daha az yer alması seyircide tatminsizlik yaratabilir. Çünkü Collin Farrell da, bambaşka ve seyrine doyum olmaz bir tipleme yaratmayı başarmış.
ANISTON TACİZCİ PATRON
Julia, güzel fiziğiyle dikkat çeken, alımlı ve başarılı bir diş hekimi ve hikâyemizin ezik kahramanlarından diş hekimi asistanı Dale’in patronu. İlk bakışta diğer patronlara göre masum duran bu patronun ise bambaşka bir yönü var. İşyerinde, asistanı Dale’i sürekli köşeye sıkıştıran, ona minik cinsel tacizlerde bulunan, azgın ve sapkın bir kadın. Hanım hanımcık rollerde görmeye alışık olduğumuz Jennifer Aniston’u, böylesine farklı, ağzı bozuk ve sapık bir karakterde görmek bir hayli şaşırtıcı.
SÜRPRİZ BÜYÜK KONUKLAR
Bu kadar ünlü ve başarılı oyuncuyu ağzımız kulaklarımızda izlerken birdenbire ortaya çıkan, Donald Sutherland ve Jamie Foxx gibi sürpriz konuk oyuncular işi daha da keyiflendiriyor; özellikle de Jamie Foxx’un canlandırdığı ve üç kafadara, patronlarını nasıl öldürebileceklerine dair danışmanlık yapan Jones karakteri.
Filmdeki yıldızlı kadro arasındaki sinerji müthiş, o kadar ki filmin son jeneriğinde, setin ne kadar eğlenceli geçtiğine ve bu enerjinin filme nasıl yansıdığına da şahit oluyoruz.
HANGOVER’IN ARDINDAN
Hangover serisi komik olduğu kadar, erkek muhabbetlerinin gırla dönmesi, belden aşağı esprileri ve cinselliğe bariz göndermeleriyle klasik Hollywood seyircisinin algısını değiştirmişti.
Patrondan Kurtulma Sanatı ise Hangover’ın tahtını feci şekilde sarsacağa benzer.
Bu filmin özellikle Hangover 2’den daha iyi ve komik olduğunu söylemeliyim.
Bu arada argo sözlere, müstehcen düşüncelere ve akıl almaz davranışlara rastlayacağınız filmin 13 yaş sınırı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

Aniston ve peruğu

Haberin Devamı

Ailemizin cici kızı modunda olduğu rollerde izlemeye alışık olduğumuz Jennifer Aniston, Patrondan Kurtulma Sanatı filminde asistanını sevişmeye zorlayan, tacizci bir kadını oynuyor. Açık kumral olarak görmeye alışık olduğumuz Aniston bu role uygun olarak daha seksi görünmek için koyu renkte bir peruk takmış.

HORRIBLE BOSSES
PATRONDAN KURTULMA SANATI
Yön: Seth Gordon
Oyn: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis
Tür: Komedi, macera

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!