Paranın yenmeyeceğini anlayın artık

Güncelleme Tarihi:

Paranın yenmeyeceğini anlayın artık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2011 20:26

Aslında kuruluş adımları ilk kez 1997’de Adana’da Bilge Kösebalaban, Yiğit Vural ve Saygın Çığşar tarafından atıldı. İsimleri ‘Direc-t’yi, bir otomobilde giderken aracın direğe çarpıp kaza yapması sonrasında koydular.

Haberin Devamı

Çok fazla iş yapmamış, dağılmışlardı ki grup, 1999’da Özgür Peştimalci ve Bilge Kösebalaban tarafından yeniden kuruldu. 2000’in sonunda Alex Tintaru da onlara katıldı. 2001’de katıldıkları Roxy Müzik Yarışması’nda birinci olduktan sonra ünlerine ün kattılar. İlk albümleri ‘Rus Kozmonotları’ 2003’te yayımlandı. Albüme ismini veren ‘Ama Sen Varsın’ın animasyon klibini eminim hatırlayacaksınız. İkinci albümleri ‘Olympos’ da çok ses getirmişti. ‘Birileri durun dedi’ isimli parçaları Avustralya’da 2007 Ekim’de çıkan ‘Have your Heard-3’ isimli toplamada yer aldı. Bu albüm global ısınma temalıydı. Albümün üretiminde çıkan zararlı gazların telafisi için ‘Carbon Neutral’ firması ağaç dikmişti.
‘Direc-t’ bu çevreci girişimine bu hafta raflarda yerini alacak olan Favela Records’dan çıkan üçüncü albümleri Son Ağaç’la devam ediyor. Evet, çevreci bir albümle karşı karşıyayız.
Grubun değişmeyen ismi Bilge Kösebalaban bakın neler diyor: “Uzun zamandır bu işe kafa yoruyorum. Daha çok bisiklet kullanıyor çöpleri ayırıyorum, elektrik ve su tüketimimi düşürmeye maksimum önem veriyor, ikinci el giysi alıyorum... Tüm bunların yanı sıra yapabileceğim en mantıklı şeyin, elimdeki kuvveti kullanarak beste üretmek olduğunu kavradım. Bu yüzden albüme ismini veren Son Ağaç, çevreye biraz daha önem vermemiz gerektiğini vurguluyor.”
“Yaktın kestin ormanı / Kurdun büyük şirketi / Çıkar yak petrolü / Gelecek hiç kalmadı / Eriyor bak durmadan /
Son ağaç kesildiğinde / Son hayvan öldüğünde / Ve son nehir kirlenince / Paranın yenmeyeceğini anla!” diyor Bilge Kösebalaban bu bestesinde, Kızılderili atasözünden alıntılar yaparak... Ve ekliyor, “Umarım bazı kulaklardan beyinlere çıkar ve birilerinin dünya için harekete geçmesine bir nebze faydası olur.”

Haberin Devamı

SEKS VE BUKOWSKI DE VAR

Direc-t, üçüncü albümün kayıtlarına 2009’da başladı. İçeriğinde çevreci bakış açısının yanı sıra Bilge Kösebalaban’ın lise yıllarından beri çok sevdiği yazar Bukowski’nin kitap isimleri dikkat çekiyor. İlk albümde “Günler tepelerden aşağı koşan vahşi atlar misali” demişlerdi. Şimdi “Bir tek ben miyim böyle yaşayan” diyorlar. Yazarın söylediklerinin duygularına tercüman olduğunu düşünüyor Kösebalaban.
Tüm bu hoşlukların yanında ilginç cover’lar da yapmış Direc-t. Mesela daha önce Fatih Ürek’ten duyduğumuz ‘Hadi’ şarkısı albümdeki yerini almış. “Nasıl yani” diye sorunca şu cevabı veriyor Kösebalaban: “Bu şarkı zaten konserlere gelenler tarafından çok seviliyordu. Çünkü şarkı, bizim versiyonumuzda bambaşka kafada. Herkes her parçayı yapabilir ve kimse de ‘aman tarzına göre cover yap’ demez bence. Önemli olan, müzisyenin içine sinmesi ve zorlama olmaması.”
Unutmadan, geçen yıl hani sürekli videosu dönen ‘Seks’ şarkısının cover’ı da albümde mevcut. Yalnız biraz punk tarzında. Arif Sami Toker’e saygı ve sevgiyle...

Haberin Devamı

GÖNÜL KIRIKLIKLARI NASIL ONARILIR

İlk öykü kitabı ‘Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler’ ile adını duyuran Yalçın Tosun, kısa sürede ikinci baskısı yapılan bu kitabıyla 2011 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’ne de layık görülmüştü. Yazar şimdi de Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ikinci kitabı ‘Peruk Gibi Hüzünlü’yle aramızda. Kitaba adını veren şiiri, Mabel Matiz tarafından bestelenmiş ve sanatçının aynı adlı albümünde yer almıştı. Dostluk, arkadaşlık, sevgi, tutku, bağlılık ve keder... Bu duygular arasında mekik dokuyan, gönül kırıklıklarını ustalıklı bir sevecenlikle onarmaya çalışan bir kitap var karşımızda.

DÖRT ÇEKER AÇILIŞI GÜNEŞ’LE YAPIYOR

Cem Yılmaz’ın ‘Dört çeker’ diye adlandırdığı, ülkenin en başarılı ve bir o kadar da zıpır ekibi Borusan Quartet, sezon açılışını viyola sanatçısı Ruşen Güneş’le yapıyor. 24 Ekim’de Süreyya Operası’nda verilecek konserde Mozart’ın sevilen eseri Sol minör Beşli çalınacak. Tel: 0216 346 15 31.

Haberin Devamı

ÜÇ FARKLI ENERJİ

Ressam Yiğit Yazıcı, Serdar Akkaya ve Seymen Şener’in farklı enerjileriyle sanatseverleri bedensel, zihinsel ve düşsel yolculuklara çıkaran resimlerinin görülebileceği ‘3’lü Priz Atölye Sergisi’ özel bir mekânda açıldı. Üçlü resimlerinde sırasıyla ‘birliktelik’, ‘özgürlük’ ve ‘zıtlıklar’ çıkış noktalarını kullandılar. Adres: Teşvikiye Cad. Modern Apt. 11/10.

İKİYÜZLÜ KOMİK İLİŞKİLER

Sinema yazarlığı, oyunculuğu, çevirmenliği ve yönetmenliğinin dışında tiyatro oyunları da yazan Levent Kazak’ın son eserlerinden Cam, bu akşam 21.00’de Profilo Kültür Merkezi’nde. Dolunay Soysert, Mete Horozoğlu, Deniz Çakır, Bülent Alkış ve Selen Uçer’in rol aldığı eserde, kocasından boşanmak üzere olan bir resim öğretmeninin atölyesinde geçen karmaşık, ikiyüzlü ve komik olaylar anlatılıyor. Biletler Biletix’te.

Haberin Devamı

HAFTANIN SİTESİ

www.goodreads.com

Nasıl ki Facebook’ta arkadaşlarımızla etkinliklerimizi ya da güncel fikirlerimizi paylaşıyoruz, www.goodreads.com’da da okuyup beğendiğiniz ya da okumayı planladığınız kitapları paylaşabiliyorsunuz. Üye olup profil bilgilerinizi doldurduktan sonra kitaplığınıza okuduğunuz kitapların listesini oluşturuyor, onlara 5 üzerinden not veriyorsunuz. Site de verdiğiniz nota göre beğenebileceğiniz diğer kitapları öneriyor. Bunun dışında arkadaşlarınızın okuyup tavsiye ettiği kitapları da inceleyebiliyorsunuz. Tek sorun, sitenin İngilizce olması...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!