Para kazanmak pop’a mahsus

Güncelleme Tarihi:

Para kazanmak pop’a mahsus
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2007 00:00

110’un ikinci stüdyo albümü "Kontrol", hem kaliteli elektronik altyapılar ve diğer enstrümanların homojen dağılımıyla, hem de söz ve müzik anlamındaki başarısıyla sizi iki kez çarpacak.

- "Atomların Harika Dünyası"nın ardından "Kontrol" albümü geliyor ve yine "Kontrol" adlı bir parça yok... Neden böyle orijinal isimler seçiyorsunuz?

C.T: Müzik yaparken 110, tüm kontrolü kendi elinde tutuyor. Ne başında bir prodüktör, ne de aranjör var. İsim direkt olarak albümü anlatıyor. "Atomların Harika Dünyası" diye şarkı mı yapılırdı Allah aşkına! İlk albümde de vakitsizlikten koyduk sanıyorlar ama bir şarkının albüm adı olmasını istememiştik. O isim de bence çok havalıydı.

- Çalışırken hiç ego savaşı olmuyor mu?

C.T:
Gerekenden fazla ego, dışarıya gidiyor. Grup içerisinde düzeyli biri olmak zorundasınız. Aşırıya kaçamazsınız. Burada üç ayrı kişi var. Egomuzu dışarı karşı kullanıyoruz, grup içerisinde değil...

- Parçalar nasıl yaratılıyor?

C.T:
Şarkıların dinlediğiniz halleri, onların evrim geçirmiş halidir. Bir parça yapılırken üzerinden en az 10 kez geçiliyor. Hele bu albümde "Uyuduysan" diye bir şarkı var ki, üç kez evrim geçirdi. Parçaları dinlerken, albüm çıkmadan sıkılıyoruz. Kendi işinizi yaptığınız için beğenmediğiniz zaman, daha iyisini bulma çabası içine giriyorsunuz.

O.Y: Elektronik olduğu için çalışma düzenimizin kolay olduğunu sanıyorlar, "Evde de yaparsınız" diyorlar. Evde yapabiliyoruz ama en zor kısmı diğer müzik aletlerini işin içine adapte edebilmek...

M.E:
Elektronik müzik yaptığımız için canlı enstrümanlara olabildiğince yer bulmaya çalışıyoruz.

- Hayranlarınızın tepkileri nasıl?

C.T:
Albümün çıkmasını bekliyorlar, isyan çıkarmak üzereler. Bu hafta da çıkmazsa artık eyleme geçebilirler. Geçen sene temmuz ayında kayıtları yapmaya başladık; haliyle isyan etmekte haklılar. Ama bizi de haklı görmeleri lazım, kendimize ait bir stüdyomuz var, rahat rahat çalışıyoruz.

- Şarkıların hikayesini neden saklıyorsunuz?

O.Y:
Bazı şarkıların yapım hikayesi çok komiktir ama parçayı dinlerken başka bir his verir. Bu şarkılardan bolca var albümde. O yüzden bahsetmeyelim ki insanlar kendilerini şartlayarak dinlemesinler. Önemli olan parçaların onlara hissettirdikleri.

C.T: Pop müzikte ağırlık sözlerdedir. Hazır altyapılar üzerine dile dolanan sözler yazarlar. Pop müzik budur. Ama elektronik müzik ya da rock müzik dahilinde herhangi bir tür daha derin anlatım içermeli, yeri geldiğinde müzik yeri geldiğinde de söz diğerinin önüne geçebilmeli. Net olmasın ve dinleyicilere de iş düşsün.

- Mp3’ünüzü ne zaman download ederiz?

O.Y
: Zaten müzik ticareti diye bir şey kalmadığı için dolanıyor bile olabilir.

C.T: Müzik piyasası çok zor günler geçiriyor. Mp3, download derken plak şirketleri satmadığı için albüm yapmak da istemiyor. Ben karşı değilim Mp3 dağıtmamıza ama üzülüyorum. Çünkü konsere gelen insanlar albüm almamış oluyorlar. Albümden kazanılan paranın yeni albüm için harcandığının hálá farkında olmayanlar var. Albümden para kazanmak sadece pop piyasası için geçerli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!