Pandalara çöpçatanlık ajansı

Güncelleme Tarihi:

Pandalara çöpçatanlık ajansı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 13:59

Bilimadamları, nesli tükenmekte olan hayvanlar içinde en sevimlisi olan pandalar için ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Son olarak `çiftleşme´ sorunu olan pandalara `çöpçatanlık´ ajansı kurulması gündeme geldi. Ajans hangi pandaların hangileriyle çiftleşebileceğini araştıracak.

Haberin Devamı

Dünya üzerinde sayıları bini bulan pandaların neslini yok olmaktan kurtarmayı amaçlayan bilimadamları, ajans aracılığıyla her pandaya uygun eş arayacak.

Pandaların yok olmalarının en büyük nedenlerinden biri doğal ortamları ormanların giderek azalması.

Dünya üzerinde yaşayan pandaların büyük bir bölümü hayvanat bahçelerinde özel bakım altında. Hayvanat bahçelerinde yaşayan pandalar ise genellikle birbirlerine yakın akrabalarla çiftleştiriliyor. Uzun yıllardır bu yolla çoğalması amaçlanan pandaların neredeyse tümü cinsel isteksiz oluyor. Dişi pandaların yüzde 80´i doğum yapamıyor. Erkeklerin yüzde 90´ı ise kısır dünyaya geliyor.

Pandaların sağlıklı bebek dünyaya getirebilmeleri için birbirlerine uzak akrabalarla çiftleşmeleri gerekiyor. Uluslararası Panda Çöpçatanlık Ajansı da bu ihtiyacı karşılamak üzere kurulacak. Ajans, dünya üzerindeki pandaları akrabalık ilişkilerini temel alarak sınıflandıracak ve kimlerin kiminle çiftleşmesine karar verecek. Gerisi ise, pandalara kalıyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!