Palyaço öldü, ama rüyası gerçek oldu!

Güncelleme Tarihi:

Palyaço öldü, ama rüyası gerçek oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2005 10:42

Coluche’ü bilir, hatırlar mısınız? 70’lerin sonu, 80’lerin başında, Fransa’nın bir numaralı şovmeniydi. Eleştirileri çok sert, tavrı (‘establishment’ için) çok rahatsız ediciydi. Ama ‘sarı tişörtlü, çizgili salopetli’ mizah ustasının... koskoca bir yüreği vardı. Bir gün, Europe 1 radyosunun mikrofonuna şöyle dedi: ‘Aklımda bir fikir var ama... Paris’ten başlayıp Fransa’nın büyük şehirlerine yayacağımız bir bedava kantin için sponsor bulabilirsek eğer...’ Tarih 26 eylül 1985’ti. Yirmi sene sonra, geçen kış mesela, Les Restos du Coeur 630.000 fakire 67 milyon öğün yemek dağıttı. Merci l’Enfoiré au Grand Coeur!

Dediğim gibi, yirmi sene önce bugün, 26 eylül 1985’te, Fransa’nın en meşhir şovmeni Coluche, bir radyo mikrofonuna böyle diyordu:

‘Aklımda bir fikir var ama... Paris’ten başlayıp Fransa’nın büyük şehirlerine yayacağımız bir bedava kantin için sponsor bulabilirsek eğer...’

Restos du Coeur (Gönül Lokantaları) işte bu fikirden doğdu.

İlk ‘aşevi’ 21 aralık 1985’te Paris’te açıldı, çığ gibi yayıldı. Coluche’ün hedefi günde 200.000 kap yemek dağıtmaktı. Mart 1986’da tamamlanan ilk kış kampanyası sırasında 5.000 gönüllü tam 8.5 milyon öğün yemek dağıtmıştı!

Sivri dilli komik, Fransa’yı ‘kalbinden tutup’ peşinden sürükledi. Jean-Jacques Goldman ‘Restos’ adlı şarkıyla destekledi, Fransız televizyonlarında yayımlanan ve politikacıların, sporcuların, şovmenlerin katıldığı bir programda, Fransız halkı kampanyaya milyonlarca frank bağışladı.

“Hiçbir şeyi olmayan 500.000 insanın karnını doyurmak önemli, ama asıl önemli olan, dayanışma duygusunu yeniden kazandırmak...’ diyordu sarı tişörtlü, mavi-beyaz salopetli palyaço.

Coluche, 1986 Şubat’ında ‘Restos du Coeur’ davasını Avrupa Parlamentosu’na taşıdı. Tarım ve hayvancılığı desteklemek için soğukhava depolarında, silolarda yığılan gıda maddelerini stoklamanın... fakirlere bedava dağıtmaktan daha büyük bir külfet olduğunu anlattı avro-parlamenterlere. Sesini duydular. 1987’te ihtiyaç fazlası stoklar fakirlere dağıtılmaya başladı. Bu tarihten beri, ‘En Muhtaçlara Avrupa Yardım Planı’ çerçevesinde (ki buna Coluche Planı diyenler de var) içlerinde Restos du Coeur’ün de olduğu 4 hayır derneği bu stokları fakir fukaraya dağıtıyor.

Coluche bir yıl boyunca, geceler, Enfoirés (‘ayaktakımı’) konserleri düzenleyerek, şov dünyasındaki ‘takımını’ harekete geçirerek, Restos için müthiş bir rüzgâr yarattı.

Ama ne yazık ki, 19 haziran 1986’da karanlık bir motosiklet kazasında öldü. (Boşboş bir yolda, bir kamyon tarafından sıkıştırıldı.)

Ancak, 1980’li yılların kriz ortamında doğan ve ‘yeni fakirler’ denilen ‘ücretli fakirler’e gıda desteği vermek için açılan Restos du Coeur, gönüllülerin desteğiyle büyümeye devam etti.

2004-2005 kışında 43.000 gönüllü, 630.000 ihtiyaç sahibine... 67 milyon öğün yemek dağıttı. Restos du Coeur derneği artık sadece gıda yardımı değil, fakir fukaraya ‘acil çatı’, ‘bebek-bakımevleri’, okuma-yazma kursları, topluma yeniden kazandırma gibi farklı destek kampanyaları da yürütüyor.

Merci l’Enfoiré au Grand Coeur!

Teşekkürler Kocaman Yürekli Serseri...

(Not: Yukarıdaki detay bilgileri AFP’nin bugünkü haberinden derledim.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!