Palto rehberi

Güncelleme Tarihi:

Palto rehberi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tebeşir çizgili gri flanellerin dönüşüyle birlikte, paltolar da hakettiği ilgiyi görmeye başladı. Elbette her centilmenin dolabında, hem fiziksel özelliklerine hem de hayat trafiğine uygun bir palto mutlaka bulunmalı. İyi ve kaliteli seçilirse, uzun yıllar giyilebilir. Paltolarla ilgili bilmeniz gerekenleri, kişiye özel giyim konusunda çalışan, kendi markasını yaratan, diken ve danışmanlık hizmeti veren Ferruh Karakaşlı anlattı. Paltonuzu seçin, kıyafetinizi tamamlayarak, yeni yıla girin.

SATIN ALIRKEN...

Doğru takım elbise seçerken göz önünde bulundurmanız gereken prensipler, palto için de geçerli. Paltonun yakası, yukarıya veya geriye kaymamalı.

Palto satın alırken, mutlaka ceketle denemelisiniz. Ceket veya süveter için pay olmalı, rahat giyebilmelisiniz. Kolları, ceket kollarından biraz daha uzun seçilmeli. Bileğinizi 1,5-2 santimetre geçmeli, gömlek ve ceket kolu asla görünmemeli.

Paltonun boyunu seçerken, dizin biraz altında olmasına dikkat edin. Eğer uzun olmasını istiyorsanız, dizin 15-20 santimetre altına inmeli.

Diz üstü kısa paltolar, şişman ve hantal görünmenize neden olur. Hele paltonun içine ceket de giyerseniz, görüntünüz iyice bozulacaktır.

Yırtmacın derinliği çok önemli. Rüzgarda veya hızlı yürürken açılan ve pantolonun basenini gösteren yırtmaç pek tavsiye edilmiyor.

KARAR VERİRKEN...

Bir centilmenin en klasik günlük paltosu, Chesterfield. Bel dikişi yok. İlk modellerinde yakasında kadife bulunuyordu. Hala meraklıları kadife yaka ile giymeyi tercih ediyor. Genellikle lacivert, koyu gri veya siyah seçiliyor. Kumaş yün veya kaşmir olmalı. Bugünlerde Avrupa ve Amerika'da en popüler renk, sütlü kahve tonunda, kadife yakalı ve diz üstü olan modeli. Klasik olması rağmen bu paltolar son yıllarda avant-garde modacıların da gözdesi haline geldi. Covert kumaşından yapılan modelinde kolda düğme yok, dört paralel dikiş var. Siyah kadife yakalı Chesterfield, belki de en sofistike erkek paltosu. Şık ve zarif. Özellikle akşam kıyafetleriyle ve smokinle rahatlıkla kullanılabiliyor. Devlet törenleri, resmi toplantılar için ideal. Çok daha avant-garde giyinmek isteyenler için ise astragan şal yakalı olanı var. Bu palto Atatürk'ün favorisiydi. Chesterfield, her zevke ve kullanıma uygun modelleri klasik şemsiyesi altında barındırıyor.

Raglan da klasikler arasında yer alan palto. Tweed, Avusturya yeşil tirol, kaşmir, gabardin, yün her tür kumaşdan üretiliyor. Omuzları vatkasız olduğu için son derece rahat bir palto. Ceket için yeterli pay bırakmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde ceket paltonun şişkin durmasına sebep olabilir. Füme gri, fildişi veya kamel renkleri en gözde olanlar.

British Warm paltolar, sütlü kahve rengi. Düğmeleri kesinlikle kahverengi ve deri. Orijinal modelinin omuz apoletleri var. Ancak son yıllarda apolet kullanılmaz oldu. Kumral erkekler için ideal.

Devetüyü kruvaze polo palto, hem çok şık hem de spor kullanılabilir. Tebeşir çizgili flanel takımla da blue jean ve blazerla da uyumlu bir şekilde giyebilirsiniz. Eğer spor giyimden hoşlanıyorsanız ve buna uygun tek bir palto almak istiyorsanız, bu olmalı.

Duffle palto. Doğum yeri, Belçika'nın Duffle şehri. Kemik düğmeleri var. Tirol yününden yapıldığı için çok ısıtıyor. Büyük cepleri, kapüşonu ile özellikle öğrencilerin favori paltosu.

Hangi paltoyu seçerseniz seçin, ilk esas dar olmaması. Yün ve kaşmir en ideal kumaşlar. Devetüyü çok nadir bulunan bir kumaş olduğundan daha ziyade rengi ifade etmek için kullanılıydr. Ayrıca kaliteli palto, eskidikçe güzelleşiyor.

Davidoff aksesuarları

Puro meraklıları sayesinde Davidoff her zaman purolarıyla anıldı. Ancak geçtiğimiz ay İstanbul Maçka'daki mağazasını açtığında görüldü ki, puronun yanısıra sunulan aksesuarlar çok şık, kaliteli. Zengin aksesuarlara göz atmak isteyen erkekler için de yakışıklılara hediye seçme heveslisi kadınlar için de öğrenilmesi gereken bir adres olduğu kesin. Puro kesicileri, nem oranı ayarlı özel puro koruyucuları, deri iş çantaları, kravatlar, pipo çeşitleri, kristal kül tablaları, pipo tütünleri, gümüş puro tüpleri, çakmaklar, cigarillo tabakaları bu aksesuarlardan bazıları. Klasik olmasına rağmen tasarımlarda yenilikçi ve modern hava hemen hissediliyor. Yıllardır Davidoff Cool Water ile ortalığı kasıp, kavuran firma şimdi de bu parfümün kadın versiyonuyla kendinden söz ettiriyor. Ayrıca konyak, votka, gözlük, gömlek ve diğer deri aksesuarlar da meraklıların keşfini bekliyor.

Yılın erkekleri

Amerikan CQ dergisi çeşitli alanlarda yılın erkeklerini seçti. Hepsi birbirinden ilginç, zeki, başarılı adamlar...

MODA DEĞİL YAKIŞAN

Bu yıl moda dünyasının erkeği, Ralph Lauren. Çünkü o moda olanı değil, insanlara yakışanı giydirmeye çalışıyor. 80'lerden bu yana hayli revaçta. Üstelik insanları giyimle kazanmadı, onların evlerine de sızdı. Koleksiyonlarının sayısı giderek arttı. Onun spor giysilerini sevenler, yatak odalarını giydirirken de Lauren kreasyonuna yer veriyorlar. Böylece insanların neden Lauren'i terk etmediği de anlaşıldı.

MARİFETLİ PUCK

Wolfgang Puck, hayatın en keyifli meselesine, yemeğe el atmış durumda. İyi ki de yapmış, kendi kendine yemekler uyduruyor. Titiz, dikkatli ve marifetli. Mönüsü, dünyanın en zenginleri arasında. Jet sosyetenin yaşadığı noktalarda lokantaları var ve danışmanlık yapıyor. Yemekseverler ona aşık.

HAYAL DÜNYASININ PRENSİ

İş aleminin erkeği, Michael Eisner oldu. O Disney dünyasını yeniden yarattı, hayali dünyalar üretti. Animasyon filmleri onun sayesinde çok popüler. 55 yaşında ve gerçek bir Disney dünyası insanı. Çuvalla para kazanmak için çırpınıyor ama bir yandan da düzensiz şehirleri, toplumdaki bireyselliğin dozunu, ailedeki iletişimsizliği de eleştirmek için uğraşıyor.

KOMİK ADAM

TV Komedi dalında, Jason Alexander tahtı kimseye bırakmadı. Onu ünlü Seinfeld dizisinden tanıyoruz. Seinfeld'in yakın arkadaşı, kadınlara düşkün, zaman zaman çıldırtıcı. Komedi severler ona hayran. Karakter oyuncuları arasında yer alan şöhretli bir ismi var. Yılın erkeği seçiminde Kramer ve Seinfeld'i yaya bıraktı.

DÜNYAYI SALLIYOR

Sinema dünyasında yılın erkeği, Steven Spielberg. Yönettiği filmlerin hepsi gişe rekorları kırıyor, konuşuluyor, seviliyor. Ona çağımızın en önemli yönetmeni ve yapımcısı bile deniyor. En son projesi, 1839 köle isyanlarıyla ilgili. Sürekli mesaj vermek gibi bir derdi var. Ahlak kurallarınının tartışılmasını ve hayal gücünü devamlı kullanmak istiyor. Başarıyor da...

TELEVİZYONUN YAKIŞIKLISI

TV haberlerinin bu yıl ki erkeği, Peter Jennings. Kanada'dan Amerika'ya gitti. Açık konuşan, ağır başlı biri. 14 yıl boyunca ünlü ABC kanalının World News Tonight adlı haber programını tek başına sundu. 59 yaşındaki Jennings, insanlar tarafından hiç bir zaman bu işe uygun görülmedi ama vazgeçilemedi de. Yıllardır AIDS'le savaş kampanyalarında görev alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!