Oruç Tutmak Tüp Bebek Uygulamasına Engel Mi?

Güncelleme Tarihi:

Oruç Tutmak Tüp Bebek Uygulamasına Engel Mi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 20, 2016 12:06

Eğer mutlu bir evliliğiniz varsa, sevdiğiniz insanla ortak bir bebek dünyaya getirmek herhalde herkesin hayalidir… Ancak bu hayal bazen çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor. Günümüzde sağlıksız yaşam koşulları, stresli hayat şartları, sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı vücudumuzda belki de en mekanik çalışan üreme sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Sonuçta evli çiftler 1 yıl denedikleri halde hamilelik gerçekleşmiyorsa doktorun yolunu tutuyorlar. Neyse ki gelişen teknoloji sayesinde artık en umutsuz hastalar bile bebeklerini kucaklarına alabiliyorlar. Uygulanan yöntemler ise aşılama ve tüp bebek tedavisi.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisinden kısaca bahsetmek gerekirse; yaklaşık 15-20 gün süren bir tedavi diyebiliriz. Anne adayının adet kanamasının 2. günü baÅŸlıyor ve her gün yumurtaları uyaran hormon iÄŸneleri yapılmasıyla devam ediyor. Kısa aralarla jinekolog tarafından kontrol edilen bu yumurtalar, hamileliÄŸin oluÅŸması için gereken büyüklüğe geldiÄŸinde anestezi altında toplanıyor. Daha sonra bu yumurtalar, embriyologun yardımıyla laboratuvar ortamında baba adayının spermleriyle buluÅŸturuluyor. Bu sırada 2 ile 5 gün arası bir bekleme süresi oluyor. EÄŸer yumurtalar mikroenjeksiyon yöntemiyle spermlerle buluÅŸtuÄŸunda, anne adayının rahmine transfer edilecek kalitede embriyo oluÅŸmuÅŸsa, bu embriyolar transfer ediliyor. Daha sonra hamilelik kan testi için embriyolarınızın rahime tutunmasını beklemeniz gerekiyor.Â

Oruç Tutmak Tüp Bebek Uygulamasına Engel Mi

Haberin Devamı

Peki bu süreç ramazan ayına denk gelirse ertelemeniz mi gerekir? Cevap; hayır. Bu değerli süreci hem oruç tutup hem de uygulayabilirsiniz. Eğer oruç tutuyorsa anne adayına yapılacak iğneler, ilaçlar ve ultrason takipleri iftardan sonra rahatlıkla yapılabilir. Çünkü önemli olan; iğnelerin her gün aynı saatte yapılmasıdır. Tek problem, olgunlaşan yumurtaların toplanacağı gün anestezi altında toplanacak olması, bu günde anne adayı oruç tutmamalıdır.

Oruç tutmak anne ve baba adayının yumurta ve sperm kalitesini etkiler mi? Cevap yine hayır… Ramazanda 3 öğün yerine 2 öğün yemek yenir. Sadece saatleri değişiktir. Eğer dengeli beslenirseniz, gerekli olan vitamin, mineral ve proteinleri bu öğünlerde alırsanız hiç bir sorun olmaz. Hem sadece besinler değildir yumurta ve spermin kalitesini etkileyen. Alkol ve sigara kullanımı bu tedaviyi olumsuz etkileyen iki faktördür. Ramazanda oruç tutarken ikisi de kullanılamayacağı için olumlu yansımaları olacağını bile söyleyebiliriz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!