Opeth ile bir kez daha

Güncelleme Tarihi:

Opeth ile bir kez daha
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 10:19

İstanbul, dünyanın dört bir yanındaki heavy metal gruplarının uğrak yerlerinden biri oldu. Birbiri ardısıra kenti ziyaret eden bu gruplara bir yenisi daha ekleniyor. İsveçli death metal grubu Opeth, 29 Mart'ta Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde müzikseverlerin karşısına çıkacak. Grubun bir sonraki durağı ise 30 Mart'ta Ankara Saklıkent. Bunun, Opeth'in Türkiye'yi ikinci ziyareti olduğunu da hatırlatalım.

Haberin Devamı

1990 yılında Peter Lindgren and Mikael Åkerfeldt tarafından kurulan Opeth, özgün ‘İsveç Death Metali’ne progresif ve akustik tınılar ekleyerek kendi tarzını oluşturdu.

Opeth için farklı müzik öğelerini şarkılarının içinde kullanmak oldukça alışılmış bir durum. BGrubun bu konudaki en önemli özelliği ise şarkılarının süresinin en az 10 dakika civarında olması.

Grubun orijinalliğinden etkilenen Candlelight Records, grubun çıkış albümü olan “Orchid”i 1995 yılında yayınladı. Dan Swanö’nun prodüktörlüğünü yaptığı ikinci albümleri “Morningrise”ın çıkışı ile grup ilk uzun soluklu turnesine çıkıyordu.

Bu süre içinde Century Media grubun çıkışını görerek, grubun ilk iki albümünün haklarını ABD’de yayınlamak için anlaşıyordu hatta anlaşmaları bununla sınırlı da kalmıyordu ve gelecek albümlerini Atlantik’in her iki tarafına dağıtmak için de haklarını satın alıyordu.

Haberin Devamı

Daha sonra 1998 yılında yayınlanacak olan üçüncü albümleri  “My Arms, Your Hearse”dan önce gruptan ayrılan de Farfalla ve Anders Nordin’in yerine basçı Martin Mendez ve davulcu Martin Lopez gruptaki yerlerini alıyorlardı.

Albümden sonra alınan pozitif tepkiler sonucunda Opeth İsveç’te death partisyonlarıyla beslenmiş progresif metalin öncüsü haline geliyordu.

1999 yılında progresife ağırlıklı konsept albümleri “Still Life”ın çıkışıyla grup Milwaukee Metalfest’te ABD’deki ilk konserini veriyordu.  Daha sonra 70’lerin duruşunu içinde barındıran “Blackwater Park” 2001 yılında yayınlandı.

Opeth ile bir kez daha

Bu albüm ile birlikte Opeth, sadece metal sahnesinin değil, uluslarası müzik piyasasının da sayılı gruplarından biri olmuştu.

Üretken grubun bir sonraki stüdyo kaydı ise o kadar yüklüydü ki, iki albüm haline piyasaya sürüldü. Sert ve teknik parçaların yer aldığı “Deliverance”, duygusal ve akustik ağırlıktaki “Damnation” ile arka arkaya piyasaya çıktı. Bu iki albüm ekseninde grubun Londra Shepherd’s Bush Empire’da verdiği şov Lamentations adıyla DVD olarak raflardaki yerini aldı. Grubun konser performansı ve albümlerin aldığı tepkiler o kadar etkileyiciydi ki, dünya rock müzik piyasasının en büyük şirketlerinden Roadrunner Records grupla anlaştılar, MTV Headbangers Ball’da iki kez özel Opeth programı ile yer aldılar.

Haberin Devamı

Yıl 2005 olduğunda Opeth sekizinci stüdyo albümleri “Ghost Reveries”i Roadrunner etiketiyle yayınladı. “Ghost Reveries Tour” kapsamında aylardır dünyanın her noktasında kapalı gişe konserler veren grup, Avrupa’lı birçok metal grubunun aksine dünya medyasında sağlam ve kalıcı bir isme sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!