Onur’un fonundan 50 hastaya kök hücre

Güncelleme Tarihi:

Onur’un fonundan 50 hastaya kök hücre
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 00:00

Almanya’da kalp nakli için sırada beklerken, geçtiğimiz nisan ayında hayatını kaybeden Onur Palabıyık’tan geriye, yardım amacıyla toplanan 50 bin YTL kaldı. Şimdi bu para, diğer hastaların hayatını kurtarmak amacıyla kullanılacak.

Onur Palabıyık’ın hayatını kaybetmesi ve ailesinin bu parayla başka hastaların yaşatılmasını istemesi üzerine, Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi’nde bir fon oluşturuldu. Bu fonun kalp yetmezliği çeken 50 hastaya kök hücre naklinde kullanılmasına karar verildi.

Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Yekeler, Palabıyık’ın hastanelerinde tedavi gördüğünü hatırlatarak, "Her şey hazırdı, ancak Onur’u kaybettik. Ailesi de biz de çok üzüldük. Şimdi, kök hücre için bir fon oluşturduk. Fonun ilk başlangıç parası Onur’dan kalan 50 bin YTL. Yapılacak bağışlarla daha da büyüyecek. Böylece 50 hastamız kalp nakli için sırada beklerken ölmeden, kök hücre nakliyle kurtulmuş olacak" dedi.

Başhekim Prof. Dr. Yekeler, kampanya boyunca 600 bin YTL para toplandığını söyleyerek, "Bu paranın 150 bin YTL’si Almanya’da yattığı hastanede harcandı. Kalan paranın 400 bin YTL’si İçişleri Bakanlığı’na gitti, 50 bin YTL’si de hastanemize gönderildi" bilgisini verdi.

Burger ve iskemik kalp hastalığı olan 50 hastanın önce tıkalı damarlarını by-pass ameliyatıyla açacaklarını söyleyen Yekeler, daha sonra kalp kasındaki bazı hücrelerin ölümü nedeniyle yetmezliğe giren kalbin ön yüzüne, kemik iliğinden aldıkları kök hücreleri vereceklerini anlattı. Bu operasyon için Türkiye’de sadece KTÜ Tıp Fakültesi’nde kurulan kök hücre laboratuvarının GNP lisansı bulunduğunu hatırlatan Prof. Yekeler, şunları söyledi:

"Bu lisans olmadan kök hücre nakli yapamıyoruz. Laboratuvarın kurucusu Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bu laboratuvarlarda kök hücre ürettiklerini ve Türkiye’de istenen merkezlere kemik iliğinden aldıkları kök hücreleri gönderdiklerini bildirdi. Bu konuda onların da desteğini almayı düşünüyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!