Onu yenebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Onu yenebilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Uyuma güçlüğü, yorgunluk, ağrı gibi bir dizi sağlık sorununa yol açan stresle başa çıkabilirsiniz. Meditasyonun, derin nefes alma ve kas esnetme egzersizlerinin yanısıra beslenmeye dikkat ederek de strese çözüm bulunabiliyor.

Uzmanlar, uyuma güçlüğünden yorgunluğa, ağrı ve mide yanmasından hazımsızlığa kadar bir dizi sağlık soruna yol açan stresle başa çıkılabileceğini belirterek, bunun için başlıca yöntem olarak derin nefes alma, meditasyon, kasları esnetme, beslenmeyi düzeltme ve egzersizi öneriyor.

Vücuttaki birçok hastalığın nedeni olarak stres gösteriliyor. ‘‘Hayatın taleplerinin ağır geldiğini hissettiğiniz zaman oluşan durum’’ olarak tanımlanan stresin, uyuma güçlüğü, yorgunluk, ağrılar, mide yanması, hazımsızlık, bağırsak faaliyetlerinde ve idrara çıkmada değişiklikler, iç sıkıntısı, gerginlik, sigara ve alkol kullanımında artış gibi bir dizi soruna neden olduğu kaydediliyor.

İlacı egzersiz

Derin nefes alma, meditasyon, kasları esnetme, beslenmeyi düzeltme, egzersizleri artırma ve gevşemeyi öğrenmenin stresle başa çıkmada önemli yöntemler olduğunu belirten uzmanlar, egzersizin hapsedilmiş enerjiyi açığa çıkardığına dikkat çekiyor. Formu düzelterek de vücudun stresle başa çıkacağını kaydeden uzmanlar, ‘‘Başka insanlarla egzersiz yapmayı deneyin, çünkü sosyal ilişki de stresten kurtulmaya yardımcı olur’’ diyor. Gevşemenin kas gerginliğini gidereceği ve zihni sakinleştirdiğini bildiren uzmanlar, ‘‘Rahat oturun, sırayla her bir kası birkaç saniye süreyle gerin, sonra gevşetin. İster başınızdan başlayın ve aşağıya doğru ilerleyin, ister ayaklarınızdan başlayıp yukarı doğru ilerleyin. Bunu her gün yapın’’ önerisinde bulunuyor. l (ANKA)

12 Altın Öneri

Check-up yaptırın. Vücudunuz ne kadar sağlıklı olursa, stresle o kadar iyi baş edebilirsiniz.

Doktorunuzun önerilerine uyun.

Strese bağlı her türlü şikayetinizin tedavisinde doktorunuzun önerilerine uyun.

Günde üç ya da dört öğün besleyici, lif açısından zengin yemek yiyin.

Eğer aşırı kiloluysanız, kilo kontrolü için doktorunuzla görüşün. Kendinize zaman ayırın. Her gün, özellikle egzersiz ve gevşemeye zaman ayırın.

İlişkilere zaman ayırın. Ailenizle ve arkadaşlarınızla oturup konuşun.

Hobi edinin, spor ya da sosyal faaliyet gösteren bir gruba katılın.

Programlı ve hazırlıklı olmaya çalışın. İşleri erteleyip, daha sonra da yetişmek için çabalamak zorunda kalmayın.

Hayatınızı basitleştirin. Çok fazla şey yapmaya çalışmayın. Başarabileceğiniz hedefler seçin. ‘‘Hayır’’ demeyi öğrenin.

Anlaşmaları çözmeye istekli olun. Öfkeye sarılmayın.

Yüklerinizi paylaşın. Sorunlardan yalnızca söz etmek bile, çoğu zaman onları çözecektir.

Kontrol edemediğiniz şeyler için endişelenmeyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!