öneriler

Güncelleme Tarihi:

öneriler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sosyal Pediatri Anabilim Dalı uzmanlarınca hazırlanan broşürlerde, ‘‘Çocuğunuzun bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığı ile ilgili öğrenmek istediğiniz her konuyu mutlaka, doktorlara danışın’’ önerisi yapılıyor. Bebeğin sağlıklı büyümesi için doğumundan başlayarak iki yaşına kadar her üç ayda bir, iki yaşından sonra ise yılda en az bir kez, sağlık kuruluşlarında muayenelerinin yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Sosyal Pediatri Anabilim Dalı birçok hastalığın tedavisinin erken tanı ve tedavi ile mümkün olduğunu hatırlatarak, anne ve babalara yaptığı önerileri şöyle sıralıyor:

- Zeka geriliğinin önlenebilir türleri olan fenilketonüri ve hipotiroldi hastalıklarının tedavisi ancak, erken teşhisle mümkündür. Bu nedenle, doğumu takip eden on beş gün içinde bebeğin topuğundan kan alınarak, bu hastalıkların olup olmadığını kontrol ettirin.

- Bebeğinizi hastalık ve sakatlıklardan korumak için ikinci aydan başlayarak aşılarını eksiksiz ve zamanında yaptırın.

- Bebeğinizi ilk altı ay yanlızca emzirin. Altıncı aydan sonra mutlaka ek gıdalarla besleyin. Çünkü, yanlızca emzirmek onun gıda ihtiyacını yeterince karşılamaz. Ek gıdaların yanında, emzirmeye mümkün olduğunca devam edin. Emzirme için, önerilen süre iki yaş. İlk bir yaş içinde, inek sütü vermeyin.

- Bebeklerin hastalıklardan korunması ve kemiklerinin iyi gelişmesi için, özellikle A ve D vitaminlerine ihtiyaçları vardır. En az bir yıl düzenli olarak vitamin verin ve D vitamini alması için güneşlendirin. A vitamini alabilmesi için ise, bol sebze ve et yedirin.

- Kansızlık hem büyümeyi, hem de zihinsel gelişimi engeller. Çocuğunuza demirden zengin gıdalar yedirin. (Et, yumurta, baklagiller ve pekmez gibi)

- Her sağlık kuruluşuna getirdiğinizde çocuğunuzun vücut ağırlığını ve boyunu ölçtürün. Üç yaşına kadar da, baş çevresinin genişlemesini takip edin. Onun büyüme hızını izleyeceğiniz bir grafik oluşturun.

- Doğuştan kalça çıkığı küçük yaşta tedavi edilmezse kalıcı sakatlığa yol açabilir. Bu nedenle ilk altı ay içinde, çocuğunuzu muayene ettirin. Asla kundak yapmayın, bol ara bezi kullanın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!