Ölmeden önce yapmanız gereken 101 şey'den biri Yarınki Gazi Koşusu

Güncelleme Tarihi:

Ölmeden önce yapmanız gereken 101 şeyden biri Yarınki Gazi Koşusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00

Bu yıl 82.’ncisi düzenleniyor. Atatürk’ün adına düzenlenen en yüksek ikramiyeli yarış olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl 35 bin kişi bu büyük derbiyi kaçırmadı. İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 şey kitabında Gazi Koşusu’nu izlemek de yer alıyor. Jokey Kulübü, yarışı izlemeye bütün İstanbuluları çağırıyor.

Haberin Devamı

Büyük gün öncesinde Türkiye Jokey Kulübü’nde olan biteni konuşmak üzere yönetim kurulunu topladık. 15 aylık icraatında küçümsenmeyecek projelere imza attılar. Şans oyunlarında iddia’nın önüne geçip, çektirdikleri reklam filmleri ile biz buradayız, dediler.

HİPODROMLAR 7’DEN 23’E ÇIKACAK

Türkiye Jokey Kulübü Yönetimi, şu anda göreve geldikleri ilk günlerde hazırladıkları 10 yıllık bir mastır projeyi uyguluyor. Hedefleri net bir şekilde ortada. Örneğin şu anda sıfır olan at ihracatını 1 milyar dolara çıkaracaklar. 100 bin kişi olan kırsal istihdam 230 bin kişiye çıkacak. Bunu da hipodrom sayısını arttırarak yapacaklar. Bugün yedi ilde yedi olan hipodrom sayısı 23’e çıkacak. Sekizinci hipodrom, 2009 Eylül’de Diyarbakır’da açılıyor. Eskişehir ve İzmit sırada, araziler belirlendi. Antalya’da yapılmak istenen hipodromda ise uluslararası yarışlar düzenlenecek ve turistlere yönelik olacak. Dubai modeli uygulanacak.

VELİ EFENDİ’NİN VIP SALONU

Veli Efendi Hipodromu’nda halka açık bir VIP salonu hizmete girdi. Byerley Turk, ismini İngiliz atlarının atası sayılan bir attan alıyor. Salonda The Marmara Otelleri catering yapıyor. Brunch, pazar günleri 13.30’da başlıyor akşama kadar sürüyor. Kişi başı katılım normal günlerde 70 YTL. Gazi Koşusu günü 200 YTL. Biletleri Biletix’ten de alınabiliyor.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE ONU JOKEY OLABİLİYOR

Türkiye Jokey Kulübü’ne bağlı bir apranti okulu var. Yaklaşık 25 sene önce kuruldu. Sekizinci sınıfı bitiren, 19’undan gün almamış kişiler arasında yapılan özel bir sınavla her yıl 70 öğrenci alıyor. Boy, kilo ve genlerine bakılıyor. Daha uzama ihtimali olanlar baştan eleniyor. Kız, erkek ayrımı yok. Eğitim süresi 2 yıl. İlk yıl tamamen okulda, maket atlar üzerinde eğitiliyorlar. Yabancı dil ve beslenme konusunda dersler alıyorlar. İkinci yıl piste çıkıyorlar. Okuldan mezun olan birinin jokey olabilmesi için 100 yarış kazanması ya da 25 yaşını doldurması gerekiyor. Kısacası jokey olabilmek çok uzun bir süreç. Araştırmalara göre okula başlayan 70 kişinin ancak yüzde onu bu unvanı kazanabiliyor.

YURTDIŞINDA YARIŞA GİDENLERE PRİM

Türkiye Jokey Kulübü, at yetiştiriciliğine de önem veriyor. Özel haraları destekliyor. Şu anda Türkiye’de 330 özel hara var. Türkiye Jokey Kulübü, atlarını yurtdışına yarışa gönderenlere teşvik veriyor. Yol paraları karşılanıyor ve kazandıkları ikramiyenin yüzde 25’i prim olarak veriliyor. Kulüp ayrıca kısraklarını yurtdışındaki aygırlarla çiftleşmeye götürenlere de yol parasını ve çiftleşme ücretinin yüzde 25’ini veriyor.

ŞAMPİYONLARI SAHİPLENELİM

Her geçen yıl atlarımızı daha çok ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Şampiyonları halkla tanıştırıyoruz. Aynen bir futbol takımının üyeleri gibi taraftarları olsun istiyoruz. Sahiplenilsin, bu şampiyonlar sadece birine ait olmasın istiyoruz. Bunun için şampiyonlar sergisi açtık. Çalışmalarımız devam edecek.

GAZİ’NİN REKORU 42 BİN KİŞİ

Haberin Devamı

Veli Efendi’ye hafta içinde 2 bin civarında insan geliyor. Hafta sonları bu sayı yarışlara göre 7 bin ile 14 bin arasında değişiyor. Ama Gazi Koşusu’nda sayı birden 35 bine fırlıyor. Rekor 2006 yılında. O gün Gazi Koşusu’nu izlemeye 42 bin kişi gelmiş.

GECE YARIŞLARI BAŞLIYOR

Gece yarışları diriliyor. 31 Mayıs’ta İzmir’de başladı. 27 Temmuz’da İstanbul’da başlıyor. Hedef; at yarışını seven ama çalıştığı için takip edemeyen kitleye ulaşmak, ailelere hep birlikte yapılabilecek bir gece eğlencesi alternatifi sunmak. Gece yarışlarının reklamları için bir ata çizgili pijama ve terlik giydirildi.

SADECE 117 KİŞİ ÜYE

Türkiye Jokey Kulübü, hepi topu 117 kişinin üye olduğu çok kapalı bir camia. İçlerine girebilmek çok zor. Aday adayının çok iyi atçı olması, camiada tanınması, uzun yıllar atçılığa hizmet etmesi ve bu hizmetlerini devam ettirecek nosyonu bünyesinde barındırması gerekiyor. Üye olabilmek için 117 kişinin en az 60’ından olumlu oy almak şart.

Yasin Kadri Ekinci: Başkan. Makine mühendisi. Güneydoğu’nun kalkınması ve Türk atçılığının uluslararası alanda önemli bir konuma ulaşması ile ilgili çalışmaları ile tanınıyor.

/images/100/0x0/55ea68b9f018fbb8f87e03c4


Ender Aydıner: Doktor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, İstanbul Sağlık Müdür Vekili, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü görevlerinde bulundu.

Ercan Emre: 1976 yılında atçılığa başladı. Halen at sahibi ve yetiştirici.

Esra Atman Özyiğit:
Atman Harası’nı yönetiyor. Aynı zamanda eşi ile birlikte kurmuş olduğu Özman Binicilik Ltd. Şirketi’nin Müdür Yardımcısı.

Şükrü Erdem:
50. hükümette Spordan Sorumlu Devlet Bakanıydı.

Osman Çakıllı: 1955 - 1997 yılları arasında at sahipliği ve yetiştiricilik yaptı. Safkan İngiliz Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Jokey Kulübü Soykütüğü Komitesi Üyesi ve At Yarışları Program Kurulu Üyesi olarak çalıştı. Aynı zamanda öğretim görevlisi. (isimler soldan sağa sıralı)

MODERN GANYAN BAYİLERİ

Ganyan bayii deyince akla sigara dumanının ve erkeklerin yoğun olduğu izbe yerler gelir, değil mi? TJK bu inanışın önüne geçmek için yeni bir ganyan bayii modeli geliştirdi. İsimleri Champion’s. Garsonlar servis yapıyor, yarışlar LCD ekranlarda izleniyor, personel şık ve güleryüzlü, ışıklandırma çok iyi, dekorasyon beyaz ağırlıklı ve çok modern. İstanbul Etiler’de, Bağdat Caddesi’nde ve

Ankara Arjantin Caddesi’nde birer tane açıldı. İzmir Kordon’da yakında açılacak. TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Champions’ları şimdilik kulübün açtığını söylüyor. "Standardı oturtacağız, özendirici olacağız, sonra bayiilik vereceğiz" diyor. Yakında sadece kadınlara özel ganyan bayii de açacaklar. Türkiye’de halen 2 bin ganyan bayii var. 310 bin kişinin ganyan oynadığı biliniyor.

EN GÜZEL ŞAPKA YARIŞMASI

Kulüp, Türkiye’deki at yarışlarını dünyada olduğu gibi saygın ve şık bir aktivite haline getirmek istiyor. Mekán ve zemini buna uygun hale getiriyorlar ve insanları yarış izlemeye gelirken şık olmaları yolunda teşvik ediyorlar. Geçen sene Gazi Koşusu’nu izlemeye gelen kadınların 30’u şapka takmış. Bu sene sayıyı 100’e çıkarmayı hedefliyorlar. Böyle olması için son iki aydır Vehbi Koç koşusu gibi önemli koşularda stand açıp şapka satıyorlar. Şapkaları Beyoğlu’ndaki emaktar şapkacı Madam Katia hazırlıyor. Bu yıl şapkalı gelen kadınlar arasında en güzel şapka yarışması da yapacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!