Öldüren parazit 20 yıl sonra yine ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Öldüren parazit 20 yıl sonra yine ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 15:00

Karaciğer büyümesine ve daha sonra da siroza yol açan ‘Fasciola Hepatika' paraziti Diyarbakır'da yeniden ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ÖLDÜREN PARAZİT YENİDEN GÜNDEMDE

Safra yollarına yerleşerek karaciğer büyümesine yol açan parazit görülen hastalar Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji bölümünde tedavi altına alındı. Bir hastanın safra yollarından ise 1-2 santim büyüklüğünde 8 parazit çıkarıldı.

Diyarbakır'da 15-20 yıldan bu yana insanlarda az, koyun, keçi ve sığır gibi otçul hayvanlarda yaygın olarak görülen ‘Fasciola Hepatika' paraziti yeniden insanlarda sık görülmeye başlanınca uzmanlar harekete geçti. Özellikle yıkanmamış yeşil sebzelerin yenmesi ile bulaşan parazit, safra yollarına yerleşerek burada çoğalıyor. Ateş, karın ağrısı, kilo kaybı ve karaciğer büyümesine yol açan ‘Fasciola Hepatika' parazitinin bulaştığı hasta tedavi edilmezse önce siroz’a yakalanıyor, daha sonra da yaşamını bile yitirebiliyor. Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, otçul hayvanlarda yaygın, insanlarda ise çok az görülen parazit taşıyan son 2-3 ay içinde 7-8 vakada tespit ettiklerini, bunun endişe verici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BİR HASTADAN 8 PARAZİT ÇIKARILDI

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nden gelen bir hastanın safra yollarından 1-2 santim büyüklüğünde 8 parazit çıkardıklarını bildiren Prof.Dr. Vedat Göral, şöyle dedi:

“Yüksek ateş, karın ağrısı ve kilo kaybı şikayetiyle bize gelen hastanın yaptığımız tetkiklerinde safra kesesinin öldürücü özelliği olan fasciola hepatika parazitiyle dolduğunu gördük. Hemen tedavi altına alarak yaptığımız işlemle parazitleri safra yollarından çıkardık. Bu parazitler alınmadığı zaman hastanın karaciğeri büyüyüp siroza çeviriyor. Bu parazit yumurtaları sığır ve koyun yetiştiriciliğinin bulunduğu her yerde görülebilir. Su birikintileri ve su, çayırlardaki su sızıntılarında bol görülür. İnsanlara özellikle yeşil sebzelerin (tere otu, marul, roka, maydanoz),yıkanmadan yenilmesi ile bu hastalık bulaşıyor. Bu yüzden yeşil sebzelerin iyi yıkanması, yıkanmadan yenilmemesi gerekiyor. Söz konusu şikayeti olan hastaların üniversitemiz hastanesine müracaat etmelerini istiyoruz. Hastanemizde ERCP cihazıyla safra yollarını temizleyebiliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!