Okuma kulübüne niyetlendim ama koşulları pek ağır, vazgeçtim

Güncelleme Tarihi:

Okuma kulübüne niyetlendim ama koşulları pek ağır, vazgeçtim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 00:00

1- Verilen kitaba itiraz yok, sıkıcı da olsa okuyacaksınız. 2- Kitap kalın da olsa, bitirmeden toplantıya gelemezsiniz.3- Üç kez üst üste gelmeyen gruptan otomatikman şutlanıyor.4- Erotik kitap da tartışılabilir ama seviyeli olacaksınız.

Beylikdüzü TÜYAP’taki kitap fuarını gezmediyseniz yarın ve öbür gün son günleri. Bugün 19.00’a kadar, haftasonu 20.00’ye kadar gezilebilecek. Fuarda bu yıl 450 yayınevi, 750 yazar ve konuşmacı var. Toplamda 210 etkinlik düzenlenmiş.

Fuara giderseniz bu yıl ilk kez Thyke adında bir stand dikkatinizi çekecek. (Antik Yunan’dan kalma bir tanrıça, vaktiyle kader işlerine bakarmış). Thyke, bir okuma kulübü. Yani okuyorlar, okuyorlar sonra toplanıp tartışıyorlar. Hemen aklıma Ferhangişeyler’den komik bir sahne geldi. Orada Ferhan Şensoy, böyle bir organizasyon vasıtasıyla güya Albert Camus tartışmak için bir kadınla otel odasında buluşuyordu... Yine suratıma o pis gülüşüm geldi. (Bu arada Ferhangişeyler pazartesileri dönüşümlü devam ediyor. Biletler 30-15 YTL, 212-251 18 65).

Aslında Batı’da bu tür kulüpler çok yaygın. Hatta konulara göre bile kulüp seçebiliyorsunuz. Thyke de öyle eften püften kulüp değil, 9 yıllık kulüp. İstanbul, Ankara, İzmir ve Çorum’da örgütlüler, 150 üyeleri var. Kurucusu tahmin edeceğiniz üzere bir hanım: Esin Özer, şimdi Londra’da görevli olduğu için kulübü arkadaşları devam ettiriyor.

Gruplar halinde çalışıyorlar. Bir grupta en fazla 15 kişi oluyor. Gruptan bir kişi her ay lider oluyor, bir kitap seçiyor, buluşulacak mekanı belirliyor, diğer üyeleri haberdar ediyor. Günü geldiğinde herkes kitabı okumuş olarak geliyor, çaylı, pastalı, börekli tartışma toplantılarında bazen kitapların yazarları da konuk oluyor. Şimdiye kadar Turgut Özakman, İnci Aral, Doğan Cüceloğlu, Selim İleri, Emre Kongar gibi yazarları konuk etmişler. Yazarı ikna etmek de yine o ayki liderin işi.

Aralarında 18-85 yaş arasında üyeler var. Erkekler azınlıkta. Burada tanışıp sözlenme, nişanlanma gibi eğlenceli gelişmeler olmuyormuş. Zaten kurallar pek sıkı: Ya bir tanıdıkla giriyorsunuz ya da kurucular sizi değerlendiriyor. Her yeni kurulan grup en az üç kez denetleniyor. Liderin verdiği kitabı okumazsanız zaten toplantıya gelmenizin manası yok. Kitap kalın da olsa bitecek. Üç kez mazeretsiz gelmeyen de gruptan uzaklaştırılıyor.

Peki liderlik bize gelince istediğimiz kitabı önerebilecek miyiz? Mesela erotik kitap seçebilir miyiz? Dini ve politik olmadığı sürece her türlü kitap seçilebiliyor. Ama seviyeli tartışmak kaydıyla. (www.istanbulkitapfuari.com, www.thyke.com)

Hiphop’çular Kadıköy’e

Hiphopçular bu haftasonu Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşuyor. Bu yol dördüncüsü düzenlenen ve iki gün sürecek olan Hiphop Festivali’nde yine Türkiye’nin her yerinden gelen ekipler rap konserleri, breakdance gösterileri ve DJ partileri ile rıhtımı yıkacak. Giriş ücretsiz olduğu için ilgi de yüksek oluyor. Festivalde çıkacak gruplar arasında ilginç isimli olanlar dikkat çekiyor: Rapor2, Arkaplan, Deli Mc, İstanbul Style Breakers Dans Topluluğu, İmparator Baba, Kadıköy İnfaz, İntikam Ateşi, Menzil, Akibet... Ha unutmadan, festivalin bu yılki ana teması ‘Küresel Isınma’! Ayrıntılı bilgi için www.barikat.com

TATİLİ BİTİRİP KIŞA GİRENLER

BEYOĞLU’NDAKİ ASYALI

Wan-na

Vietnam, Thai, Japon ve Çin mutfağı yapan Wan-na kışa girdi. Tepebaşı’nda çok şık bir mekan. Özelliği çoğu Uzakdoğu lokantasının aksine kırmızı fenerli Japon veya Çin evi gibi değil, modern dekorlu olması. Müzikler de DJ’den çıkma. Bir kişi içki dahil 80-100 YTL. (212) 243 17 94.

SARP’IN SAHNESİ

Studio Live

Geçen sezon açılan Studio Live bu yıla Sarp’la giriyor. Annem Annem adlı şarkısı ve Nikah Masası cover’ından hatırlayacağınız Sarp artık cumaları Studio Live’de. Ben görmedim ama izleyenler sahnesi çok iyi diyor. Giriş iki içki dahil, 20 YTL. (212) 244 77 12.

BU HAFTA NELER VAR?

ROCK SEVENLERE

Çilekeş Balans’ta

İlk albümleri Y.O.K ile adını bütün Türkiye’ye duyuran Ankaralı rock topluluğu Çilekeş, bu akşam (14 Ekim) saat 21.00’de Balans’ta. Giriş 15 YTL. (212) 251 70 20.

CAZ SEVENLERE

Kinch Babylon’da

İngiliz cazının Jameika kökenli genç ve yetenekli alto saksafoncusu Soweto Kinch bu akşam saat 23.30’da Babylon’da. Biletler 25-25 YTL. (212) 292 73 68

HOUSE SEVENLERE

Logar Dulcinea-Oda’da

Logar’ın Dulcinea-Oda’da düzenlediği geceler yarın (15 Ekim) DJ Göknil Gökmen ve Ertuğrul Öztürk’le devam ediyor. Giriş ücretsiz. Bir bira 5 YTL. (212) 245 10 71

Tuğra’da modern hat

Geleneksel Osmanlı mutfağı sunan Çırağan Tuğra Restoran ramazan ayı boyunca Ali Toy’un modern hat sanatı eserlerine ev sahipliği yapacak. Sergi 19.30-23.00 arasında gezilebilir. Üstüne bir de şurada iftar açayım derseniz Tuğra’nın iftar mönüsü 130 YTL. (212) 326 46 46.

AKM’de Neo’riental

Aliye Berger’in hayatından yola çıkarak hazırlanan Neo’riental Alyoşa adlı tango-bale bu akşam 19.30’da AKM’de. Astor Piazzola’nın eserleri eşliğinde tek perdelik bir gösteri. Biletler 4-5 YTL. (212) 251 10 23.

İMZA GÜNÜ

Selda Tosun Uskan, dört yıldan beri her haftasonu yayınladığı ‘Sarıkız’ köşesindeki yazılarını kitaplaştırdı. Kelebek Yayınları tarafından basılan kitabı ‘Sarıkız’ı, yarın saat 14.00’te Kitap Fuarı’nda Kelebek Yayınları Standı’nda (2. Salon, B Blok) imzalayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!