Öfkeyi terk edin

Güncelleme Tarihi:

Öfkeyi terk edin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2005 02:04

Hayat öfkeli bir insan için çok zor geçer. Ama hayat koşulları da gün geçtikçe biz insanları daha da öfkeli yapmakta usta sanki! O halde öfkeden kurtulmanın yollarını arayalım.

Öfke konusundaki çalışmalarıyla ünlü Amerikalı psikolog Charles Spielberger, öfkeyi şöyle tanımlıyor: ‘Öfke huzursuzluktan aşırı kızgınlığa ve öfkeye dönüşen ruh halidir.’

Eğer hayat çok hareketli geçiyorsa, öfke de alışkanlık haline gelebilir. Sürekli stres altında yaşamak, öfkeyi de beraberinde getirir.

Gereksiz ve aşırı öfke, sağlığımıza zarar verebilir. Kalp hastalıkları, depresyon ve yüksek kan basıncı gibi sorunların öfke ile doğrudan ilgili olduğu artık kabul ediliyor. Öfkelendiğiniz zaman kalp atışları hızlanıyor, kan basıncı yükseliyor ve enerji hormonlarının salgılanması artıyor.

Carolina Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre çok çabuk ve fazla öfkelenen kişiler orta yaşlarda kalp krizi tehlikesiyle karşılaşıyorlar. Gene bu çalışmanın sonucunda, çok kolay öfkelenen kişilerde hormon salgılanması da normal ölçüleri aşıyor.

ÖFKEYİ YENMENİN YOLLARI

- Öfkeyi ifade etmenin birinci yolu sert ve kırıcı davranmaktır. Saldırıya uğrama tehlikesiyle karşılaştığımızı düşünüp, hemen kendimizi savunmaya çalışırız. Çağdaş dünyada, öfkelenip ortalığa dehşet salmak kesinlikle kabul edilemez. Öfkelenmeye başladığınızı hissedince, hemen duygularımızı kontrol altına almalıyız.

- Öfkelendiğinizi karşınızdakine açıklamanız, öfkeden kurtulmanın en kestirme yolu! Başkalarına zarar vermeden duygu ve düşüncelerinizi açıklamanız, sizin açınızdan da yararlı olur. Önce kendinize sonra da başkalarına saygılı olmanız gerektiğini hiç aklınızdan çıkarmayın.

- Öfkeden kurtulmanın bir diğer yolu da duyguları baskı altında tutmak. Öfkellendiğinizi fark edince, bu ruh halinizi düşünmekten vazgeçin. Pozitif düşüncelerle kendinizi oyalayın. Burada amaç, öfkeyi daha yapıcı bir davranışa dönüştürmektir. Ancak öfkenizi bastırırken, içinize kapanmanız ihtimalini de gözardı etmeyin. Böyle bir uygulama yüksek kan basıncı, ya da depresyon gibi sorunlara yolaçabilir.

- Öfkenin panzehiri sakin olmaktır. Sadece dışarıya karşı sakin görünmekle yetinmeyip, iç dünyanızdan da öfkeyi silip atmanız gerekir. Gevşeme tekniklerini uygulayarak içinizden yükselen öfkeyi bastırabilirsiniz.

Naomi Campbell’ın öfkesi çok ünlü

Gösteri dünyasının ünlüleri tabii ki sadece güzellikleri ve yetenekleriyle tanınmayı isterlerdi. Fakat içlerinde bazıları öncelikle ve özellikle öfkeli olmalarıyla tanınıyorlar!

Naomi Campbell’ın öfke krizlerini bilmeyen kaldı mı? Ünlü manken bir süre Arizona’da öfke yönetimi terapilerine katıldı. Naomi Campbell’in bir öfke anında özel yardımcısına saldırdığı iddia edildi.

Ünlü manken, uçak yolculuklarında, basın toplantılarında, defilelerde ve fotoğraf çekimlerinde öfkesine hakim olamayıp olay yaratmasıyla da tanınıyor.

Sharon Stone, 2001 yılında beyin kanaması geçirinceye kadar öfke krizleriyle çevresindekileri canlarından bezdiriyordu. Beyin kanaması sonrasında ölümün eşiğinden dönünce, aklı biraz başına geldi. Eskisine göre daha sakin ve uysal olmaya çalışıyor.

Julia Roberts’ı kızdırmak çok kolay. Hoşuna gitmeyen bir şeyle karşılaşır karşılaşmaz öfke krizleri patlak veriyor, ve de öfkelenince, gözü hiçbir şey görmüyor.

Son günlerin bir öfke şampiyonu da Russell Crowe! Oscar’lı oyuncu öfkesini yenemeyip, bir otel görevlisinin kafasına telefonu fırlatınca, başı iyice derde girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!