Ninja olmak ister misiniz

Sakın ninja deyince aklınıza ‘Ninja Kaplumbağalar’ çizgi filmini getirmeyin! Onları birer hayal kahramanı da sanmayın.

Dayanıklı, gizli, sessiz kişi anlamına gelen ninjaların tekniklerini, Japon askerleri ve polisi kullanıyor. Dünyanın en geniş ninja ağı denebilecek Bujinkan Ninjutsu Okulu’nun şubesi İstanbul’da açıldı; hem de Kazım Karabekir Köşkü’nde!

Kazım Karabekir’le, Uzakdoğu savunma sanatları merkezi Ninpo Dojo’nun ilgisi, bu merkezin ortaklarından birinin (Faruk Gazioğlu) Kazım Karabekir Paşa’nın 2. kuşak torununun çocuğu oluşundan geliyor.

Tekstilci Vidal Erkohen, bir zamanların güvenlik şirketi sahibi, şimdinin Uzakdoğu sanatları uzmanı Ercan Şarbat ve Faruk Gazioğlu bir araya gelerek Erenköy’deki Kazım Karabekir Müzesi’nin üst katında Ninpo Bujinkan Dojo’yu açtılar. Vidal Erkohen, arkadaşı Faruk Gazioğlu’nun ısrarıyla ninjutsu yapmaya başlamış. Huzuru, Ercan Hoca’dan aldıkları ninjutsu’da yakalayınca da tekstili bırakmış. (Şimdilik amatör ninja!)

Şimdi hepsi ortak!

Geleneksel Japon mimarisiyle döşenen Uzakdoğu ‘savaşmama’ sanatları merkezinde yapılacak pek çok ilginç şey var: Ninjutsu öğrenip ninja olma yolunda adım atabilirsiniz; aikido öğrenip karşınızdakinin gücünü kullanarak savunma yapmayı; Iaido sayesinde kılıç kullanmayı öğrenebilirsiniz; çocuğunuzu aiki-kids veya ninja-kids derslerine gönderip ‘ağaç yaşken eğilir’ sözünü doğrulayabilirsiniz...

Dikkat: Ninjutsu öğreniyoruz!

Ercan Şarbat, aslen bir güvenlik şirketi sahibiymiş. Bir zamanların en ‘in’ mekanlarından olan Pasha, Chihawhite‘da güvenlik sorumlusu olarak çalışmış; Madonna, Michael Jackson, Guns&Roses; Metallica gibi ünlü isimleri korumuş.

Uzakdoğu disipliniyle tanışıklığı 20 yıllık. Küçükken izlediği bir filmde ‘ninja’ olmaya karar vermiş! Ninjutsu’nun yanı sıra karate, kung fu, iaido çalışmış.

Şu an Martial Arts Association’ın Türkiye sorumlusu ve Bujinkan Dojo’nun Türkiye temsilcisi.

- Martial arts’ın tam olarak karşılığı nedir?

‘Martial arts’ yani dövüş sanatı, Batılıların çıkardığı bir tanım. Yanlış tercüme ediliyor, çünkü Japoncası Budo’dur ve ‘savaşmama yolu’ demektir; mızrağını, kılıcını bırakma anlamındadır.

- Uzakdoğu disiplinleriyle ya da savaş sanatlarıyla nasıl mutluluğun yolu bulunur?

Savaş sanatları çalışırken insan, kendisiyle karşı karşıya gelir. Ölüm kalım anında kullanılabilecek teknikler öğretilir. Böylece insan, korkularıyla yüzleşir. Bu da onu geliştirir.

- Sizin uzmanlık alanınız, ninjutsu. Nedir ninjutsu?

Ninjutsu, Japonya’daki ninjaların kullandığı 1200 yıllık bir sanat. 800’lerde Samuraylar sürekli savaşıyorlardı, köylüleri, çiftçileri askere alıyorlardı. Bir grup barışsever çiftçi, asker olmak istemeyince Samuraylar tarafından katledildiler. Bir kısmı dağlara kaçtı, orada dağ rahipleriyle karşılaştılar. Onlar da savaşçı rahiplerdi. Dağda, ormanda sessizce yürümeyi, saldırganlara karşı kılıç, sopa kullanmayı öğrettiler. İlk zamanlar bu insanlara yamabushi deniyordu, sonradan ‘dayanıklı, gizli, sessiz kişi’ anlamına gelen ‘ninja’ dendi. Hep gizli yaşadılar.

- Günümüzde ninja olmanın anlamı ve faydası ne? Derse gelen bir öğrenci neler öğreniyor?

İlk önce yere düşmeyi ve yuvarlanmayı öğreniyor. Saldırılara karşı kendini korumayı öğrendikten sonra, bıçak, sopa gibi aletlerle kendini savunmayı öğreniyor. İlerledikçe elinin altındaki her şeyi kendini savunmak için kullanabiliyor.Tüm vücudu esnek bir şekilde kullanarak kendini kurtarabiliyor.

- Ninjutsu Bujinkan sistemi dünyada çok yaygın. Türkiye’de sizden başka öğreten var mı?

Ninjutsu’nun tüm dünyada geçerli olan Bujinkan sistemini Türkiye’de öğreten tek kişi benim. Japonya’da Masaaki Hatsumi tarafından geliştirilmiştir ve biz de ona bağlıyız. Ninjutsu öğreten başka birileri varsa sahtekardır.

- Ninjutsu öğrenen kadın var mı?

Tabii. Eşim de benim öğrencim. 5-6 tane bayan öğrencimiz var. Dünyada Ninjutsu yapan çok bayan var. Ninjutsu’da fiziksel güç kullanılmadığı için bayanlar çok rahat kendilerinden daha güçlü saldırganlarla başa çıkabiliyor.

- Ne kadar sürede temeli öğrenilebilir ninjutsu’nun?

Aslında ömrünüzün sonuna kadar öğrenim devam eder, çünkü karşı karşıya geleceğiniz durumlar hep değişir. Temeli, siyah kuşak seviyesine gelmektir.

- Ninjutsu’yu günlük hayatınızda hiç kullandınız mı?

Bir kere hayatımı ninjutsu sayesinde kurtardım. Hızla gelen bir arabanın altında kalmaktan yuvarlanarak kurtuldum.

- Ninjutsu dersinin fiyatı ne?

Haftada üç kez ders var. Aylık olarak 100 $ (yaklaşık 150 milyon TL.)

Haftaya, Mustafa Nemli hocanın anlatımıyla aikido’ya devam...

Not
: Uzakdoğu sanatlarında hoca-öğrenci (master-çekirge) ilişkisi çok önemli. O yüzden kimlerden eğitim aldığınız, sizin bir anlamda ‘soy ağacınız’ oluyor. O nedenle ilgilenenlere- ninjutsu eğitmeni Ercan Şarbat’ın soyağacını yazmam gerek!

- Soke (baş eğitmen, lider)

- Richard Van Donk (Soke Hatsumi’nin özel öğrencisi ve ABD Ninjutsu organizasyonunun başı)

Bilgi için: www.ninjutsuturkey.com

Tel: 0 216- 368 03 35

Yazı boyunca geçecek ‘yabancı’ kelimelere hazırlıklı olun; Kill Bill ve Son Samuray filmlerini hatırlayın...

Dojo: Uzakdoğu disiplininin uygulandığı özel alan. Yani spor yaptığımız yere spor salonu dediğimiz gibi Uzakdoğu sporlarının yapıldığı alana da ‘dojo’ deniyor.

Ninja: Dayanıklı, gizli, sessiz kişi.

Ninjutsu: Japonya’daki ninjaların kullandığı 1200 yıllık bir sanat.

Iaido: Kılıçla uyum yolu. (Kill Bill 1 ve 2’yi hatırlatırım!) İaido, kılıcı kınından çekerken kesme sanatı. Eskiden Samuraylar’ın kullandığı bir sanat. Artık tamamen fiziksel ve ruhsal aydınlanma amacıyla kullanılıyor.

Budo: Savaşmama yolu.
Yazarın Tüm Yazıları