"Neyse halin, çıksın falın"

Güncelleme Tarihi:

Neyse halin, çıksın falın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2002 10:42

Ressam Yeşim Çifter'in "fallı" tabloları, 11 Kasım'dan başlayarak Ankara'daki Türk- İngiliz Kültür Derneği Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Sanatçının 29 Kasım'a kadar sürecek olan bu sergisinin başlığı "Neyse halin..." Çifter'in tablolarının esin kaynağı ise bazen çaresizlikten, bazen meraktan, bazen de keyif olsun diye kapatılan kahve fincanlarındaki 'fallar'...

Haberin Devamı

Sanatçı, "Neysa halin" sergisinde yeralan kara kalem ve yağlıboya tablolarında kahve falı yorumlarını yansıtıyor.

Çifter'in kahve falına olan ilgisini geçmişi de epey eskilere dayanıyor: " Kahve fincanı içindeki şekilleri tuale aktarmaya ilk olarak kara kalem tekniği ile başladım. Daha sonra yağlı boya ile birlikte gerçek kahveyi de malzeme olarak kullandım" diye anlatıyor Çifter.

Bu ilginin asıl kaynağı ise sanatçının kahveye ve kahvenin tarihine olan ilgisi. " Kahvenin tarihi ile ilgim beni kahve fallarını yorumlamaya, ve bu yorumları grafiksel temalarla resimlemeye yönlendirdi. Kahve falında çıkan şekillerin o kişiyle özdeşeleştiğini ve kişinin iç dünyasını yansıttığını düşünüyorum, ve görülen bu içsel anlatımları kendi yorumlarımla tuale aktarıyorum."

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi, Grafik Ana sanat Dalı'ndan
1995 yılında mezun olan genç sanatçı, ilk çalışmalarını daha çok çocuklara yönelik olarak sanat eğitmenliği ve müzik dallarında sürdürdü.

Resim çalışmalarını, efe, mask, ağaç, kahve falı gibi seçtiği grafiksel
temalar çerçevesinde gerçekleştirmekte olan Yeşim Çifter, ilk sergisini 1981 yılında Türk-İş Sanat Galerisi’nde suluboya tekniğini kullandığı
yapıtlarıyla açtı.


Türk- İngiliz Kültür Derneği
Bestekar 32
Kavaklıdere ANKARA
Tel: 0 312 419 18 44

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!